tpe Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 No i chyba znowu udało mi się złowić pierwszego w sezonie Bassa na Wyspie (na sztuczną przynętę oczywiście).Pogoda przez całą zimę była tragiczna, nie dość, że uderzał sztorm za sztormem, to było w dodatku potwornie zimno. Wczoraj próbowałem w dwóch miejscach. W pierwszym coś tam nawet chlupnęło w wodzie (mała trotka) Gdy przyjechałem na drugą miejscówkę nawet nie wysiadłem z samochodu...Fale biły ogromne. Dziś po południu ruszyłem znowu. Wiatr się uspokoił, świeciło słońce. Fale nie były już tak wysokie, chociaż woda mętna jak mleko.Miałem dwa brania i dwa wyholowane Sea Bassy. 56cm/2,21kg i 54cm/1,75kg. Ryby dokładnie zmierzyłem, zważyłem, pobrałem po pięć łusek oraz otagowałem żółtym znaczkiem. Od tego sezonu zaczynamy w Kerry National Bass Programme. Więcej zdjęć znajdziecie oczywiście na moim blogu.Zapraszam na http://basshunting.blogspot.ie/2015/03/sea-bass-season-2015-open-11032015.html 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bieska Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 sezon bassowy otwart, mam nadzieje, ze po st. patricku uda mi sie znalesc troszke czasu i tez jakiegos wydlubac ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur43 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Dobrze,że robi się coraz cieplej.Też spróbuje wybrać się na basa.Gratuluję rybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Gratulacje Tomku,na co wzięły? Będę próbował w Holandii tylko nie wiem czy nie jest jeszcze za zimno,miejscowi specjaliści piszą ze woda powinna mieć ok.12 st. żeby podeszły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Gratulacje Tomku,na co wzięły? Będę próbował w Holandii tylko nie wiem czy nie jest jeszcze za zimno,miejscowi specjaliści piszą ze woda powinna mieć ok.12 st. żeby podeszły... Miałem kilku gości z Holandii. Twierdzili, że na Morzu Północnym sezon rozpoczyna się na przełomie kwietnia i maja. Tu masz stronę moich holenderskich znajomych: http://labraxsquad.tumblr.com/ Te Bassy złowiłem wczoraj na Storma Jointed Thunderstick. Dziwny wobler, pracuje bardzo płytko i szeroko, a jego grzechotkę słyszę wyraźnie, gdy jest parę metrów ode mnie Ale w tej mętnej wodzie jaką miałem wczoraj tylko taka przynęta wystarczająco prowokowała ryby do ataku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Dzięki za info.,chyba zacznę próbować trochę wcześniej niż miejscowi specjaliści zalecają.Dziś po raz pierwszy w tym roku widziałem w moim kanale cefale skubiące glony na płyciznach,więc może bassy tez już zaczynają podchodzić pod brzegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Witam Panów (i Panie, jesli zaglądają?)Idea jest taka - za dwa tygodnie, w weekend po wielkanocy (11 i 12) spotkanie za szczupakami.Lokalizacja ta co zawsze, okolice Athlone, łowienie na Shannon i Suck.Szykuje się kilka osób z bellyboatami, moze ktoś zechciałby się przyłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Siema Kuba. A z brzega tez sie da jakos polowic ? Czy tylko desant wchodzi w gre ? Edytowane 31 Marca 2015 przez David Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Na korbę da się w wielu miejscach, choć zwykle tam gdzie dojdziesz nie jesteś pierwszy Kajak czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Panowie, szczupaki w Irlandii są już po tarle i na płyciznach uganiają się za przystępującym do tarła białorybem. Tagowanie Bassów idzie/szło bardzo dobrze do ubiegłego tygodnia. Z numerkami pływa już 20 labraksów. Teraz wieje i po sprawie (łowieniu)... A tu dawno nie widziany na j.pl Tomaszek 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Piękne są te Wasze rybska. Takie "stalówki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ty wstawiles bassa morskiego wiec Ja wstawie tutaj u Ciebie bassa jeziorowego, nie bede otwieral nastepnego watku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Mysle ,ze kolega sie nie obrazi ze wstawiam mu w watku https://youtu.be/lesR69UAKZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Wstępnie bym się przyłączył z własnym pomponem jeśli oczywiście można ale ostatecznie potwierdzę po świętach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Witam Panów (i Panie, jesli zaglądają?)Idea jest taka - za dwa tygodnie, w weekend po wielkanocy (11 i 12) spotkanie za szczupakami.Lokalizacja ta co zawsze, okolice Athlone, łowienie na Shannon i Suck.Szykuje się kilka osób z bellyboatami, moze ktoś zechciałby się przyłączyć? Jak było sami wiecie, myślę, głosuję na okonia spod krzaczka jako rybę dnia 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bieska Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 jakies postepy w polowie seabass`a???czy moze ktos polecic mi przynety na majowe seabass`y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Szalu nie ma, ale jest znacznie lepiej niż rok i dwa lata temu. Dziś widziałem tysiące sandeel'i, a gannet'y ładowały w ocean, że aż gwizdało. W maju masz tylko dwa tygodnie łowienia, po 15 sezon na Bassy zamknięty na miesiąc. Ten z dzisiaj, na topwater'a. Była niezła jazda 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Wszystkich zainteresowanych zapraszam na mojego bloga, na którym można w miarę na bieżąco śledzić wędkarskie wieści z południowego-zachodniego krańca Irlandii:http://basshunting.blogspot.ie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Ban się skończył, w międzyczasie łowiłem trocie i łososie w rzekach i chyba raz rdzawce w oceanie. Od trzech tygodni znowu można łowić bassiory. Jednak już trzeci sezon z rzędu przychodzi lato, a bassy znikają...Dziś jednak wynagrodziłem sobie wszystkie niepowodzenia. Piękne branie na powierzchniowca Lucky Craft GunFish i po emocjonującym holu ląduję rybę pod 70 cm. To mój największy bass z ostatnich dwóch lat. Zważony i zmierzony odpływa z tagiem nr 1006. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur43 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Ja w zeszłym roku obficie połowiłem i zmęczyłem rękę,największy 77cm 4.40kg.W tym niestety na zero,kontrolnie trzy razy z wiosny,a teraz ciężko z czasem tym bardziej miło popatrzeć na każdego na zdjęciach. Gratuluję TPE szczególnie za tego pierwszego tak wcześnie złowionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Na rdzawce nie jeżdżę od dobrych kilku lat. Ale jak się nie ma, co się lubi (Bassów!!!), to się lubi, co się ma (rdzawce).Na tej miejscówce złowiłem swoją pierwszą rybę w Ire (styczeń '06 ,w drugim rzucie, bo w pierwszym odgryzło mi ogonek kopyta). I był to 3,5 kg rdzawiec. Ale niestety, nawet o zwykłego pollacka coraz trudniej. Z roku na rok Atlantyk robi się coraz bardziej pusty... Na ryby wybrałem się z synem. Długo nic się nie działo, chociaż niezła pogoda i zbliżające się maksimum przypływu były idealną kombinacją. Ale w końcu, po długim opadzie poczułem delikatne sandaczowe pstryknięcie. Zacięcie chyba lekko spóźniłem, ale ryba siedzi. Na początku idzie jakoś niemrawo, ale po podciągnięciu pod brzeg pokazuje, na co ją stać. Hamulec TP SW aż piszczy, a uncjowa Elitka gnie się po dolnik. Na szczęście plecionka omija ostre skały. Po kilku długich odjazdach rdzawiec daje się podebrać. Mam przy sobie zestaw do tagowania Bassów (m.in. miarka i waga), więc mogę dokładnie określić dokładne rozmiary ryby. Miarka wskazuje 79 cm, a waga 4,45 kg. Po kilkunastu minutach już na HW mam kolejne delikatne branie. Po zacięciu ryba od razu wybiera kilkanaście metrów Sunline'a 1.5 PE i parkuje w zielsku na dnie. Co jakiś czas luzuję całkowicie linkę i wtedy ryba wychodzi z glonów. Za każdym razem odzyskuję kilkanaście metrów plecionki. I tak kilka razy. Gdy ryba jest już dość blisko mnie znowu zjeżdża na prawie dobitym na beton hamulcu w dół. Niestety tym razem wchodzi za jakąś ostrą skałę i przeciera linkę.... No cóż, raz się wygrywa, raz przegrywa. Do zmroku łowimy z synem jeszcze po sześćdziesiątce i kilka sztuk nie większych od przynęty. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Gratuluję.Ale żeby było merytorycznie - jak TPSW 2009 znosi katusze łowienia w solance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobaltus Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 kosmicznie fajne oczy ma ten Twój rdzawiec.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Gratuluję.Ale żeby było merytorycznie - jak TPSW 2009 znosi katusze łowienia w solance? Bez problemu. Padają tylko łożyska w rolce, ale mam ich teraz spory zapasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) rdzawce to kapitalne sportowe ryby, bardzo mocne, na muchówce ryba pod 60cm robi lepiej niz mertowy szczupak.na spinning czy casting pięknie walą w wabie z opadu.napawdę swietne ryby. ładne foty Tomas. Chyba lubisz tego St. Croix?Nie napisałeś jak Ci się spodobała przeróbka jerkówki?Pozdrówka ps.meta chyba wygląda znajomo?zabrałaś nas tam chyba kiedyś z Magicem? Edytowane 4 Września 2015 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi