Skocz do zawartości

Robinson Diaflex Light Spin- a sandacz

fryzjer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow. Mam pytanie do uzytkownikow ww kija. Posiadam wersje 2.45 m 6-20 gram. Kijek calkiem przyjemny fajnie lezy w dloni super katapultuje wszelkie jigi i woblerki ale kurcze nie moge na niego trafic nic poza okoniami w czym pasuje mi bez dwoch zdan. Chcialbym aby osoby ktore lowia tym kijem prosic o sugestie czy ten kij jest w stanie skutecznie i co wazne CELOWO lowic sandacze? Najbardziej mnie interesuje czy przy uzyciu plecionki kij bedzie w stanie zaciac twardy pysk sandacza. Moze ktos mial wiecej szczescia i przylowil jakiegos zanderka i podpowie. Nie mam tu oczywisci na mysli smokow 5 kg plus. Pytam o standardy Polskie czyli do 3 kg bynajmniej u mnie tak jest. Nie lubie zabierac nad wode kilku wedek dlatego poszukuje jednego kija co ogarnie okonia ale i sandacza od biedy. Jesli ktos moze sie podzielic opinia to bede wdzieczny.

Nawet i wklejką zatniesz sandacza, wszystko zależy od Ciebie(siły jakiej użyjesz do zacięcia, sprzętu-ostre haki itp.). Ja na odrze do połowu sandaczy potrzebuje kija o ciężarze wyrzutu do 35 gram, chodź czasami przydałby się taki do 50 gram . Moim zdaniem takie minimalne minimum kij na sandacze do połowu w rzece powinien mieć te CW do 25-28 gram, żeby chociaż założyć jiga 20 gram plus 3 calowe kopyto. A gdzie chcesz łowić te sandacze?

Edytowane przez Mateczek123

caly czas poszukuje jednego kija zeby nie wozic nad wode 2 luc 3. Posiadam tytulowy kij z tym ze tak jak pisalem na razie same okonie trafiam i nie wiem jak ten kij pod inne ryby sie sprawdzi. Kgj jest szybki i szybko gasnie ale nie pracuje jak wklejka ze pracuje tylko 5 cm szczyt a reszta"stoi". Fenomen moim zdaniem kija polega na tym ze ma bardzo lagodne i rownomierne ugiecie pod rekojesc ale przy podbiciu pracuje na okolo 10-15 cm i stad moje pytanie do was. A co do diaflexa zander to podejrzewam ze to zupelnie inna konstrukcja

Witam, miałem w/w kij i bez problemu łowiłem na niego okonie sandacze i szczupaki. Jeżeli nie będziesz łowić więcej niż 15g + wąsko pracująca guma 10cm  (pisze o wodzie stojącej bo na rzece nie miałem okazji testować) to bez problemu kij poradzi sobie, z przyłowem dużej ryby również też nie będzie problemu. Na na swój złowiłem szczupaka 97cm i hol trwał ok minuty może dwóch. Więc bez obaw to jest świetna seria wędek w tej cenie. Pozdrawiam