Skocz do zawartości
  • 0

echosonda Lowrance z DSI - pomoc dla laika

Żbiku

Pytanie

Razem z Bratem postanowiliśmy nabyć sobie nową echo na jesienne coroczne wyprawy. Echo używane jest bardzo mało, zaledwie parę dni w roku. Do tego jesteśmy totalnymi laikami w jej obsłudze.

Ostatnio widzieliśmy w akcji echo Lowrance kolegi, gdzie obraz dna był bardzo realnie odzwierciedlony na ekranie. Bardzo spodobało mi się wręcz fotograficzne odwzorowanie dna i super widok na ekranie, który nie wymuszał "interpretacji" obrazu i zgadywania, czy to ryba, patyk czy ławica drobnicy.

Zdecydowaliśmy się z Bratem na Lowrance Elite 4X. I teraz pojawił się problem, bo znalazłem kilka wersji tego modelu:
1. Elite 4X DSI
2. Elite 4X HDI
3. Elite 4X Chirp

Dziś znalazłem jeszcze w bardzo dobrej cenie (1000zł) Mark 5X DSI.

Pomóżcie rozszyfrować i dokonać wyboru. Podpowiem tylko, że pod uwagę bierzemy "gołe" echo do 1000zł (to górna granica), marka raczej Lowrance, koniecznie z tym "fotograficznym" przekazem (to chyba technologia DSI?).

Z góry serdeczne dzięki

Edytowane przez Żbiku

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czytałem ten temat. Jak i inne o wymienionych powyżej modelach.

Moje główne pytanie bardziej idzie w kierunku, czy wystarczy DSI, czy może lepiej już HDI lub CHIRP.

Czy kolor w Elite 4X czy dość szeroka skala szarości w Mark 5X (pytanie jak wygląda ten obraz DSI w szarości?).

Dodam, że echo używane będzie praktycznie tylko na jednym jeziorze ok 35ha, głębokość 3-20m, główne ryby szczupak i okoń i poszukiwanie ryb stojących na stokach 6-15m.

Wcześniej miałem Eagle 245DS ale nie do końca potrafiłem interpretować obrazy i pojawiające się echa. Stąd teraz myślę o ułatwieniu poprzez DSI, bo wydaje mi się, że "czytanie" wyników to dużo prostsze niż w zwykłej echo (chyba, że mi się tylko wydaje?)

Edytowane przez Żbiku

• 0

Ano wlasnie, jestescie....idealnymi klientami. :)

Macie 1000zl i podoba wam sie dany model. Polecam zastanowic sie powaznie, biorac pod uwage n.w. informacje.

Otoz standardowy induktor sondy produkuje wiazke w uproszczeniu obrazowana w postaci stozka. Moga pojawiac sie rozne niejasnosci, w zaleznosci od modeli i firm, co do tego, jaki kat tego stozka jest faktycznie emitowany/ jaki jest podany w specyfikacji, ale z reguly jest to spory slup wody (zalezny od glebokosci).

Sonda/ induktor DSI (down scan), ktorego zobrazowanie tak wam sie podobalo, stanowi tylko waski wycinek (pasek) owego stozka. Wynika to z tego, ze caly sygnal zostaje skupiony na tym pasku - stad tak wyrazne zobrazowanie widoczne na ekranie.

Sonar boczny, ktorego zobrazowanie jest zrealizowane "podobnie" w sensie charakteru wysylaniej wiazki, lecz skierowane jest na boki lodzi. Jezeli jak mowicie jestescie nowi w zagadnieniu sondowym to nie od rzeczy bedzie, w celu zrozumienia jak to wyglada, przyjrzeniu sie obrazkom z tego...

Wg. mnie chyba jednym z najmniej przydatnych urzadzen bedzie takie, gdzie jest mozliwe do zobaczenia tylko samo DSI. Z powodu docierania info z niewielkiego fragmentu toni/ dna, informacji( w porownaniu ze zwyklym zobrazowaniem) bedzie widac...niewiele, np. niektorych ryb czy detali po ktorych przeplyniesz nie bedzie wcale widac.

Co innego, gdy bedziesz mial do dyspozycji sonar zwykly + DSI. A jeszzce ciekawiej informacyjnie bedzie wygladala sonda + DSI + sonar boczny. Do tego typu sondy, jak komus malo, mozna dokupic jeszzce sonar dookólny i otrzymywac sygnaly ze wszystkich stron lodzi.

Nie musze dodawac, ze tego typu sondy to juz duzy wydatek, a jak ostatnio patrzylem sonar dookolny byl porownywalny cenowo z calym urzadzeniem wyposazonym w sonar boczny.

Takze, jezeli DSI to tylko razem z mozliwoscia zobrazowania zwyklego stozka, tym bardziej ze jestescie poczatkujacy. Natomiast kupowania kombajnu 3 w 1 nie polecam - podstawa to jest przede wszystkim rybna i nie zdeptana woda a nie dzisiatki tys. utopione w sprzecie...o czym niby wszyscy wiedza i ....

Gumo

• Like 5

• 0

Dzięki Gumo za odpowiedź.

Odnośnie sonaru z DSI, to wydaje mi się, że chyba każda echosonda z DSI ma też i "zwykły" sonar i można sobie przełączać widok z typowego "zwykłego" na fotograficzny DSI? Stąd dlatego myślę o opcji z DSI, aby w sytuacji, gdy nie będę w stanie rozszyfrować obrazu na zwykłym sonarze, mógł włączyć opcję "fotograficzną", która może bardziej pozwoli "obejrzeć" co sie kryje pod nami.