Skocz do zawartości

Czy było warto? Daiwa Emblem Z 2000iA

zieloczek100

Rekomendowane odpowiedzi

Mam złe wieści dla Ciebie, męka może trwać znacznie dłużej :lol:  :lol:  :lol:  :lol: Znam taki egzemplarz (Pan Tomasz też go zna), który zakupiony w 1996r po wieloletniej orce często niebyt zgodnej z przeznaczeniem i kilkunastu niemądrych majdrowaniach w nim mimo to dożył do tego roku nie wytrzymując upadku 100kg kolegi na korbę... Gdyby nie to kolega łowił by jeszcze nim kilka lat jak zdiagnozował Pan Tomasz :)

No to fakt Józek,- pierwszą (żonę) zmieniłem po 7 latach czyli po około 6 latach za późno  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

A pierwszą Daiwę sprzedałem po 15 latach kręcenia i ewidentnie za wcześnie bo kolega nadal nią kręci i jak twierdzi jest zadowolony...

Tak czy tak obie decyzje nie trafione :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Tą pierwszą zawsze dłużej się  trzyma, z drugą idzie szybciej :) .

Arku mylić się ludzka rzecz :)  :) .

Właśnie niekoniecznie...

Pierwszą i drugą hodowałem po 6 lat, a trzecia tak się wczepiła, że dziesiąty rok minął i nie zanosi się jakoś na rychłe zmiany w domowym inwentarzu... :rolleyes:

• Like 1

Pan Łukasz niegdyś namawiał mnie na Made In Japan, w końcu kupiłem japoński młynek i muszę przyznać, że jestem zadowolony ;)

morduj się i Pan... :rolleyes:

Tak zapewne zrobię  :D

A jeszcze jedno pytanie ;)

Jaki rozsądny max jest dla tego kręciołka odnośnie ciężkości przynęt? Czy czego nie założę to będzie dobrze? ;)

Edytowane przez zieloczek100

Właśnie niekoniecznie...

Pierwszą i drugą hodowałem po 6 lat, a trzecia tak się wczepiła, że dziesiąty rok minął i nie zanosi się jakoś na rychłe zmiany w domowym inwentarzu... :rolleyes:

Jak widzę,nie ino o kołowrotkach się tu można naumieć...

Mnie za chwile tez sześć stuknie-zmieniać? :D

• Like 1

Pan Łukasz niegdyś namawiał mnie na Made In Japan, w końcu kupiłem japoński młynek i muszę przyznać, że jestem zadowolony ;)

Tak zapewne zrobię  :D

A jeszcze jedno pytanie ;)

Jaki rozsądny max jest dla tego kręciołka odnośnie ciężkości przynęt? Czy czego nie założę to będzie dobrze? ;)

Przeważnie tego rozmiaru kołowrotki kupuje się w PL do łowienia kleni, jazi, pstrągów i okoni,- wówczas biorąc pod uwagę ciężar i opory stawiane przez typowe przynęty na te gatunki ryb a także rozmiary łowionych ryb i regularne serwisowanie to ten kołowrotek wydaje się być wieczny.

Mój emblem Z 2000 iA zakupiony w 1996r o którym wyżej wspominałem był wożony jeszcze na brzany i sandacze więc nie rzadko musiał "orać" 20g głowkami przez parę dni a dożył do stycznia tego roku...

PS

Panie Tomaszu, w tym "kąciku porad...." obawiam się, że byłby jeszcze większy bałagan niż w kołowrotkowych czy wędkowych wątkach bo jednak "baba" to nie maszynka i wstawienie podkładki (np pod oko ;)) czy nasmarowanie (interpretacja dowolna ;) ) przynosi efekty znacznie bardziej krótkodystansowe niż w kręciołkach :rolleyes:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Przeważnie tego rozmiaru kołowrotki kupuje się w PL do łowienia kleni, jazi, pstrągów i okoni,- wówczas biorąc pod uwagę ciężar i opory stawiane przez typowe przynęty na te gatunki ryb a także rozmiary łowionych ryb i regularne serwisowanie to ten kołowrotek wydaje się być wieczny.

Mój emblem Z 2000 iA zakupiony w 1996r o którym wyżej wspominałem był wożony jeszcze na brzany i sandacze więc nie rzadko musiał "orać" 20g głowkami przez parę dni a dożył do stycznia tego roku...

Bo rozmiar 2000 to taki protoplasta ;) HC, buda jak i mechanizm z rozmiaru większego a mała szpula i rotor.

A czemu?

Kołowrotek - parę dupereli i cała mechanika - o czym tu gadać...

A kobitki, a szczególnie "to co tam w środku siedzi", wszak przecie temat jak odmęty Amazonki, zęby zjesz, a i tak jeszcze pincet razy Cię zaskoczy... Nie do, kurna, ogarnięcia... :rolleyes:

• Like 2

• 1 miesiąc temu...