Skocz do zawartości

Przyroda

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie jednak zimowo...

1.jpg

...ale białe ptaszyska pasą się na zrytych przez krety łąkach, wychodzą na brzeg jak jakie węgorze za grochem :D Ten tu uciekał ode mnie z miejsca oddalonego dobrze ponad 20 metrów od rzeki.

3.jpg

Właściwie to jest ładnie, tylko wciąż i wciąż bezrybnie :ph34r:

4.jpg

• Like 7

Pewnie chodziło o to, że przymknięcie przysłony zwiększy obszar ostrości ale jednocześnie spowoduje przyciemnienie zdjęcia zwiększenie czasu jest potrzebne aby zdjęcie nie było za ciemne ;) Tak mnie wydaje sie :) Ewentualnie zamiast zwiększać czas można dodać ISO ale wiadomo nie można z tym przesadzić. A fota podoba mi się właśnie ze względu na te nieostre trawy  i background a krzaki z drzewami tworzą fajny "tunel" :)

Edytowane przez Qcyk
  • Like 2

Tak, chodziło mi o to żeby zdjęcie nie było za ciemne, co do iso to jak kol. Qcyk napisał ja bym też nie zwiększał przesadnie [emoji3] coby "ziarna" nie było.

@Meme to prosto z aparatu czy była jakaś obróbka?

Edytowane przez deejaybialy

Tak, chodziło mi o to żeby zdjęcie nie było za ciemne, co do iso to jak kol. Qcyk napisał ja bym też nie zwiększał przesadnie [emoji3] coby "ziarna" nie było.

@Meme to prosto z aparatu czy była jakaś obróbka?

Panowie

Zdjęcie powstało w 3 "strzałach" 2 pierwsze były na dogranie czasu x ISO - aby ISO było czym mniejsze a czas nie wychodził poza 60 sekund. "Małe" GO zamierzone - lubie te klimaty.

Nic sie nie poradzi - aparat z matryca micro 4/3 fota była robiona juz na prawdę po ciemku godzina cos około 17-17:20 ostrzenie było manualne na krzaczki które kolega podświetlał telefonem bo nic niw było widać - najwyraźniej matryca jest czulsze nic oko ludzkie bo widać gdzie najwiecej światła jeszcze było :) czas był ustawiony na 60 sekund F 3.5. Puszka 28 mm ( 14mm w formacie 4/3 )

Obróbka bardzo minimalna, naprawdę bardzo - jak dobrze poszukam to znajdę gdzieś czysty raw jak chcecie.

Teraz widząc efekt jaki wyszedł doświetliłbym Roślinki z przodu telefonem daje dosyc fajne miękkie światło. Moze kiedyś bede miał więcej czasu to zrobie to porządnie :)

A zeby być jeszcze dokładniejszym to dodam ze obróbka była w LR

Fajny efekt Mansik, podziwiałem już wcześniej Twoje zdjęcia grzybków. Możesz uchylić rąbka tajemnicy jakiego używasz szkiełka?

Żeby nie robić off topa wrzucę coś od siebie, jednak to tylko portretowe 45mm 1.8 z m3/4 olumpusa:)

Większość tych nowszych pstrykanych było Nikkorem 50 1.4.

Edytowane przez mansik
  • Like 1