Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi aluminiowej - prośba o poradę odnośnie ceny

wobler129

Pytanie

Witajcie,

mogę kupić od kolegi łódź Ranger 1600V. 500cm. W komplecie przyczepa, silnik zaburtowy Johnson 40km dwusuw, linia paliwowa, silnik dziobowy motorguide 50lbs, echosonda - lowrance USA coś jak Mark 5x Pro, drugi taki sam silnik Johnson 40km z rozwaloną spodziną - na części zamienne, akumulatory, dwie lampy-reflektory, basen z pompką natleniającą ryby, pompa, która wypompowuje wodę z pokładu w razie deszczu, nowy komplet wykładzin na pokład itd.

I tu prośba do kolegów - odnośnie ceny. Nie znam się na takich łodziach, bo nigdy się nimi nie interesowałem. Kolega zaproponował 20tys PLN. Pewnie można się jeszcze potargować. Co doradzicie? Czy to okazyjna cena, czy normalna - rynkowa?

Dodatkowo burty pomalowane nowym żelkotem, nowo obszyte fotele.

Z góry dziękuję za porady i liczę na kilka cennych opinii :)

post-46173-0-07673000-1426091988_thumb.jpg

post-46173-0-46924800-1426092014_thumb.jpg

post-46173-0-30427400-1426092076_thumb.jpg

post-46173-0-32143200-1426092100_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Stan myślę bdb. Nie ma nigdzie rys/wgięć itp. Rok produkcji z tego co znalazłem w necie to 1982. Silnik w środku jak nówka, twierdzi, że wypływane max 100 moto godzin. Wygląda na bardzo zadbaną, przyczepa zarejestrowana w PL.

• 0

A po co amelinium malować żelkotem? Coś do ukrycia?

Wydaje mi się, że nic do ukrycia nie ma, porządny koleś. Burty pokryte żelkotem wyglądają i ładniej - i są wygłuszone.

Podpowiem tak;  jak jej nie chcesz, to ja, za te 20kpln, chętnie całość przygarnę :D Bez targowania :D

Czyli cena ok? ;)

• 0

Łódka stara ale jara. Jeśli ten żelkot nie jest pudrem na syfa, to cena i łodka posłuży. Wygląda z zewnątrz naprawdę porządnie. Wiek to nie wszystko, ważniejszy jest stan. Popływaj chwilę na wodzie, zobac czy dasz rade sam zwodować i bierz jeśli wszystko ok. Komfortowa ódeczka, choć stara.

• Like 1

• 0

Kolego sprawdź czy oby napewno jest to aluminiowa, coś mi się w niej nie podoba ( trochę słabe zdjęcia ). Szukam dla siebie trackera lub coś podobnego i przeglądając różne strony USA  itd nie widziałem żadnej aluminiówki tego kroju  tym bardziej ze jest to 82 r   ( raczej wszystkie z tworzywa)  raczej aluminiowych łódek nie robiono ale mogę się mylić...

20 tyś PLN to żadna okazja , oczywiście patrząc na PL realia to może i okazja ale w USA takie łódki nie są drogie - chyba że naprawdę jest to aluminium...

Popatrz sobie porównaj

tu masz linka  - taka sama  lub bardzo podobną łódkę nie aluminiową  https://nmi.craigslist.org/boa/4872467595.html

tu dla porównania cen

http://chicago.craigslist.org/search/boo?maxAsk=5500&minAsk=1000

https://nmi.craigslist.org/search/boo?minAsk=1000&maxAsk=5500

Edytowane przez womaly23

• 0

To jest na 100% aluminium, w środku jedynie są elementy z tworzywa jedynie.

Zgadza się, w USA są tańsze, ale wynajęcie kontenera i całe zamieszanie - przy obecnym kursie dolara wyjdzie podobna cena. I do tego nie mamy możliwości przetestowania silników i całego sprzętu na wodzie.

• 0

Sprzedający twierdzi, że łódka jest z 90-tego któregoś roku (tak ma w papierach itd) silnik podobnie. Musi sprawdzić dokładnie rocznik.

Za ten zestaw ze zdjęć bez silnika spalinowego... 15.000 PLN. Myślę, że warto? 40hp w dwusuwie i tak mi się nie przyda ( zeżrą mnie koszty paliwa ).

Co sądzicie? 15tys bez spaliny, z całą resztą.

• 0

Kolego sprawdź czy oby napewno jest to aluminiowa, coś mi się w niej nie podoba ( trochę słabe zdjęcia ). Szukam dla siebie trackera lub coś podobnego i przeglądając różne strony USA  itd nie widziałem żadnej aluminiówki tego kroju  tym bardziej ze jest to 82 r   ( raczej wszystkie z tworzywa)  raczej aluminiowych łódek nie robiono ale mogę się mylić...

20 tyś PLN to żadna okazja , oczywiście patrząc na PL realia to może i okazja ale w USA takie łódki nie są drogie - chyba że naprawdę jest to aluminium...

Chyba masz słuszne podejrzenia, dno o tym kształcie wykonano z aluminium w latach 90-tych ( koszt)? Malowanie aluminium żelkotem a gdzie warstwa przyczepna do aluminium?. Obyśmy się mylili czego życzę koledze Wobler129.

• 0

Wydaje mi się , że dobra cena  - ale i tak  byłbym podejrzliwy, ten żelkot bez powodu się tam nie znalazł -  ktoś coś zapewne chciał ukryć.   Silników 2 T nie ma co się bać - troszkę więcej palą ale  maja i swoje zalety.

Osobiście nie wiem czy bym to zabrał za te pieniądze  i przy tylu podejrzeniach - może inaczej bym gadał jak miał bym okazje to obejrzeć osobiście poza tym w sierpniu lecę do brata  na miesiąc do USA i mam zamiar coś kupić  przytargać do PL. 

Ps. jak możesz to kawałek wykładziny od  środka odkryj i upewnij się , że napewno jest to AL bo  nie pasuje mi ten kształt tej łódki  nooooooo..... 

Edytowane przez womaly23
  • Like 1