PablovelLoco Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 No fakt nie ma... ,ale skąd takie przeswidczenie,że tylko Regalo podobne konstrukcje są idealne...na tym co mam beż żadnej gimnastyki zrobię nawet najbardziej fikuśne manewry z muchą,aby komfortowo i bez komplikacyjnie kręcić skomplikowane konstrukcje.Miałem niezłą kopię Regala,miałem Danvise...a skończyłem na tym...mniej nerwów wiecej przyjemności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Zeby obrócić i zobaczysz muszkę wokół własnej osi ile musisz wykonać zabiegów z imadłem? Ta czynność (obrót) jest b. często stosowana przy robieniu nimf (kiełże, plecionki) oraz niektórych mokrych (np. strimków). Tysiącami je robiłem wiec wiem dlaczego takiej funkcji od imadła wymagam. Malutkie muszki z CDC też dobrze jest czasami oglądnąć czy przystrzyć na imadełku, zanim je uznasz za gotowe. Typu Regal jest najprostsze i wg mnie dobre funkcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Polecam imadło Stonfo Flytec Lever Ma wymienne szczęki na duże,średnie i małe haki. Śmiało trzyma rozmiary 20 i mniejsze.Dużym plusem jest możliwość dokupienia wielu akcesoriów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Ja ze swojej strony mogę polecić ten wyrób http://www.kozielfishing.com/pl/imadlo.html Mam takowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Zeby obrócić i zobaczysz muszkę wokół własnej osi ile musisz wykonać zabiegów z imadłem?Ta czynność (obrót) jest b. często stosowana przy robieniu nimf (kiełże, plecionki) oraz niektórych mokrych (np. strimków). Tysiącami je robiłem wiec wiem dlaczego takiej funkcji od imadła wymagam. Malutkie muszki z CDC też dobrze jest czasami oglądnąć czy przystrzyć na imadełku, zanim je uznasz za gotowe. Typu Regal jest najprostsze i wg mnie dobre funkcjonalnie.Niom...pare setek różego ustrojstwa ukręciłem i coś tam wiem...może nie za dużo,ale wiem .Aby obrócic muszkę (czy tam co się komu podoba) ,wystarczy chwycić za radełkowany tył głowicy i obrócić ,fakt korbki nie ma ,ale ta głowica jest sporej średnicy i każdy z normalnymi palcami sobie poradzi,ponadto sama głowica ma regulację,jak cieżko ma się obracać.Jeszcze jedna zaleta taka głowica z szczękami obraca trzonek haczyka w jednej osi co jeszcze bardziej usprawnia eleganckie nawijanie,dubbingów,tułowi,jeżynek i itp. Edytowane 9 Maja 2016 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 "Niom...pare setek różego ustrojstwa ukręciłem i coś tam wiem...może nie za dużo,ale wiem .Aby obrócic muszkę (czy tam co się komu podoba) ,wystarczy chwycić za radełkowany tył głowicy i obrócić ,fakt korbki nie ma ,ale ta głowica jest sporej średnicy i każdy z normalnymi palcami sobie poradzi,ponadto sama głowica ma regulację,jak cieżko ma się obracać.Jeszcze jedna zaleta taka głowica z szczękami obraca trzonek haczyka w jednej osi co jeszcze bardziej usprawnia eleganckie nawijanie,dubbingów,tułowi,jeżynek i itp."-----------Wsadź muszkę w szczęki i zrób pare fotek obrócając wokół osi haczyka, np. co 90* Wtedy bede opisywał trudności dostępu do niej przy każdym ustawieniu. Fakt że trudno jeździ się i "maluchem" jak i "zestawem" przy braku wprawy. Pózniej mozna robić to po pijaku czy z zamkniętymi oczami. Kwestia wyczucia i przyzwyczajenia. Podobnie jest z imadłem czy finisherem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) -----------Wsadź muszkę w szczęki i zrób pare fotek obrócając wokół osi haczyka, np. co 90*Wtedy bede opisywał trudności dostępu do niej przy każdym ustawieniu. Fakt że trudno jeździ się i "maluchem" jak i "zestawem" przy braku wprawy. Pózniej mozna robić to po pijaku czy z zamkniętymi oczami. Kwestia wyczucia i przyzwyczajenia. Podobnie jest z imadłem czy finisherem. Hmm...nie czaje o co chodszi...ta konstrukcja wyposażona jeszcze dodatkowo głowice na ramieniu kulowym,pozwala dowolnie oobracać ,przestawiać i itp. to co tam sobie motamy na haczyku,także dostęp jest nawet od ''dupy'' strony i wszystko to mogę zrobić nie walcząc z zadnymi śrubami czy pokrętełkami.Spójrz na zdjęcia jeszcze raz. Edytowane 9 Maja 2016 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Hmm...nie czaje o co chodszi...ta konstrukcja wyposażona jeszcze dodatkowo głowice na ramieniu kulowym,pozwala dowolnie oobracać ,przestawiać i itp. to co tam sobie motamy na haczyku,także dostęp jest nawet od ''dupy'' strony i wszystko to mogę zrobić nie walcząc z zadnymi śrubami czy pokrętełkami.Spójrz na zdjęcia jeszcze raz. Aaaaaaaaaaaa. Nieważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Panowie, jakby ktoś szukał nowego imadła to tutaj jest ciekawa oferta https://www.olx.pl/oferta/imadelko-muchowe-lawrence-waldron-vise-CID767-IDhLe6W.html#d226610c23 Dla niezorientowanych w temacie - sprzedający na pewno się nie pomylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Takiego imadła używa Davie McPhail a cena, no cóż na e-bay'u widziałem od 1200 GBP do 2500 USD to jednak trochę taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Bywały też droższe Nówkę można było kupić kiedyś za ok. 2500zł. Podobnie z niektórymi modelami wędek - taki Sage LL, nowy był sprzedawany po 400-500$, a teraz na ebayu używki osiągają cenę 800$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Takiego imadła używa Davie McPhail a cena, no cóż na e-bay'u widziałem od 1200 GBP do 2500 USD to jednak trochę taniej Janusz , powinieneś je kupić. Miałbyś jak znalazł ,do tej wędki co kupujesz sobie na imieniny .Dla mnie to szaleństwo cenowe . Chyba że...... ........ takie imadło samo muchy kręci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 A wiesz, muszę pomyśleć A co do imadła, samo much nie kręci ale "nasącza" je (te muchy) specjalnym rybim feromonem. Wystarczy, że taka mucha wpadnie do wody - ryby głupieją 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) A wiesz, muszę pomyśleć A co do imadła, samo much nie kręci ale "nasącza" je (te muchy) specjalnym rybim feromonem. Wystarczy, że taka mucha wpadnie do wody - ryby głupieją To jak już kupisz , to Cię odwiedzę i mam nadzieję , że dasz mi tego cuda spróbować . Oczywiści odpłatnie .Jakoś kredyt trzeba spłacić . Edytowane 5 Listopada 2016 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Można się z ceny trochę ponabijać, bo rzeczywiście jest nieco absurdalna. Ale odkładając cenę na bok, zaryzykowałbym stwierdzenie, że to jest taki rodzynek wśród imadeł. Sama prostota i funkcjonalność. Wersja pokazana przez Kacpra na dodatek wykonana z damastu.Ludzie płacą ciężkie pieniądze za twory przyozdobione jakimiś dźwigniami, nakrętkami, przystawkami. A tutaj.... sama kwintesencja porządnego narzędzia.Tylko ta cena. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Damscus steel, czyli stal damasceńska. Kiedyś podczas rozmowy pewien inżynier powiedział mi, ze nie ma czegoś takiego (stal damasceńska), że to tylko w bajkach z 1001 nocy czy innych takich ... Faktem jest, że to co teraz określa się tym mianem nie do końca jest tożsame z oryginałem, powtarzając za Wiki; " Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte na szczegółowych badaniach mikrostruktury tej stali, pozwoliły na opracowanie procesu technologicznego prowadzącego do uzyskania stopu o właściwościach bardzo zbliżonych do oryginalnej stali damasceńskiej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Można się z ceny trochę ponabijać, bo rzeczywiście jest nieco absurdalna. Ale odkładając cenę na bok, zaryzykowałbym stwierdzenie, że to jest taki rodzynek wśród imadeł. Sama prostota i funkcjonalność. Wersja pokazana przez Kacpra na dodatek wykonana z damastu.Ludzie płacą ciężkie pieniądze za twory przyozdobione jakimiś dźwigniami, nakrętkami, przystawkami. A tutaj.... sama kwintesencja porządnego narzędzia.Tylko ta cena. Dobre , trwałe i proste w obsłudze narzędzie , to jakby trzecia ręka i to w każdej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Dyskusja na temat stali damasceńskiej zdaje się ciągle trwa. Zagłębiając się trochę w temat można się poczuć lekko zagubionym, bo odmian skuwanych stali o różnych składach chemicznych jest już na pęczki. Spotkałem się kiedyś ze wskazówką, że takim trochę powtórnym odkrywcą stali damasceńskiej jest Manfred Sachse.Tak, czy inaczej trzeba przyznać, że materiał na szczęki imadła doskonały. Tylko ta cena https://www.google.pl/search?q=manfred+sachse&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiTwKr2-5HQAhWHiywKHaF1D1kQ_AUICCgB&biw=1280&bih=641#imgrc=yvQ2eXuXfP765M%3A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Ciekawe, wszystko chyba co ze stalą damasceńską związane, jest drogie. Książka Manfreda na amerykańskim e-bay'u tylko 150 $ i jeszcze z czerwonym dopiskiem, że mi kopitki nie pszedajemi, a przepraszam - Does not ship to Poland - to chyba jednak co innego znaczy Edytowane 5 Listopada 2016 przez janusz.walaszewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Musimy poczekać. Damasty robią się bardzo popularne więc cena w pewnym momencie spadnie. A jak książki nie chcą wysyłać do nas to, niech się wypchają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Mniejsza o bajery bo LAW ma kształt doskonały szczęk i to robi robotę-dostęp doskonały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) To prawda. Mucha w tym imadle wygląda jak na widelcu. Jak by ktoś był ciekawy, to Waldron jest też autorem całkiem ładnego kołowrotka. https://www.google.pl/search?q=waldron+fly+reel&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjhvsOfpZLQAhWEJSwKHfkVAhYQ_AUICCgB&biw=1280&bih=641#imgrc=ZNjpYAPN5ENrNM%3A Edytowane 5 Listopada 2016 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Jak cena spadnie to i zainteresowanie zmaleje, a przedmioty z niego staną się po prostu sprzętem użytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Ceny rzadko spadają na produkty LW. Edytowane 5 Listopada 2016 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 http://www.flyhouse.pl/sklep/narz%C4%99dzia/imade%C5%82ka-i-akcesoria.aspx?lang=pl Renzetti Apprentice Vise Od kilku lat motam na tym budżetowym imadle dla początkujacych.Naprawdę fajne, dla amatora (kilkaset muszek rocznie) w zupełnosci wystarcza.Można obracać muszkę lakierując główkę i opuścić ją by lakier nie spłynął na jezynkę.Polecam! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi