Skocz do zawartości

Czy było warto? Daiwa Emblem Z 2000iA

zieloczek100

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki kolor "blaszki" ma na spodzie stopki? Na zdjęciu wygląda na srebrną? Jeśli tak, to wersja X, jeśli złota to Z. Tak samo boczni rotora, srebrne w X, złote w Z.

W środku na pewno obie wersje różnią sie ilością łożysk i chyba stopem koła głównego?

Bardzo często na rynku wtórnym są składaki, wersje X z boczkami złotymi i na odwrót Zki ze srebrnymi boczkami itd. Blaszkę na spodzie stopki tez pewnie da się podmienić ;)

Edytowane przez Żbiku

Mnie się wydaje, że to wersja X - nie po kolorach boczków, dupki itp. (choć na to wskazują) tylko po kolorze lakieru... choć to tylko zdjecie i może przekłamywać.

A 'propos - wszystkie blaszki świecidełka da się bez problemu podmienić.

Jeśli po prawej stronie na kole głównym nie ma łożyska to na pewno X (aczkolwiek da się bez problemu tam łożysko wsadzić...). Warto to sprawdzić.

A 'propos - wszystkie blaszki świecidełka da się bez problemu podmienić.

Ta blaszka na spodzie stopki jest chyba wklejana i nie występuje jako część zamienna. Więc trzeba by ją wyklejać i wklejać ponownie od innego kręcioła. A to już chyba zbyt dużo zachodu przy takiej ściemie...

Edytowane przez Żbiku

Co do kolorystyki to tak wygląda z - tka.

post-56716-0-23942400-1431429326_thumb.jpg

Czyli koledzy mają rację ... z - tka posiada złote elementy:-)

Jedyna różnica jaką da się zauważyć pomiędzy tym z mojego zdjęcia (1500) a tym Twoim to knob...nieco się różnią. ..

Edytowane przez noname

Ta blaszka na spodzie stopki jest chyba wklejana i nie występuje jako część zamienna. Więc trzeba by ją wyklejać i wklejać ponownie od innego kręcioła. A to już chyba zbyt dużo zachodu przy takiej ściemie...

@ żbiku jestem kiepskim oszustem bo nawet nie pomyślałem o podmianie tej blaszki na stopce. Jest jak najbardziej przyklejana :)

Sam o tym dowiedziałem sie jakis czas temu, gdy "dorwałem" Z-kę w super stanie ale blaszka na stopce była srebrna (o czym nie wiedziałem wcześniej). Nie zwróciłem na to uwagi. Potem się okazało, że łożyska na korbie nie było (dołożyłem), że koło było inne niż w Z-ce, a ktoś po prostu podmienił w X'ie boczki i dupkę na złote ;)

W sumie, oprócz koła głównego (podobno jest z innego stopu w Z niż w X), większych różnic nie ma, a istniejące da się w prosty i w miarę tani sposób wyrównać ;)

• 3 lata później...

Witam. Odświeżę trochę temat. Pytań takich pewnie było do tej pory mnóstwo więc zapytam wprost- pyatanie bardziej do osób które miały bądź mają dany model czy warto zakupić oba tzn wersja 2000 i 2500? Czy po wyglądzie można coś stwierdzić? Niestety fizycznie nie mam możliwości "pomacać". Sprzedawca zapewni iż są w bardzo dobrym stanie. Nigdy nie miałem nic z tej serii. Opinie znam. Byłoby na pstrąga na lekko. Cena 350 zeta za całość. Pozdrawiam

post-53098-0-84716800-1530832867_thumb.jpg

post-53098-0-71128100-1530832883_thumb.jpg

post-53098-0-53828700-1530832898_thumb.jpg

post-53098-0-25754000-1530832913_thumb.jpg

Ostatnio kupiłem daiwkę i jak przyszła do mnie to troszkę się załamałem, ciężko chodziła i luzy miała, rozkręciłem umyłem wszystko, pokasowałem luzy, nasmarowałem i chodzi aż miło. Na przekładni żadnych śladów zużycia mimo, że to już staruszek, łożyska łatwe do umycia i nasmarowania. Jedyna wada tych kołowrotków to puszczająca oporówka jak już jest zużyta, wtedy trzeba pokombinować.

Z fotografii widać, że mało używane bo napisy na szpulach w dobrym stanie. Przy intensywnym używaniu szybko się ścierają, jakies takie nietrwałe są.

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 1