Skocz do zawartości

"Tajna Broń" - zapowiedź

kjan

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie dziwi, że wszystkim się trailer podoba, taki śliczny, taki cacy, lizanie się ...(jak to w Pulp Fiction), a nikt się jeszcze nie przyczepił do Panów Zawodowców, że trzymają ryby nie tak jak trzeba (duże pajki pod pokrywy i wiszą całym ciężarem, okoń za żuchwę i wszystkie tego konsekwencje). Mnie te chwyty nie rażą. Razi mnie natomiast czepianie się we wszystkich wątkach znad wody autorów zdjęć z rybami prezentowanymi w ten sposób.

Dlaczego wobec powyższego filmiku nikt nie ma tego typu uwag?

Wszystkie ryby, które są trzymane na tym filmie są trzymane w sposób prawidłowy i najmniej inwazyjny dla ryby. Dobrze wpoić sobie podobne nawyki i podbierać właśnie tak jak na filmie a nie używać ostrych siat z supełkami, czy grippów. Ten chwyt pod pokrywę skrzelową oraz właśnie takie trzymanie jest jak najbardziej prawidłowe i zgodne z zasadami C&R.

Pozdrawiam

Remek

Remek, ja się z tym zgadzam, ale w wielu wątkach z rybami złowionymi przez Kolegów podobne chwyty były od razu nagatywnie komentowane (ostatnie zdjęcie, które pamiętam, to zdjęcie P. R. Taszarka z okoniem trzymanym za żuchwę - podane jako poglądowe; co jakiś czas też wielu Kolegów krytykuje trzymanie dużych szczupaków w ten sposób, że cały ciężar ryby zawieszony jest praktycznie na żuchwie), a tutaj to nikomu nie przeszkadza.

Jeśli już ten temat został poruszony to moim zdaniem w przypadku szczupaków chwyt pod skrzela jest najlepszym z możliwych ale podnoszenie w pionie szczupaków dobrze spasionych może im szkodzić (sztuki powyżej metra i 10kg wagi).

Okonie trzymane kciukiem za szczękę zawsze będą wyglądały tragicznie. Nie wiem czy rybie się coś wtedy dzieje czy nie, nie wnikam, ale tak wykręcony pysk mi kojarzy się z bólem i absolutnie nie wygląda estetycznie.

????

Aż muszę powiedzieć, że sam się pogubiłem :lol:

Okonie i pysk - mnie również się?nie podoba takie trzymanie. Sam kilka razy sprawdziłem ale zrezygnowałem z takiej prezentacji. Wydaje mi się, że moda ta przywędrowała wraz z zainteresowaniem w Polsce połowami bassów, gdzie te właśnie ryby tak są prezentowane i wg amerykańskich specjalistów to właśnie polecany sposób prezentacji (bezpieczny dla ryby).

Szczupaki? Uważam, że nawet duże szczupaki mogą być w taki sposób trzymane. Jeśli macie jakieś publikacje na ten temat - chętnie uzupełnie i zweryfikuję swoją wiedzę.

Pozdrawiam

Remek