romeo7 Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Jakie wymiaty ma łożysko rolki w tym kolowrotku? Edytowane 8 Marca 2015 przez romeo7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volkswagen Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 to chyba mr 6x3x2,5 lub ew 7x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Z pozostalosci ktore zostaly po zdejmowaniu zardzewialego wychodzi mi cos kolo 8mm srednica, 4mm srednica otworu, 3mm szerokosc lozyska. Moze ktos z posiadaczy w/w modelu TP sie wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Na 100% masz w nim łożysko rolki w rozmiarze 4x8x3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Na 100% masz w nim łożysko rolki w rozmiarze 4x8x3.Dzieki. A jakiej konkretnej firmy kupic czy to bez znaczenia? Edytowane 8 Marca 2015 przez romeo7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Z moich doświadczeń i nie tylko wynika, że tam łożysko musi być wysokiej jakości.Raz, że rolka robi sporo obrorotów.Dwa, że musi się kręcić bez żadnych oporów ,,na dmuchnięcie" ;-)Łożyska najtańsze- te po 4zł mają ciut większe opory i rolka przy cienkch żyłkach i plecionkach potrafi stanąć i się nie obracać. Edytowane 9 Marca 2015 przez Arek X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 http://allegro.pl/lozysko-ceramiczne-4x8x3-mr84-2rsc-i5033361866.html Takie sie nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Kup se Pan takie i będziesz zadowolony. http://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-mr-84-2rs-4x8x3-mm-i5092869346.html?source=mlt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) http://allegro.pl/lozysko-ceramiczne-4x8x3-mr84-2rsc-i5033361866.html Takie sie nada?Pasować będzie, tylko nie wiadomo co to za producent, więc jego żywotność też nie wiadomo jaka będzie. Edytowane 9 Marca 2015 przez Czerwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Właśnie to za 3,2zł bym nie polecał do rolki.Kupiłem kiedyś takie 4 sztuki.Dwa kręciły się od podmuchu wiatru, dwa ciężej, rolka na nich stawała nawet pod obciążeniem.Teraz mam niby EZO, bo na łożysku nic nie wybite i kręci każde jak złoto.Mam też oryginalne Shimano A-RB z czarnymi uszczelniaczami, te też są malina.Ostatnio nabyłem od Rysia- @ROOS jakąś nierdzewke i też jest dobre.Tak jak pisałem, te tanie są gitara w większym rozmiarze (na koło główne, pinion góra, dół, pod worm shaft) ale do rolki wg mnie trza jakościowo jak najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Właśnie to za 3,2zł bym nie polecał do rolki.Kupiłem kiedyś takie 4 sztuki.Dwa kręciły się od podmuchu wiatru, dwa ciężej, rolka na nich stawała nawet pod obciążeniem.Teraz mam niby EZO, bo na łożysku nic nie wybite i kręci każde jak złoto.Mam też oryginalne Shimano A-RB z czarnymi uszczelniaczami, te też są malina.Ostatnio nabyłem od Rysia- @ROOS jakąś nierdzewke i też jest dobre.Tak jak pisałem, te tanie są gitara w większym rozmiarze (na koło główne, pinion góra, dół, pod worm shaft) ale do rolki wg mnie trza jakościowo jak najlepsze.A te "niby EZO" gdzie zakupiles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Albeco.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Łożysko w rolce musi być ze stali nierdzewnej, zwykle za 4zl po miesiącu trzeba wymieniać,bo po prostu zardzewieje . Lozyska EZO te za 20-30zł sa nierdzewne i spokojnie dadzą rade kilka sezonów. Polecam sklep ALBECO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Łożysko w rolce musi być ze stali nierdzewnej, zwykle za 4zl po miesiącu trzeba wymieniać,bo po prostu zardzewieje . Lozyska EZO te za 20-30zł sa nierdzewne i spokojnie dadzą rade kilka sezonów. Polecam sklep ALBECO. A takie w ryobim , dragonie , kongerach i innych wynalazkach to ezo ? Wydaje mi się że jeszcze tańsze jak 4 zł i po kilka lat chodzą, rolka nie składa się jedynie z łożyska i jak jest źle poskladana i nie zadbana jeśli chodzi o smarowanie to i ezo nie pomoże, także z tym "musi" to bym tak ochoczo nie wyskakiwal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 A takie w ryobim , dragonie , kongerach i innych wynalazkach to ezo ? Wydaje mi się że jeszcze tańsze jak 4 zł i po kilka lat chodzą, rolka nie składa się jedynie z łożyska i jak jest źle poskladana i nie zadbana jeśli chodzi o smarowanie to i ezo nie pomoże, także z tym "musi" to bym tak ochoczo nie wyskakiwal.Te łożyska rolki choćby z Zaubera potrafią zacząć mocno szumieć już po pierwszym podpięciu kołowrotka do wędki i całodziennym uganianiem się za boleniem (sam to w dwóch egzemplarzach doświadczyłem).Ale po wymianie tego łożyska na jakieś lepsze jakościowo - kołowrotki są pierwsza klasa.Przecież to jest najciężej pracujące łożysko w każdym kołowrotku, będąc jednocześnie najmniejszym - na jeden obrót korbki, łożyska podpierające napęd obracają się raz, łożysko kosza obraca się ~ 6 razy, natomiast łożysko rolki obraca się kilkadziesiąt razy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Te łożyska rolki choćby z Zaubera potrafią zacząć mocno szumieć już po pierwszym podpięciu kołowrotka do wędki i całodziennym uganianiem się za boleniem (sam to w dwóch egzemplarzach doświadczyłem).Ale po wymianie tego łożyska na jakieś lepsze jakościowo - kołowrotki są pierwsza klasa.Przecież to jest najciężej pracujące łożysko w każdym kołowrotku, będąc jednocześnie najmniejszym - na jeden obrót korbki, łożyska podpierające napęd obracają się raz, łożysko kosza obraca się ~ 6 razy, natomiast łożysko rolki obraca się kilkadziesiąt razy !!!za dużo tego Panie Jacku przez łapy mi przeszło żeby się zgodzić w zauberowatych trochę konstrukcja rolki psuje sprawę, cała woda z linki jest w nią pchana przez co smalec się wymywa a dostaje syf, ma Pan rację że łatwo te łożyska nie mają ale to że po pierwszym podpięciu szumi to nie musi być wina łożyska naprawdę w większości dają rade chińskie tandetne łożyska, a problemy płynące z szumu to bardziej następstwo właśnie tej głupiej konstrukcji obudowy rolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 I braku smarowania (czytaj kapnięcie kropli "wiadomoczego" raz na rok), szczególnie w maszynach gdzie bywa lużno-ciasno-trochę krzywo i obracać się "w rolce" może wszystko, i trzeć o siebie wszystko ze wszystkim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) za dużo tego Panie Jacku przez łapy mi przeszło żeby się zgodzić w zauberowatych trochę konstrukcja rolki psuje sprawę, cała woda z linki jest w nią pchana przez co smalec się wymywa a dostaje syf, ma Pan rację że łatwo te łożyska nie mają ale to że po pierwszym podpięciu szumi to nie musi być wina łożyska naprawdę w większości dają rade chińskie tandetne łożyska, a problemy płynące z szumu to bardziej następstwo właśnie tej głupiej konstrukcji obudowy rolki A pozwolę się nie zgodzić z tą oceną.Konstrukcja obudowy rolki wcale nie jest głupia i jest ok,a właśnie za wszelkie szumy i hałasy odpowiadają "badziewiate" łożyska made in China. I nie radzę tego badziewia kupować. Sam w swoim kołowrotku Red Arc 10200 i Ryobi Applause 6000 miałem problem z tym i po wymianie na b. dobre jakościowo łożyska problem ten zniknął. Pracuje bezawaryjnie już piąty sezon bez szczególnych ceregieli o dbałość tego elementu.Nie wiem,może mam farta że nic mi się nie psuje . PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 14 Marca 2015 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Nie wiem,może mam farta że nic mi się nie psuje . PozdrawiamJózef LeśniakTaaaa, oczywiście... Tylko i wyłącznie fart, szczęście, w czepku urodzenie i przychylność Zeusa...Jest jeszcze na forum paru innych "co to nic im się samo z siebie rozlecieć nie chce"... :lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Taaaa, oczywiście... Tylko i wyłącznie fart, szczęście, w czepku urodzenie i przychylność Zeusa...Jest jeszcze na forum paru innych "co to nic im się samo z siebie rozlecieć nie chce"... :lol:Między innymi i Ty jesteś,bo wiesz o co chodzi i Tobie też chyba się nie rozlatuje. Tomek wcale nie trzeba mieć farta tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić aby grało i nie hałasowało,a ty przecież wiesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 A pozwolę się nie zgodzić z tą oceną.Konstrukcja obudowy rolki wcale nie jest głupia i jest ok,a właśnie za wszelkie szumy i hałasy odpowiadają "badziewiate" łożyska made in China. I nie radzę tego badziewia kupować. Sam w swoim kołowrotku Red Arc 10200 i Ryobi Applause 6000 miałem problem z tym i po wymianie na b. dobre jakościowo łożyska problem ten zniknął. Pracuje bezawaryjnie już piąty sezon bez szczególnych ceregieli o dbałość tego elementu.Nie wiem,może mam farta że nic mi się nie psuje . PozdrawiamJózef Leśniak co kto lubi , nikomu się nie zabroni wsadzić tam łożyska i za 500 zł , mimo wszystko do dyszki można kupić fajne łożyska które też kilka sezonów wytrzymają bez problemu jeśli tylko zadba się o dobry smar w rolce i nie nadużywanie oliwki, a co do samej konstrukcji każdy ma własne zdanie, dla mnie ten chlapacz nad rolka fajny wcale nie jest, spore znaczenie przy szumach ma też wielkość startowej przelotki, a jak się to wszystko zestawi z luźno spasowanymi wszystkimi elementami rolki to muzyka dla uszu murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) A pozwolę się nie zgodzić z tą oceną.Konstrukcja obudowy rolki wcale nie jest głupia i jest ok,a właśnie za wszelkie szumy i hałasy odpowiadają "badziewiate" łożyska made in China. I nie radzę tego badziewia kupować. Sam w swoim kołowrotku Red Arc 10200 i Ryobi Applause 6000 miałem problem z tym i po wymianie na b. dobre jakościowo łożyska problem ten zniknął. Pracuje bezawaryjnie już piąty sezon bez szczególnych ceregieli o dbałość tego elementu.Nie wiem,może mam farta że nic mi się nie psuje . PozdrawiamJózef LeśniakMam podobne doświadczenia w tej kwestii.Po wymianie łożysk na "solidniejsze - w moim przypadku A-RB Shimano" używam tych Zauberów przez ponad pięć lat i rolki działają lepiej jak nowe.Na łożysko daję raz, max dwa razy w roku kropelkę oliwki i ...... hula jak powinno Więc śmiem twierdzić, że w moim przypadku (podwójnym) to była wina tylko łożysk, budowa rolki nic nowym łożyskom nie zaszkodziła. Edytowane 15 Marca 2015 przez Voldemort 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Mam podobne doświadczenia w tej kwestii.Po wymianie łożysk na "solidniejsze - w moim przypadku A-RB Shimano" używam tych Zauberów przez ponad pięć lat i rolki działają lepiej jak nowe.Na łożysko daję raz, max dwa razy w roku kropelkę oliwki i ...... hula jak powinno Więc śmiem twierdzić, że w moim przypadku (podwójnym) to była wina tylko łożysk, budowa rolki nic nowym łożyskom nie zaszkodziła.Mam podobne zdanie na ten temat, co nie znaczy że inni muszą się z tym zgadzać .Wybór zawsze jest po stronie kupującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Mam podobne doświadczenia w tej kwestii.Po wymianie łożysk na "solidniejsze - w moim przypadku A-RB Shimano" używam tych Zauberów przez ponad pięć lat i rolki działają lepiej jak nowe.Na łożysko daję raz, max dwa razy w roku kropelkę oliwki i ...... hula jak powinno Więc śmiem twierdzić, że w moim przypadku (podwójnym) to była wina tylko łożysk, budowa rolki nic nowym łożyskom nie zaszkodziła.Nie każdy chce pchać do kołowrotka za 250 zl drogich łozysk A-RB shimano bo prócz ulgi dla ucha orgazmu żadnego nie dostanie i zauber będzie dalej tylko zauberem Edytowane 15 Marca 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz67 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Byłem przed chwilą w hurtowni łożysk i pokazali że na każdym orginalnym EZO musi pisać EZO- JAPAN reszta to mniej lub bardziej udane podróbki - co na to znawcy przedmiotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi