Skocz do zawartości

Przyroda

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Kos, cecha charakterystyczna to pospolitość, co mnie zaskoczyło to to że nie bał się, zdjęcia robiłem z odległości około 1,5 metra, byliśmy daleko od cywilizacji (Jeziorka bliżej źródeł) skakał i przewracał liście W poszukiwaniu smaczków. Był taki moment, że przebiegł mi niemal po butach.

post-72684-0-98320300-1612646023_thumb.jpeg

post-72684-0-25566300-1612646065_thumb.jpeg

• Like 11

Sporo udanych wyjść w las.

Jednego popołudnia mówię se "będzie jeszcze z 1,5h światła, to jadę" i było warto. Fajnie pozowao 8 byków daniela, dzięki czemu udana seria się trafiła:

DSC-5416-Fotor.jpg

Tu na przemieszczające się łanie podbiegłem, usiadłem i poczekałem:

DSC-4991-Fotor.jpg

Rozmawiałem przez telefon, gdy za plecami szły byki jeden po drugim, "jelenie idą... poczekaj chwilkę, coś pstryknę" odłożyłem fona na śniegu i kilka ostatnich byczków udokumentowałem:

DSC-5099-Fotor.jpg

Ptaki były i dzikie i dokarmiam pod oknem (na te wolę popatrzeć, takie zdjęcia średnio cieszą...), tylko to z potrzeby "nęcone" - zima wreszcie jest ;)

DSC-5733-Fotor.jpg

Może zaś jeszcze któreś kadry dodam...

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 17

Co roku mam go pod domem. Zrobiłem mu miejsce i młode wyprowadza co roku. Czyści muchy i komary jak odkurzacz. (Lawenda nie działa na komary jakby ktoś słyszał)

Z ciekawości co zrobiłeś że się gnieździ? Rudzik to ptak przeważnie nisko zakładający gniazda, a najczęściej gniazduje na ziemi. 

Z ciekawości co zrobiłeś że się gnieździ? Rudzik to ptak przeważnie nisko zakładający gniazda, a najczęściej gniazduje na ziemi. 

Najpierw górka z dużych kamieni. Kilka lat tak gniazdował.  Potem rok pod dachem dopóki budek nie zrobiłem to się przeniósł ale ostatni sezon w trzech budkach dla niego to kopciuszek, pliszka i wróbel zrobił gniazdo. Rudzik był ale nie wiem gdzie uwił. Nie szukałem.  W budce dla sikorki dzięcioł wybił większy otwór i krętogłowa mam już parę lat. Dziś gile przyleciały do zboża gdzie bażanty i kuropatwy karmię. Nie mam czym zdjęć robić ale to kwestia dni. 

• Like 7

Najpierw górka z dużych kamieni. Kilka lat tak gniazdował.  Potem rok pod dachem dopóki budek nie zrobiłem to się przeniósł ale ostatni sezon w trzech budkach dla niego to kopciuszek, pliszka i wróbel zrobił gniazdo. Rudzik był ale nie wiem gdzie uwił. Nie szukałem.  W budce dla sikorki dzięcioł wybił większy otwór i krętogłowa mam już parę lat. Dziś gile przyleciały do zboża gdzie bażanty i kuropatwy karmię. Nie mam czym zdjęć robić ale to kwestia dni. 

To piękne spektrum gatunków, jeszcze pleszki brakuje :). Widać niewiele trzeba żeby ptakom zrobić miejsce do wyprowadzenia legów. Krętogłów fajny ptak, niewiele osób w ogóle wie o jego istnieniu. Łatwo usłyszeć, ciężko zobaczyć.

Edytowane przez wujek
  • Like 2

Jacek, szczygieł świetnie Ci wyszedł ;)

U mnie udało się wiele pięknych spotkań w minionym tygodniu, to coś dodam.

Najpierw w słoneczne popołudnie zostało niespełna 1,5h fajego słońca, to postanowiłem odwiedzić pobliski lasek. Po zajechaniu do lasu średnio udana sesja jeleni, niemało że tak se wyszły zdjęcia, to jeszcze dostrzegłem je będąc źle do wiatru. Gdy skrajem lasu omijały mnie łukiem, nie wiedząc gdzie dokładnie jestem, postanowiłem na nie zastawić "zasadzkę"... No tylko że tam sikorki modre mnie zajęły i wyszła fajna seria zdjęć z nimi.

Sikora modra, modraszka (Cyanistes caeruleus)

"Przytulone modraszki"

DSC-5958-Fotor.jpg

Gdy byłem zajęty ptakami żerującymi na nasionach pokrzywy, sarny podeszły sprawdzić co to pstryka przy ich "posesji", koziołek ładnie zapozował.

Sarna (Capreolus)

DSC-5906-Fotor.jpg

Kolejnego spotkania z jeleniami już nie było, ale popołudnie bardzo udane.

...

Koło południa, moja Pani się upiera, że zanim zrobi obiad "to jedź polotać z dwie godziny"  :wub:  No i nigdy się nie napstrykałem tylu danieli ...

Daniel zwyczajny (Dama dama)

DSC-6177-Fotor.jpg

Byków z 50 razy mniej niż łań  :rolleyes: tylko sześciu spotkałem, jeszcze nie umiałem ich podejść i sfotografować, tak żeby w wszechobecnej bieli śniegu coś lepiej wyszło...

DSC-6331-Fotor.jpg

Niedziela miała być jeleniowa i była bardzo jeleniowa :)

Tu obchodziłem chmarę żeby być dobrze ustawionym (kierunek wiatru i słońca), a zaś się okazało że inny fotografujący pojawił się tam. Po sesji miła pogaduszka, dowiaduję się że chyba wcześniej wilki mu przypadkowo nagnałem pod obiektyw...

DSC-6693-Fotor.jpg

Koleżka którego chyba najczęściej spotykałem w okresie jesienno-zimowym, cztery wizyty w tamte lasy i zawsze na siebie wpadaliśmy, nazwałem go "Oczniak"

DSC-6647-Fotor.jpg

Dla równowagi jeszcze łanie jelenia

DSC-6766-Fotor.jpg

Zdjęć ssaków i ptaków znalazłoby się jeszcze sporo, ale one w większości zagoszczą w szufladzie...

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 17

Jacek, szczygieł świetnie Ci wyszedł ;)

U mnie udało się wiele pięknych spotkań w minionym tygodniu, to coś dodam.

Najpierw w słoneczne popołudnie zostało niespełna 1,5h fajego słońca, to postanowiłem odwiedzić pobliski lasek. Po zajechaniu do lasu średnio udana sesja jeleni, niemało że tak se wyszły zdjęcia, to jeszcze dostrzegłem je będąc źle do wiatru. Gdy skrajem lasu omijały mnie łukiem, nie wiedząc gdzie dokładnie jestem, postanowiłem na nie zastawić "zasadzkę"... No tylko że tam sikorki modre mnie zajęły i wyszła fajna seria zdjęć z nimi.

Sikora modra, modraszka (Cyanistes caeruleus)

"Przytulone modraszki"

DSC-5958-Fotor.jpg

Gdy byłem zajęty ptakami żerującymi na nasionach pokrzywy, sarny podeszły sprawdzić co to pstryka przy ich "posesji", koziołek ładnie zapozował.

Sarna (Capreolus)

DSC-5906-Fotor.jpg

Kolejnego spotkania z jeleniami już nie było, ale popołudnie bardzo udane.

...

Koło południa, moja Pani się upiera, że zanim zrobi obiad "to jedź polotać z dwie godziny" :wub: No i nigdy się nie napstrykałem tylu danieli ...

Daniel zwyczajny (Dama dama)

DSC-6177-Fotor.jpg

Byków z 50 razy mniej niż łań :rolleyes: tylko sześciu spotkałem, jeszcze nie umiałem ich podejść i sfotografować, tak żeby w wszechobecnej bieli śniegu coś lepiej wyszło...

DSC-6331-Fotor.jpg

Niedziela miała być jeleniowa i była bardzo jeleniowa :)

Tu obchodziłem chmarę żeby być dobrze ustawionym (kierunek wiatru i słońca), a zaś się okazało że inny fotografujący pojawił się tam. Po sesji miła pogaduszka, dowiaduję się że chyba wcześniej wilki mu przypadkowo nagnałem pod obiektyw...

DSC-6693-Fotor.jpg

Koleżka którego chyba najczęściej spotykałem w okresie jesienno-zimowym, cztery wizyty w tamte lasy i zawsze na siebie wpadaliśmy, nazwałem go "Oczniak"

DSC-6647-Fotor.jpg

Dla równowagi jeszcze łanie jelenia

DSC-6766-Fotor.jpg

Zdjęć ssaków i ptaków znalazłoby się jeszcze sporo, ale one w większości zagoszczą w szufladzie...

Dziękuję

Chciałbym mieć taki pobliski lasek[emoji5].

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2