Skocz do zawartości

Jaki kręciołek?

Gromit

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co sie orinetuję, choć ostatnio ze względu na nową schiże orientuję się juz coraz mniej to godne polecenia są:

do 100 pln:

tu jest malyproblem bo zabawek jest tyle ze ciezko wybrac

do 200 pln:

godny polecenia jest EPIX PRO

do 300 pln lub cos koło

SPRO BLUE ARC ewentualnie za niewielką dopłatą RED ARC

Jesli chodzi o arci SPRO polecam uwadze szczególnie modele któe maja 9tke z oznaczeniu. czyli np 910, 920, 930, 940. Maja spowolniony posow szpuli bardzo dobre hamulec, świetnie nawijają linki i są dośc wytrzymałe. Kilku moich kolegów używa takich maszyn. Jeden do feeder, inny do spinningu, a jeszcze inny (np heniutek) meczy przy ciezkiej trociowej robocie. Jeśli chobrze kojarze to Heniutek ma RED arca wielkości 3 lub 4. Ale chyba sam może się wypowiedzieć.

Podwyższył bym numerację (@rognis) do przedziału 2500/250/25-3000/300/30. Przy żyłce 0.18-0.22 (na nasze cherlawe pstrągi to aż nadto) na szpulkach kołowrotków wielkości 1500-2000 (i pokrewnych)tworzy się już dość trwała sprężynka z żyłki. Z mojej praktyki te wielkości znoszą dobrze linkę do 0.16 max 0.18

Ostatnio polubiłem wszelkie Daiwy - mają szpule o wyraźnie większej średnicy od konkurencji. Waga takiej plastikowej 2500 to jakieś 300 gram i powinna dobrze wyważyć kijek 2.4 m. A jeśli już mowa o wyważeniu wędziska to skłonny jestem przychylić sie do opinii, że dobre wędziska są fabrycznie wyważone. W moim kijku - czy założę 250 czy 350g kręciołek - łowi się jednakowo wygodnie.