Skocz do zawartości
  • 0

Propozycja dotycząca działu spinning

Kamil_Be

Pytanie

Jako iż ciągle powstają tematy typu:

- jaka wędka do zaubera

- jaki kij do zaubera

- co wybrać do zaubera

Proponuję (jeśli opcje forum na to zezwalają) by podczas wpisywania takiego tematu typu: "Jaki wybrać kij" temat był blokowany do czasu akceptacji przez moda. Wtedy też forum nakazywałoby skorzystanie z wyszukiwarki.

Lub stworzyć ranking kijów pod zaubera do różnych c.w. i kołowrotków do Black Rocka  :D

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

a może zrobić podforum, w którym padałyby takie pytania? mogłoby być odrębne w dziale spinning i baitcasting.

kto nie chce, nie musi tam zaglądać - unikamy dzięki temu śmietnika i nerwów tych userów, którzy już każdy podobny temat widzieli po 1000 razy.

każdy taki temat poza podforum byłby kasowany.

wyszukiwarka nie zawsze pomaga, czasem w grę wchodzą niuanse. uważam, że blokując to automatycznie, trochę blokujemy napływ i zapał nowych użytkowników (co jest istotne w kontekście niedawnej dyskusji "dokąd zmierza j.pl").

Edytowane przez croock

• 0

fakt :-)

sam ostatnio zakładałem taki śmieciowy temat i wiem, że wyszukiwarka nie zawsze pomaga. dlatego powiadałbym się za przedszkolem.

gdyby ktoś omijał przedszkole, to admin reagowałby standardowo (z tym automatycznym banem to był skrót myślowy): czyli upomnienie, zamknięcie tematu, etc.

• 0

ooo widzę, ze nie tylko ja dostrzegłem problem z tym "spamem" w dziale spinning. Założyłem temat w cafe, ale chyba lepiej pasuje tu. Napiszę więc to co i tam: Może jakieś rozwiązanie to opcja gdzie pytamy tylko o dany, konkretny model kija czy kołowrotka np. Zaubera (mamy zbiorczy temat i niech tam będzie i 100 postów na jego temat. Wypowiedzą się potencjalni kupcy, użytkownicy - powinno być bardziej czytelnie i przejrzyście :)

Tematy w stylu szukam kija na szczupaka powielają tylko to co już było i nie wnoszą nic odkrywczego... A już tematów o kołowrotek do 300-400 złotych to jest w pip i jeszcze trochę... no po co ja się pytam?

Edytowane przez Bootleg

• 0

... taaaaa, "no po co, ja się pytam" .... a zauważyłeś, że każdy z takich tematów ma minimum 500 - 600 "wejść"? Widocznie kogoś to jednak interesuje. Podejrzewam, że ilość osób na forum interesujących się nową stellą (oklepany przykład, ale przykład) w stosunku do tych zainteresowanych wędką / kołowrotkiem "do 300 zł" jest pewnie jak 1:10 :)

J.

• 0

pełna zgoda.

ale zgadzam się również z tym, że powielanie tych tematów nieco forum zaśmieca. ich powtarzania nie da się jednak uniknąć, dlatego warto je "zamknąć" w subforum.

nie nazywałbym go jednak kącikiem dla początkujących. Chodzi raczej o wyłączenie tematów dotyczących porad "kupna sprzętu do X zł" - niezależnie od stażu użytkownika.

wtedy w takim subforum przestajemy przejmować się powtarzalnością tematów, nikt nikogo nie tępi za założenie nowego topica ("bo 8 lat temu już taki powstał!"), a podstawowe działy (spinning / baitcasting) przestają być zaśmiecane.

Edytowane przez croock

• 0

Zanim podjęte zostaną jakikolwiek decyzje, zadajmy sobie pytanie, czy naprawdę chcemy popychać forum w kierunku możliwie najłatwiejszej obsługi dla tych, którym się nie chce?

Jeśli tak, to powiem jedno - im nigdy nie będzie się chciało. W kilka godzin od powstania działu dla leniwych, będziemy mieli pytanie w "spinningu" o kołowrotek do ..., lub wędkę pod...

Nie musicie wierzyć mi na słowo. :)  ;)

• Like 2

• 0

Zanim podjęte zostaną jakikolwiek decyzje, zadajmy sobie pytanie, czy naprawdę chcemy popychać forum w kierunku możliwie najłatwiejszej obsługi dla tych, którym się nie chce?

Jeśli tak, to powiem jedno - im nigdy nie będzie się chciało. W kilka godzin od powstania działu dla leniwych, będziemy mieli pytanie w "spinningu" o kołowrotek do ..., lub wędkę pod...

Niestety masz rację ... :(

• 0

.... czyli zakładki: "polecane wędki do 300 zł"; "polecane kołowrotki do ...." itp. :)   .... a w pozostałych działach sprzątać :)

ps. tylko ile musiałoby być tych zakładek :(

J.

jeden dział: "pomoc w doborze sprzętu" - wyraźnie rozdzielmy tematy "multik do 6 stów, co wyważy black rocka" (które powinny się tam znaleźć) od "najnowsza nowość daiwa tatula" (który jak najbardziej ma racje bytu w "baitcasting").

W kilka godzin od powstania działu dla leniwych, będziemy mieli pytanie w "spinningu" o kołowrotek do ..., lub wędkę pod...

a tego ryzyka, to chyba nigdy się nie da wykluczyć ;-)

• 0

Na kołowrotki mogą być dwa subfora - do 250 zł i 500 zł. Leniwy nie kupi kołowrotka za więcej niż 1/3 polskiej wypłaty  ;)

Podobnie na wędki:

- do 270 cm szczupak,

- do 270 cm sandacz,

- do 230 cm szczupak,

- do 230 cm sandacz,

- wklejki,

- kij na okonia.

oraz na koniec:

- żyłka czy plecionka? Jak tak to jaka?

Powyżej 2,7m raczej nie kupują kijów amatorzy, ponieważ takowy "zazwyczaj wyczytał że to optimum do łowienia z brzegu". Nie ważne czy rzeka czy jezioro. Podobnie kije poniżej 2 metrów.

Daje nam to 9 subforów i jest pole do popisu dla amatorów  :D

• 0

Nic takiego by nie powstało. Opisałem tutaj- klik jak to rozwiązać by nowi mogli zadawać pytania tylko w dziale dla nich.

• 0

A mi się marzy rozwijane menu z konkretnymi modelami wędek i kołowrotków, albo nowy dział forum dotyczący wędek i kołowrotków.

Załóżmy chciałbym zadać pytanie odnośnie kołowrotka powiedzmy tego zaubera, o którym ktoś wspomniał. Przy zakładaniu tematu byłoby do wyboru wędka, czy kołowrotek- więc wybieram kołowrotek. Dalej rozwija się lista producentów i tam wybieram Ryobi. Następnie pojawia się lista modeli i wybieram Zaubera i to wystarczy, bez rozdrabniania na wielkości.

I teraz szukając sobie informacji na temat konkretnego kołowrotka wchodzę do menu sprzętu gdzieś we wyszukiwarce klikam na kołowrotek, poźniej wybieram firmę, a następnie model który mnie interesuje i wyskakują mi wszystkie tematy z tym kołowrotkiem.

Byłoby to trochę podobne do tego co oferuje Allegro, tylko tam jest bałagan bo nikt tego nie kontroluje i podmenu jest bardzo ograniczone. Ale generalnie zasada jest podobna, wchodzę w sport, wedkarstwo, kołowrotki, no i tutaj ta opcja którą proponuję się kończy.

Ewentualnie jeszcze mogłaby być opcja otagowania danego tematu i gdyby zdarzył się temat gdzie ktoś prosi o wybór pomiędzy Zauberem i Red Arc, to temat byłby otagowany dwiema opcjami "Kołowrotek Ryobi Zauber", oraz "Kołowrotek Spro Red Arc". Kliknięcie jednego z tagów przenosi nas do tematów związanych z danym kołowrotkiem.

Kwestia, czy opcje forum na coś takiego pozwalają...

• 0

Tak, ale mi chodziło o to, żeby założenie tematu wymuszało wybór konkretnego modelu. Później przeglądając wątek z łatwością przechodzilibyśmy do innych tematów.

Podobnie jak wystawienie aukcji na Allegro wymusza wybór kategorii i przeglądając aukcję przechodzimy do całego podmenu.

• 0

pomysly rozwiazania problemu byly serwowane wielokrotnie i najwyrazniej nikt nie ma interesu w tym, aby obecna sytuacje zmienic ale jak przestaniecie (-niemy) karmic trolle, to moze jakas zaglada sie przyplacze i pozamiata

Święte słowa :) Wystarczy nie "klikać" w takie tematy, a natychmiast spadną na drugą, trzecią i kolejną stronę. Pamiętajmy, że każdy, nawet krytyczny czy prześmiewczy post podbija temat ..... i zaśmieca forum :)

J.