Skocz do zawartości

Lamiglas XMG 1122MT

casso

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam ale podałem zły symbol blanku (teraz poprawiony). Jego parametry to 2,85m 7-21g i 8-17lb.

Łukasz, miałem kij na tym blanku jeszcze za czasów XRods...znasz mój nr, przedzwoń...

Z tego co pamiętam miałeś model opisany w artykule przywołanym przez @Jozi, który najprawdopodobniej został zastąpiony blankiem 1122MT (wg informacji na stronie art-rod jest dostępny od 2012 roku). 

http://www.art-rod.com/artykuly/14-wedki-boleniowe

Masz opis tego. Mam kija na tym blanku i prawdopodobnie będę  go sprzedawał. Ja go nie przetestowałem pod rybą więc nic nie powiem, ale armata pod względem zasięgu jest niezła.

@Jozi, kiedy robiłeś kij na tym blanku? A może kupiłeś z odzysku?

Edytowane przez casso
  • Like 1

W dziale rodbuildingu nie było odzewu, może tutaj się uda ;)

Ktoś z Was użytkuje kijek na tym blanku? Do jakich przynęt, ryb i na jaką wodę go stosujecie? Jakie cechy ma kij na tym blanku?

Jeśli już miałbym zakladać taki post, to byłby mniej więcej taki; " czy ktoś w moich stronach ma kij na tym blanku i zgodziłby się spotkać nad wodą, użyczyć, dać chwilę połowić itp. ". Jeśli masz troche doświadczenia to po 5-10 minutach z takim kijem wiedziałbyś wszystko. I na pewno większe prawdopodobieństwo, że szybko nie trafisz na giełdę z ogloszeniem typu; sprzedam Lamiglasa, dosłownie nie używany  ;)

Przepraszam ale podałem zły symbol blanku (teraz poprawiony). Jego parametry to 2,85m 7-21g i 8-17lb.

Z tego co pamiętam miałeś model opisany w artykule przywołanym przez @Jozi, który najprawdopodobniej został zastąpiony blankiem 1122MT (wg informacji na stronie art-rod jest dostępny od 2012 roku). 

...możliwe, na 100% było to przed AD 2012...nie zmienia to faktu, że była to w mojej opinii nieudana konstrukcja...

Ciężki, mocarny dolnik nie gadający ze szczytem...jedynym sposobem na zbalansowanie kija był długi gryf, lub wpakowanie ołowiu w przysłowiowe "dupsko"...zwiększało to wagę i tak nielekkiej konstrukcji. Nie polubiliśmy się na długo i kij zmienił właściciela, choć trochę grubych rap zdjął..

Zastąpił go CD..

Yyy, to tak:

XMG 1142M - ciekawa i ambitna konstrukcja, nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że nieudana. Ceną za próbę pogodzenia wykluczających się cech jest dość wysoka waga blanku. Ustępliwa, niemal miękka, szczytówka i nabity do granic możliwości dolnik nasuwają wątpliwości przy oględzinach na sucho, pod obciążeniem jednak całość ożywa i wspaniale amortyzuje. Byłem zachwycony możliwościami tego blanku przy sandaczowaniu, jednak do tak ciężkiego łowienia (spokojnie główki 30 g) wolę krótsze kije.

XMG 1202M - niewiele ma wspólnego z wymienionym wyżej, poza doskonałym materiałem. Najlepiej się sprawdza z pływającymi uklejkowatymi woblerami: potrafi rzucić je wyjątkowo daleko i zachować kontakt z ich pracą na bardzo dużym dystansie. Zasługa tyleż długości, co połączenia w miarę ustępliwej natury ze sztywnym wysokomodułowym grafitem. Wzorowy kij na rafy i rozległe górskie rzeki, a także na opaski, raczej do w miarę jednostajnego prowadzenia przynęt wachlarzem i pod prąd.

XMG 1122MT - mam go najkrócej, od minionej jesieni. Przeraźliwie szybka szpada na bolenie i sandacze. Przykład, że w topowym wykonaniu hotshotowata konstrukcja MT nie musi być karykaturą: szczytówka owszem, delikatniejsza, niżby wskazywała na to moc w dolniku, ale ugięcie pod obciążeniem wzorowo harmonijne. Do dynamicznej animacji boleniowych przynęt na dużych dystansach i sandaczowych figli z główkami 10-20 g w okolicy dna, przejmująco czuły i szybki w zacięciu. Niewątpliwa kosa, co niekoniecznie zawsze musi być atutem: po zakończeniu sezonu zarządziłem downgrade z tytanów Fuji na Alconite w nadziei, że będzie się trochę lepiej ładował pod przynętami z okolic dolnej granicy c.w.

Generalnie blanki XMG to dla mnie ścisły top jeśli chodzi o długie spinningi. I - tak, wbrew pozorom, różnią się między sobą, te cyferki po trzech pierwszych literach symbolu są nie tylko dla ozdoby ;)

Yyy, to tak:

XMG 1142M - ciekawa i ambitna konstrukcja, nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że nieudana. Ceną za próbę pogodzenia wykluczających się cech jest dość wysoka waga blanku. Ustępliwa, niemal miękka, szczytówka i nabity do granic możliwości dolnik nasuwają wątpliwości przy oględzinach na sucho, pod obciążeniem jednak całość ożywa i wspaniale amortyzuje. Byłem zachwycony możliwościami tego blanku przy sandaczowaniu, jednak do tak ciężkiego łowienia (spokojnie główki 30 g) wolę krótsze kije.

Generalnie blanki XMG to dla mnie ścisły top jeśli chodzi o długie spinningi. I - tak, wbrew pozorom, różnią się między sobą, te cyferki po trzech pierwszych literach symbolu są nie tylko dla ozdoby ;)

Mam tegoż XMG 1142 M. Generalnie zgadzam się z przedmówcą ;) choć główki do 20 g zakładałem, więcej się bałem :) i raczej 30g bym nie założył. Poza tym kijek świetny. :) Przy długości 2,9 m czułość fantastyczna, sandaczowałem w nocy 15 g główką (specyficzne warunki brzegowe) i bez problemu wyczuwałem wszystko.