Skocz do zawartości

Warta/Noteć Gorzów i okolice

KacperG

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego z nurtem płynie tyle zielska, łodyg, liści i innych fachmętów czepiających się przynęty, że czasami na 10 rzutów 8 lub 9 jest zmarnowanych.

W zeszłym roku Noteć była lekko czyszczona z tego zielska, w tym roku może będzie lepiej z tymi rzutami.

brzana na Warcie radzi sobie bardzo dobrze , także na pod poznańskim odcinku i dalej w gore też , doszły do tego jeszcze świnki i powróciła certa

można było się o tym przekonać w czasie klęski  ekologicznej z zeszłego roku , za to na przykład szczupły jest w odwrocie

• Like 1

Noteć co roku jest wykaszana , w zeszłym roku dwukrotnie. I tak łowić na spina można tylko do końca czerwca ,później płynie zielsko i rzęsa z kanału bydgoskiego. Łowienie zaczyna się od końca października i trwa do końca grudnia. Powyżej Ujścia rzeka bardziej przypomina kanał z podmokłymi brzegami jak typową rzekę nizinną.

• Like 1

można było się o tym przekonać w czasie klęski  ekologicznej z zeszłego roku , za to na przykład szczupły jest w odwrocie

Chodziło zapewne nie o ubiegły, tylko o 2015 r., a konkretnie październik. Natomiast szczupak jest w odwrocie głównie ze względu na brak tarlisk (to skutek istnienia zapory w Jeziorsku) oraz malejącą liczbę dogodnych dla siebie stanowisk, spowodowany zapiaszczaniem dna i wypłycaniem koryta.

• Like 1

fakt to 2015 ,  do zaniku  szczupaka , moim zdaniem przyczyniły się także bobry , wycinając drzewa i wiklinę wzdłuż brzegu , pamiętam jak jeszcze z 15 lat w tył na moich odcinkach , były fajne miejscówki z podtopioną wikliną czy zwisającymi gałęziami, gdzie ryby miały stanowiska , teraz to puste odcinki rzeki z prześwietlona wodą i z jamami po bobrach wzdłuż brzegu , wsadzili szkodnika , któremu nic nie zagraża i pleni się na potęgę

• Like 5

No Warta opada teraz. Byłem z kumplem trochę w niedzielę i on dostał fajnego klenika 40+ i dwa nieduże bolki. Ale co ciekawe widać było żerowanie ryb na owadach praktycznie w samym środku rzeki. Co rusz było widać i słychać jak się ryba przelewa nad taflą wody. Ja na zero. Chyba mniej wyeliminowała gruba plecionka z szczupakową agrafką.

Dzisiaj w końcu złapałem swojego pierwszego bolka 60 cm :D. Latałem prawie dzień w dzień, chlapały mi się pod samym nosem, wszystko z pudełka przetestowałem i nic nawet wyjścia :( dziś założyłem świeżo zakupiony lokalnie woblerek handmade i zadziałało. Miałem jeszcze jedno holowanie myślę że kolega był większy od poprzednika ale brak umiejętności nie pozwolił cieszyć się z nowego PB.

Na dzień dziecka udało mi się wyjąć dzieciaczka 37cm koło spichlerza na kopytko żółte z czarnym grzbietem :) 5cm

Sandaczyk o długości 37 cm to powód do radości? Dumy?!!!

Takie dziecko nie powinno być obmacywane, tylko jak najszybciej, w miarę możliwości bez wyciągania z wody wypięte i natychmiast wypuszczone. Robienie zdjęć takim maluchom świadczy o poważnych problemach z umiejętnościami wędkarskimi.

Zapoznaj się z regulaminem umieszczania zdjęć na naszym portalu.

Zdjęcie oczywiście usunąłem.

Edytowane przez woblery z Bielska

Sandacze mozna łowić od czerwca. To że się trafił niewymiarowy to chyba nie moja wina. A co jest złego w zrobieniu zdjęcia i wypuszczeniu ryby?? Cała operacja trwala max 1 minute i ryba została podebrana podbierakiem. Tak to jest powód do radości bo od 2 lat nie widzialem na odcinku w Gorzowie żadnego sandacza. Pozdrawiam

• Like 1

Chyba kolego troche przesadzasz pisząc że "biedna twoja rzeka Warta". Obchodzę sie z rybami bardzo dobrze i bez wzgledu na to czy mają wymiar czy nie albo czy trafiają się jako przyłow w okresie ochronnym i tak kazda złowiona sztuka trafia do wody w bardzo dobrej kondycji. Takze nie popadajmy w paranoje piszac ze ryby powinnismy w wodzie wypinac( nie zawsze jest taka mozliwosc)

Cóż muszę stanąć w obronie kolegi chodź nie do końca bo jak to mówią nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania 

Odnieść się mogę tylko do tego jak kolega podchodzi do tego czym się zajmuje i jak traktuje zdobycz :D

Pełna profeska, szybkie sprawne działanie tak że rybka cierpi minimalnie.

Pomagał mi wypiąć bolka który chwycił się za grzbiet i płetwę, zapewniam że dużo dłużej by mi zeszło ( amator )

Tyle

A Ty czytaj regulamin

Jak złapałem tego szczupłego o którym tu wspominałem myślisz że nie chciałem się nim  tu pochwalić :D ale 5cm brakło i mogłem sobie tylko popisać :)

Pozdro

Edytowane przez Kierat
  • Like 2