Skocz do zawartości

multiplikator o przełożeniu 3;1

kamiloniemy

Rekomendowane odpowiedzi

faktycznie nowy jestem witam zaem starszyzne.mam zamiar pojerkowac w roku przyszlym wiec kompletuje sprzet.kupilem 2 lata temu okazyjnie tego jaxona i pytam czy sie nada.potrzebował bede jeszcze wedke .cos w granicach 200 zł.bede łowil na przynety okolo 30 -40 g jaka powinna byc zatem wedka i czy ten holerny multiplik sie nada bo to by mnie odciazylo finansowo?

a propo tego multi.kiedys z kolega zainstalowalismy go na matchowke i dawaj na noc.zalozylem zylke jakas 0;26 czy cos takiego.zarzucilem na trupka a tu panie nad ranem branie.tne co sil.....a tu broda jak jasna holerazylka do wyrzucenia i mszczenie na czym swiat stoi

Zasoby forum są pełne informacji. Wystarczy tylko poszukać. Można też przeczytać instrukcję obsługi lub zapytać na forum, czy jest ktoś z Twoich okolic, kto opanował obsługę multiplikatora i będzie chętny podzielić się z Tobą wiedzą. Wędek w zakresie cw. przez Ciebie podanym jest wiele, lecz więcej informacji jest potrzebnych, np. woda płynąca czy stojąca, jaką akcję preferujesz ... itp. To Ty musisz wiedzieć czego szukasz, my możemy się tylko domyślać.

a ten multiplikator jaxona nada sie do jerkowania?głownie o to mi chodzi,czy nadaje sie do mniejszych przynet ,chce poprostu dobrac do niego wedke ,ma byc sztywna?jakie ma miec mozliwosci rzutowe?bo niewiem jakie ma ten multiplikator,rzucalem ciężką przynętą nim to leciało daleko nie zakladałem na niego lekkich przynet

a ten multiplikator jaxona nada sie do jerkowania?głownie o to mi chodzi,czy nadaje sie do mniejszych przynet ,chce poprostu dobrac do niego wedke ,ma byc sztywna?jakie ma miec mozliwosci rzutowe?bo niewiem jakie ma ten multiplikator,rzucalem ciężką przynętą nim to leciało daleko nie zakladałem na niego lekkich przynet

Czesc!!

Powoli i spokojnie :D

Multik typowy do jerkowania. Będzie rzucał fajnie od 15gr i poniżej lepiej nie schodź. Co do wedki to chodzi Ci pewnie o coś tańszego, więc albo przeszukuj zakładkę sprzedam, albo szukaj czegoś na allegro. Czego dokładnie - w tej kwesti Ci nie podpowiem ;)

Powodzenia!!

Pozdrawiam

Witaj,

Trochę się miotasz w swoich pytaniach - przez co trudno nam jest Tobie rzeczowo coś doradzić.

Nie jestem specem od castingu, ale moim zdaniem musisz przede wszystkim zdecydować, jak na tej swojej wodzie CHCESZ łowić i do tego dobrać sprzęt, a nie do czego Ci się nada ten Twój multik. To sprzęt musisz dopasować do swoich preferencji, a nie siebie do sprzętu.

No więc jeśli chcesz łowić konkretnie na jerki, to poczytaj najpierw na stronie głównej - jest tam wiele artykułów o jerkach i jerkowaniu - tam znajdziesz podpowiedzi, jakie wielkościowo / gramaturowo to są duże, jakie średnie, a jakie małe jerki; jak się nimi łowi i co można na nie łowić.

Moim zdaniem, biorąc pod uwagę gatunki ryb, które opisujesz w tej Twojej wodzie:

- jeśli chcesz nastawiać się na szczupaka na średnie jerki - to zostaw sobie ten multik Jaxona (albo kup np. używanego Abu C3 w wielkości 4 lub 5) oraz dobierz do niego kij castingowy (tj. z pazurem - np. seria Qualifier firmy Rozemeijer albo coś z Dragona - poszukaj na necie katalogów tych firm, to wybierzesz sobie konkretne modele) o długości 1,80m-1,98m oraz o c.w. do 60g (w porywach do 80g);

- jeśli chcesz skompletować trochę lżejszy zestaw (szczupak, okoń) i jerkować mniejszymi jerkami (np. Slider 7F, 7S, a nawet 10F) lub gumami, to sprzedaj ten swój multik i szukaj raczej multika low-profile (z tańszych - np. Daiwa Procaster, Abu Revo S) oraz kija z pazurem o podobnej długości jak powyżej, tyle że o c.w. circa do 40g. Ten kijek dobrze, aby nie był typową pałą (tj. aby nie był bardzo sztywny), co pozwoli Ci w miarę komfortowo rzucać mniejszymi przynętami (w okolicach 15g).

Generalnie uczciwie trzeba powiedzieć, że są lepsze i trwalsze multiki niż ten Twój - więc jakbyś miał okazję kupić jakiś używany multik takich firm jak Daiwa, Abu, Shimano (czasami koledzy sprzedają na Forum nawet za ok. 200zł), to moim zdaniem warto wymienić - po prostu mniej będzie nerwów nad wodą i dłużej Ci posłuży. Ale najpierw musisz, jak napisałem powyżej, określić, jak chcesz łowić -> to powie Ci, jakiego sprzętu potrzebujesz -> a następnie będziesz go szukał tu na Forum w dziale 'Sprzedam', na innych aukcjach lub w sklepach.

w dwoch pierwszych postach, tego podforum, sa umieszczone dwa katalogi ze sprzetem: kolowrotki i combos, polecam przejzec i zastanowic sie jakimi przynetami bedziesz lowil, reszta to juz bedzie jak 1+1

na stronie glownej mamy kilkanascie (jezeli nie kilkadziesiat) dobrych artykulow o baitcastingu, jerkowaniu, przynetach i sprzecie do tej zabawy, poczytaj je spokojnie i tez ci sie troche przejesni ... jak koledzy napisasli, faktycznie sprawiasz wrazenie osoby lekko hyperaktywnej, staraj sie swoje mysli kanalizowac zrozumiale i w jednym a nie w 4 postach pod rzad ... tak bedzie latwiej dla nas wszystkich

nic na akord ... slow down, take it easy :D

Ten kijek jest na początek ok - razem z Twoim multikiem powinieneś dać radę połowić na Slidery 10F / 10S / 12F, Fatso 10F / 10S, Fatso Crank 10. Sorry, że podaję tylko produkty Salmo, ale na nie głównie w tym zakresie wagowym łowię.

Powodzenia :D i napisz, jak coś wyjmiesz na ten zestaw :D . I pamiętaj - Złów i Wypuść!!!

Jak najbardziej plecionka - moim zdaniem 20lb - szukaj plecionek Tuffline XP, Spiderwire Stealth, Power Pro. Najlepiej takich, które są sprowadzane z USA. Przejrzyj dział 'Sprzedam' na naszym Forum i skontaktuj się z tymi kolegami, którzy sprzedawali plecionki - może coś jeszcze mają albo będą wkrótce mieli. Na plecionce nie oszczędzaj.

dobra wiec mamy multi,wedke i plecionke.pytanie zatem o przynete.i tu kilka slow o charakterysyce mojego jeziora.jezioro 100ha przeplywowe z niewielka zapora,brzegi trzcina czasem kepy sitowia,glebokosc do 3,5 m glownie okolo 2,dno piaszczyste gdzieniegdzie kamieniste łachy(tu przewaznie płycej),roslinnosc dosc slabo rozwinieta(zbiornik byl niedawno czyszczony)glownie moczarka rdestnica i grążele,widzialnosc nigdy nie jest wieksza niz 50cm czesto nmniej (wiosna)czy podczas kwitnienia drzew czy tzw żęsy,ujscie rzeki do zbiornika wybetonowane płytko okolo 1m,mam lajbe takze cały zbiornik mam dostepny,trafiaja sie szczupłe do 6 kg ale tylko na zywca, na spining(w kole jest okolo 100 spiningistow plus przyjezdni)zlapano przez 2 lata moze 5 wymiarowych szczupłych i to bez rewelacji okolo 2 kg wszystkie,widzialem natomiast u sasiada szczupłego 9,5 kupionego od kłusola takze znak ze i wieksze sa ,na co zatem je łapac?

O własnie mam podobny zbiornik pod domem, tyle że przepływowy i nieco głębszy. Bardzo fajnie łowi się tam na slidery 10S i 12S, Jacka18S, a na płytszych miejscach Slidery 10F i 12F. Jerkowanie tam to czysta poezja, tyle że najlepsze efekty miałem jednak na wooolno prowadzone kopyto 4' z główką 7-10gr :D

Próbowałem cały sezon jerkowac na płyciźnie, głębinie różnym tempem, częstotliwością i różnymi innymi jerkami lecz bez większych efektów :( Mam nadzieje, że u Ciebie będzie inaczej!

Pozdro!!

PS. Jeśli zostajesz przy swoim Jaxonie, to może jednak weź sobie plecionkę 30lb - wybaczy więcej błędów na początek. Przy rzucaniu wabików ponad 50gr, nie machaj mocno i energicznie, bo bardzo łatwo o odstrzelenie :D