Skocz do zawartości

Przyroda

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma tam żadnej gnijącej roślinności, średnica to ok 3m, ok 60m dalej jest mały strumyk, otwarta woda jest oddalona ok 1km, więc nie będzie to żaden ptak związany z wodą.

Bardzo blisko gniazda, z jednej strony jest las, z drugiej placki zieloniutkiej trawy i trochę młodych drzewek liściastych.

Ponad miesiąc temu, w końcu udało się dostrzec pierwszym,  zanim zacznie wiać i pstryknąć szarego. Mocno przypalony kadr, zaskoczył mnie gdy wyszedłem z lasu kuknąć na łąkę - przykucnęłam delektując się chłodem poranka, ale znajoma coś tam pokombinowała z RAVami...

Anna-2-bez-ambony-Paint.jpg

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 17

Piotrrze super.Wrzuć na stronkę z wilkami...Chociaż wątek wróci na właściwe tory...

Wiesz co ;) dzięki Twojemu wpisowi trafiłem na tamte dyskusje, przeczytałem ostatnie strony i już mi się odechciało. Tam kiedyś mogę opisać swoje doświadczenie z tymi spanikowanymi zwierzętami (w/w na kolejnych kadrach strach w oczach i paniczna ucieczka), zdementować niektóre brednie, tylko to ostatnio wszędzie w nadmiarze "zatruwa" media i czy mi się jeszcze chce :rolleyes: To zdjęcie niech zostanie tu gdzie jego miejsce, czyli w wątku przyrodniczym. Kiedyś dodam tu kolejne zdjęcia wilków, teraz wolę jechać do lasu z aparatem ;)

• Like 6

Jak nikt nie wynosi z lasu martwego drewna, życie "kwitnie" w wielu formach.

post-46304-0-67396500-1619358510_thumb.jpg

Na tej jednej Kłodzie na odcinku 3-4m żyją na stałe przynajmniej 4 jaszczurki

post-46304-0-72291400-1619358552_thumb.jpg

Na tej jednej martwej sośnie można by naliczyć przynajmniej kilkanaście gatunków grzybów i porostów.

post-46304-0-92399100-1619358689_thumb.jpg

Przejściu z tego miejsca, kilkadziesiąt metrów dalej do sosnowego lasu, towarzyszy zazwyczaj uczucie jakby ktoś wyłączył większość ptasich dźwięków.

post-46304-0-32575000-1619358747_thumb.jpg

post-46304-0-79612100-1619358817_thumb.jpg

Edytowane przez Włóczykij
  • Like 15

Ostatnio spotkałem takiego koleżkę.

Płaz jak płaz ale spójrzcie na ten uśmiech na pyszczku, prawie jak u Mony Lisy. biggrin.png

Oj działo się tego dnia na wodą, działo. Żabki pływały parami, widać i model ze zdjęcia coś zaliczył.

Płaz faktycznie  jakby się cieszył   

w ogóle  będąc nad wodą   jak widzę  te ich igraszki to  odrazu przed oczami mam kilku znajomych  którzy  preferują  właśnie  takie relacje jak u płazów - wiadomo o co chodzi ze samica  duża  a samczyk mały   :)