zieloczek100 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Witam.Mam do Was krótkie dwa pytania Czy było warto zamówić ten kołowrotek http://allegro.pl/show_item.php?item=5172638986 (zakładając, że jest sprawny technicznie jak zapewnia sprzedający, posiada luz na korbce). I drugie pytanie, czy ten kręciołek jest wykonany z aluminium czy innego materiału? Pytam, ponieważ informacji na jego temat w internecie jest jak na lekarstwo (a może to ja źle szukam?). Wiem, że mogłem wcześniej zapytać, ale z drugiej strony chciałem mieć pewność, że nikt mnie nie ubiegnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Nie jest z metalu - to jakiś plastik/kompozyt.Cena ok jeśli kołowrot ok Widziałem tą aukcje wczoraj... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zieloczek100 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Myślałem, że metal skoro Japan, no nic Jeszcze jedno i ostatnie pytanie (chyba;)), który to może być rok produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 ... poszperaj i poszukaj... roku produkcji... masz wszystkie dane... nie bądź leniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 O czym jak o czym ale o emblemach to na forum Kolega @Zorro napisał tyle że trzeba się postarać aby nie znaleźć, nawet z google odrazu odnosi do tematu z informacjami czarno na białym i porównaniu wszystkich modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garbusny Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Mam ten model wielkość 2500 ponad 10 lat niemiłosiernego katowania spinningiem i dalej działa . Nawija bez problemu..Broda, jeże czy splątania prawdopodobnie zapomnisz że coś takie istnieje.. Jedyna usterka na którą jeszcze nie znalazłem sposobu to łożysko oporowe już potrafi puszczać i czasem brak blokady wstecznych obrotów , luzy zlikwidujesz podkładkami ..Jeśli jest sprawny i działa to warto.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Myślę, że raczej było warto za te pieniądze. Można pogmerać w środku i wymienić łożyska zepsute, dołożyć podkładek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zieloczek100 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Jeżeli będzie coś nie tak to z pewnością zaopiekuje się tym kołowrotkiem. Z tego co zrozumiałem (podczas rozmowy ze sprzedającym miał słaby zasięg) co jakiś czas wysyłał kołowrotek/kołowrotki to smarowania a więc być może jest wszystko dobrze z nim Ja wpisując w google Daiwa Emblem Z2000iA/ZiA Z iA itp nie mogę znaleźć szczegółowych danych na jego temat. Sprzedawca twierdzi, że kołowrotek jest wykonany z metalu (chodzi o korpus), Wy piszecie że z kompozytu w końcu nie kto ma rację.Cieszę się również, że można te kołowrotki jeszcze naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Kołowrotek jest wykonany z metalu, w ogóle niewiele w nim plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Kołowrotek jest wykonany z metalu, w ogóle niewiele w nim plastiku.Mylisz się na 100%. To plastik. Gruby, porządny i dużo lepszy niż w dzisiejszych wydmuszkach ale jednak plastik.Metal był w Tournamentach. Ale za to cenę o ile bebechy nie zużyte po stokroć warto. Edytowane 13 Marca 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Odpowiadając na pytanie - BYŁO WARTO! To stara, bardzo dobra i trwała konstrukcja. (Oczywiście bez "pomacania" trudno ocenić w jakim jest stanie, jednak byłbym dobrej myśli.) Korpus w tym modelu nie jest jednak metalowy - to tworzywo (ale bardzo dobrej jakości).Nie wiem jak w tej chwili wygląda sytuacja z częściami do tego modelu, ale nie powinno być źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 ... Wiem, że mogłem wcześniej zapytać, ale z drugiej strony chciałem mieć pewność, że nikt mnie nie ubiegnie ...No szkoda, że na allegro nie ma opcji rezerwacji, którą kasuje "kup teraz", byłoby bardziej wesoło. Co do samego kołowrotka, ledwo co po nabyciu takiej sztuki kręconej tylko przed tv, przesmarowaniu jej, dołożeniu łożyska i wizycie w sklepie Fishing-Martu gdzie pokręciłem sobie nowszym konstrukcjami Shimano, to wypatruję takiego drugiego. Z tym, że jego przeznaczeniem na pewno nie powinna być wielkorzeczna orka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 No i czego robicie Chłopu wodę z mózgu..?Nie dość, że kupił se starego szmelca, chłopaki nad wodą Go obśmieją, pewnie będzie się musiał z nim męczyć co najmniej jeszcze z 10 lat zanim być może coś się w końcu rozleci, to jeszcze wmawiacie człowiekowi, że ma się cieszyć... Aż wstyd... Jedyne chyba pocieszenie, że jak rozbierze maszynę na drobne, to może sprzedać elementa, tak plus-minus, za dwa razy tyle... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 No i czego robicie Chłopu wodę z mózgu..?Nie dość, że kupił se starego szmelca, chłopaki nad wodą Go obśmieją, pewnie będzie się musiał z nim męczyć co najmniej jeszcze z 10 lat zanim być może coś się w końcu rozleci, to jeszcze wmawiacie człowiekowi, że ma się cieszyć... Aż wstyd... Jedyne chyba pocieszenie, że jak rozbierze maszynę na drobne, to może sprzedać elementa, tak plus-minus, za dwa razy tyle...Z tym szmelcem to bym uważał, ten egzemplarz podobno jest z metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Cena dobra - będziesz Pan zadowoliony o ile nie szukasz Pan masła w maśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Z tym szmelcem to bym uważał, ten egzemplarz podobno jest z metalu Ba, rotor nawet ma z super metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zieloczek100 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Oj Panowie Ja nie szukałem kołowrotka używanego, starego w stanie idealnym zarówno wizualnym jak i mechanicznym i w cenie najlepiej połowę ceny rynkowej - po prostu po tym jak zakupiłem nowego Zaubera zwątpiłem nieco w nowe konstrukcje. Moje dwa pytania odnosiły się do sensu zakupu kołowrotka o ile jest sprawny, a drugie odnośnie materiału z jakiego jest wykonany, ponieważ o wersji ZiA takowych informacji znaleźć nie mogę.Wędkarstwo to moje letnie hobby, nie łowię cały rok jak zapewne duża część tego forum, podobnie nie mam tak obszernej wiedzy na ten temat jak większość z Was Interesuję się czymś innym i z tego zakresu mam odpowiednią wiedzę, aby pomagać innym, ale widzę, że jak ktoś przyjdzie do mnie z pytaniem z zakresu moich zainteresowań tak samo muszę podjeść do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Mam identyczny oprócz oporowki która puszcza czasami więcej wad poważniejszych nie stwierdzam 3 sezony pstragowania za mna może nie jest katowany ale swoje wykrecil już i cały czas jestem z niego zadowolony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garbusny Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Panowie obudowa i rotor w tym młynku to tworzywo sztuczne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Panowie obudowa i rotor w tym młynku to tworzywo sztuczne ...Następny... Buda jest z ABS-u (czyli tworzywka na bazie żywic, żeby było weselej, protoplaście ZAION-u), a rotor jest z aluminium (nazywany Super Metal Rotor ze względu na swą lekkość i sztywność, uzyskaną dzięki strukturze podobnej do pumeksu, oczywiście w odpowiedniej skali) ...Wyprzedzając, to korba i szpulka też są aluminiowe... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zieloczek100 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 @zorroWielkie dzięki za wyjaśnienie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zieloczek100 Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Witam ponownie Kołowrotek wczoraj dotarł do mnie ;Pracuje lekko, płynnie, luz na korbce jest zdecydowanie mniejszy niż sobie to wyobrażałem. Wizualnie ma kilka otarć farby, ale nie są to bardzo duże ubytki, "dupka" jest w niemalże idealnym stanie. Czuć takie bardzo, bardzo, bardzo delikatne ząbkowanie, ale z tego co czytałem to norma w Daiwach?Mam nadzieję, że tak jak napisał @zorro, że będę musiał męczyć się z nim z 10 lat zanim coś się w nim zepsuje.Teraz rozumiem dlaczego pytając w zeszłym roku o wybór kołowrotka jeden z użytkowników forum odradzał mi stanowczo nowego zaubera na rzecz starego Made in Japan, wówczas myślałem, że nie ma racji, bo nowe to nowe, i pewnie posłuży kilka lat. Nowy zauberek może i pokręci kilka lat, ale jakościowo pod względem wykonania i pracy mechanizmu daleko mu to Daiwy...No coż... jak widać, czasami lepiej jest posłuchać bardziej doświadczonych, a i szkoda, że trend "gwarancja 24 miesiące, a 25 miesiąca do wymiany" nie utrzymuje się tylko w elektronice czy motoryzacji, ale również w wędkarstwie (i zapewne wielu podobnych hobby). Jeszcze nie testowałem nad wodą, ale niedługo mam zamiar to zrobić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 No i luksbiutyszałer... Ja się tam z paroma męczę od premiery czyli będzie już jakie 17 lat, nic nie wskazuje za bardzo żeby coś z którym miało się złego wydarzyć w bliżej nieokreślonej przyszłości, to morduj się i Pan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Najlepiej zrobić porządny przegląd z czyszczeniem i smarowaniem. I na rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Najlepiej to Panu ZORRO podeślij niech się pomęczy, a jak wróci z serwisu to szczena Ci opadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi