zorman Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Witam, przerobiłem już naprawdę sporo wędek. Mając ich kilka w tym samym czasie i tak zazwyczaj łowiłem na jedną więc doszedłem do wniosku że sprawie sobie jeden kij ale za to z tej "górnej" półki. No i teraz pytanie co wybrać? Kij ma być maksymalnie do 2.60 ciężar wyrzutu najlepiej do 1 uncji przeglądając oferty wpadł mi w oko st.croix elitka 8.6 stopy do 28g. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego kija? Przynęty to głównie 4 calowe gumki na główkach do 15 g czasami jakaś większa 15 cm gumka ale zdarzają się i 8 centymetrowe gumki na 7 gramowych główkach. Ryby w 98% to sandacz, szczupak, sum. Widziałem też fajnego phenixa o ile dobrze pamiętam PST-895 jakieś opinie? Można te kije jakoś porównać? Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje oraz rady bardziej doświadczonych kolegów nie wykluczam również kijów z pracowni. Wszystkie propozycje i wskazówki będą cenne. Pozdrawiam Edytowane 13 Marca 2015 przez zorman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Moze troche tanszy Avid? Tez nie ciezki i tez szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 .... a to jest proste... wybierz sobie najlepszy jakim do tej pory łowiłeś i nie będziesz miał dylematu... bo zadając takie pytanie kilku tysiącom innych wędkarzy ...nadal będziesz przerabiał i szukał... każdy z nas ma inne odczucia i preferencje co do tego najlepszego... a chcąc to po kolei sprawdzić... to do końca roku nadal nie znajdziesz "swojego Świetego Graala" a ile wydasz kasy chcąc to wszystko sprawdzić co zaproponują koledzy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar233 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 popatrz na shimano clarus podobno jest to robione na blanku avid tak słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 popatrz na shimano clarus podobno jest to robione na blanku avid tak słyszałemnie chodź więcej do tego sklepu 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 popatrz na shimano clarus podobno jest to robione na blanku avid tak słyszałemHe he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 popatrz na shimano clarus podobno jest to robione na blanku avid tak słyszałemJa mam Jaxona,na podzespołach Phenixa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 czuję nowe wcielenie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Ja stałem przed identycznym wyborem co Ty (dokładnie taki sam % udział poławianych ryb, może bez suma), z tym, że próbowałem szukać wędek w pracowniach. Za trzecim razem trafiłem chyba w dziesiątkę. To blank Phenixa M1 SP862MH robiony w Rodmasie. Długość 260cm 8-28g, z realny c.w. do 30-34g. Kij zbrojony w Fuji Alconite od 20 do 4,5 z sic na szczycie. Taki kij będzie dla Ciebie idealny wg mnie. Zapraszam na testy do Gdańska Edytowane 13 Marca 2015 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Jak weźmiesz jeden wypasiony uniwersał, to zaraz zacznie Ci brakować kilku kijów specjalistycznych. Jak już je dostaniesz, to stwierdzisz że jednak głównie łowisz na jeden kij i chcesz mieć go do wszystkiego bo na resztę mało łowisz. I tak w koło Macieju Na tym polega ta zabawa Edytowane 13 Marca 2015 przez pawello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Jak weźmiesz jeden wypasiony uniwersał, to zaraz zacznie Ci brakować kilku kijów specjalistycznych. Jak już je dostaniesz, to stwierdzisz że jednak głównie łowisz na jeden kij i chcesz mieć go do wszystkiego bo na resztę mało łowisz. I tak w koło Macieju Na tym polega ta zabawa Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Jak weźmiesz jeden wypasiony uniwersał, to zaraz zacznie Ci brakować kilku kijów specjalistycznych. Jak już je dostaniesz, to stwierdzisz że jednak głównie łowisz na jeden kij i chcesz mieć go do wszystkiego bo na resztę mało łowisz. I tak w koło Macieju Na tym polega ta zabawa A na rynku pojawiają się nowości i poszukiwania zaczynają się od nowa i tak do emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Jak weźmiesz jeden wypasiony uniwersał, to zaraz zacznie Ci brakować kilku kijów specjalistycznych. Jak już je dostaniesz, to stwierdzisz że jednak głównie łowisz na jeden kij i chcesz mieć go do wszystkiego bo na resztę mało łowisz. I tak w koło Macieju Na tym polega ta zabawa Racja.Mój pierwszy kijek też miał być uniwersałem z wyższej półki i padło na Talona ~21g, było to jednak dawno temu... Dziś są już nowocześniejsze konstrukcje, choć Talon, to Talon (klasyka!) i ma swoich zwolenników.Są też tak zwane "kombajny" - możesz mieć jeden dolnik i dwie szczytówki np, jedną do 14g i drugą do 21g (lub 28g)... (Takie konstrukcje są w Talonie, Dragonie i pewnie jeszcze w innych markach...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) PST895 to fajny blank , który pod szczupaczkiem 50 cm bardzo mocno już pracuje, ale jak na gumy w pierwszej kolejności i do tego sandacze to raczej warto przemyśleć inne opcje . Wieść gminna niesie, że z M1 spełniałby oczekiwania ... Z St.Croix zarówno Elitka jak i Avid 260 1 oz będą odpowiednie , wedle uznania i upodobań - warto dać blanki do budowy.Elitke idzie fajnie zbudować, o wiele taniej niż seryjną a Avid to te same pieniądze . Edytowane 13 Marca 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 - warto dać blanki do budowy.Elitke idzie fajnie zbudować, o wiele taniej niż seryjną Wziąłem watek do obserwowanych dlatego że czekałem na taki post Właśnie chcę sprawić sobie elitkę na ten sezon i to z pracowni. Jak można ją fajnie uzbroić pod sandacza na wiślane miejscówki, łowienie z opadu gumami 10cm gramatura główek 15-25g i woblerami. Możesz coś podpowiedzieć na priv ? Albo tu może ktoś jeszcze skorzysta miramar69 już mi sporo podpowiedział ale może jeszcze ktoś coś ciekawego dorzuci od siebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Co do zbrojenia to najlepiej niech się wypowiedzą osoby budujące.Ja moją Elitke 8,6 12 lb dałem do ubrania w klasyczne już Alconite i przy odpowiednim doborze średnic na takim blanku wyszedł super kij , zdał testy rzutowe celująco.Kilka stówek w kieszeni zostało, nie potrzeba zaraz tytanów montować.Można iść w tym kierunku tak samo z tą mocniejszą wersją, to bardzo szybki blank sam w sobie. Edytowane 13 Marca 2015 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Ja też ukręciłem Elitkę 12lb 8,6' i też klasycznie Alconite + SIC. Całość wyszła poniżej 1300,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorman Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Tylko czy na robienie tego kijka w pracowni nie jest za późno Kijek musi być do maja a fundusze będą po 10.04 więc czasu jest dość mało. Jestem już prawie na 100% zdecydowany na tą eitke obym nie żałował wydanie prawie 2 patyków za kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Chyba lepiej poczekać i zrobić kij od podstaw w pracowni. Mi każdy to sugeruje Argument jeden i najważniejszy można za cenę seryjnego kijka wyciągną znacznie więcej zbrojąc wędkę od podstaw i konkretnie pod siebie. Dla mnie to wystarczający argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 A ja pójdę pod prąd bo widzę że wszyscy proponują albo M1 które mają słabe przekazywanie drgań za to dużą moc dolnika i niezłe ugięcie. Albo STC-generalnie bardzo fajne blanki ale nie aż tak co chcę podrzucić Więc zaproponuję coś o dużo lepszym ugięciu, 2 części bez żadnego przesztywnienia na łączeniu, dużo czulszego i bardzo ale to bardzo uniwersalnego: FA Vegter Boron 8'6" 15lb. Może też być wersja nano w której blank jest sporo lżejszy i łatwiej się go wyważa. Jednak tak komfortowo nie poda 8cm gumisia na 7g główce jak zwykła wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 To ja jeszcze dorzucę do kotła Batsona XST1025F 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Zerknij sobie tutaj, fajne porównanie dwóch patyków: http://jerkbait.pl/topic/32947-stcroix-5sc86mhf2-gv-vs-phenix-pst-895/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał73 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 To ja jeszcze dorzucę do kotła Batsona XST1025F Mam tego batsona, potwierdzam super kijek i bardzo uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwiersandacz1 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Elitka 2,60 do 28g to niesamowty kij...Pociągnie Meppsa 5, ale łowiłem nim okonie na 5cm kopytko z główką 7g, niesamowicie szybki, elektryczny wręcz Idealnie wyważa go 330g kołowrotek ( u mnie TPxtr 4000). Jeśli szukasz uniwersału to polecam.Tylko przy zakupie najlepiej obejrzeć patyk dokładnie, bo trafiają się z krzywo zamocowanymi przelotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwiersandacz1 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Tearaz dopiero doczytałem, że nie wykluczasz patyka z pracowni...To odpowiedz jest tylko jedna.. Talon 86 mxf2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi