Żbiku Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Szukałem w tym dziale informacji na ten temat ale nie znalazłem, jeśli był taki temat to przepraszam za powielanie... W jaki sposób można usunąć opis na kiju? Mam fajny patyk z opisaną dedykacją (z imieniem i nazwiskiem) i chciałbym się tego pozbyć. Blank ma brązowy kolor, więc zapewne skrobanie i szlifowanie spowoduje również starcie tej warstwy do "gołego grafitu i brzydki wygląd całości. Zastanawiam się czy podgrzanie lakieru w miejscu opisu nie spowodowałoby jego "zmiękczenia" i łatwiejszego usunięcia z lakieru głównego (w taki sposób usuwam często omotki przy rozbrajaniu wędek). Macie na to jakieś patenty? Z góry dzięki za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 ..usuwasz lakier, opis zmywasz acetonem itp...w ostateczności omotka dekoracyjna w ingerowane miejsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 ..usuwasz lakier, opis zmywasz acetonem itp...w ostateczności omotka dekoracyjna w ingerowane miejsce...Jak najbardziej tak. Jeżeli masz możliwość, to w pracowni rodbuildingowej możesz się "dogadać" i zrobią to za około 100zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Obwin jakas szmatka nasaczona w acetonie, to pozniej obwin folia. Potrzymaj tak z godzine, i sprawdz czy lakier nie zrobil sie bardziej miekki. Czasami sie udaje Edytowane 13 Marca 2015 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Inaczej nie da rady jak podgrzanie lakieru i delikatne jego usunięcie. Ułatwić może to zwykły zmywacz do paznokci. Okładam na jakąś chwilę chusteczką jednorazową i polewam zmywaczem. Przynajmniej ja tak usuwam, a właściwie bardzo zmiękczam lakier po omotkach, potem wykańczam nożykiem. Lecz z największą uwagą, oczywiście Głównego lakieru na blanku nie powinno ruszyć gdyż ten omotkowy jest miększy i delikatniejszy. Bo rozumiem że chodzi o wędkę z pracowni. Te używają normalnych lakierów a nie jak w wędziskach fabrycznych, twardych jak kamień, jak tych na blankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Obwin jakas szmatka nasaczona w acetonie, to pozniej obwin folia. Potrzymaj tak z godzine, i sprawdz czy lakier nie zrobil sie bardziej miekki. Czasami sie udaje Uprzedził mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) ..usuwasz lakier, opis zmywasz acetonem itp...w ostateczności omotka dekoracyjna w ingerowane miejsce..."usuwasz lakier" - ok, tylko w jaki sposób go usunąć, żeby nie naruszyć "głównego" lakieru na blanku? Szlifować do momentu wyrównania powierzchni z blankiem? Skrobać? Dodatkowym problemem jest to, że chciałbym usunąć tylko część opisu, a resztę zostawić. Cały opis od foregripa w górę ma ok 18cm, z czego dedykacja to ok 12cm, a opis modelu ok 7cm. Opis od dedykacji oddzielony jest delikatną omotką. Dedykację chcę usunąć, opis modelu zostawić Edytowane 13 Marca 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Też chciałem usunąć dedykcję,ale Pan Ireneusz powiedział,że zostanie ślad i trzeba byłoby to zakryć wyplatanką,ewentualnie.U mnie widnieje na Talonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Zasłonić napis, owijając plastrem . Nie ruszać gada. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacziega Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Witam, zna ktos dobry pomysl na usuniecie org napisow z cd ? Z gory dzieki za podpowiedzPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Chodzi jak rozumiem o naklejkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacziega Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 No wlasnie chyba nie...sitodruk czy cos podobne - blank ork cd Probowalem aceton i pochodne ale nic bez efektu. Moze jakis jest patent... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Zdjecie jakies wstaw, bo tak to bedziemy sobie zgadywac dla zgadywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Lakier jest na napisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Mega ciężki temat ale da radę. Musisz podgrzać lekko bezbarwny lakier na napisie. Po podgrzaniu robi się on na tyle miękki, że można próbować go delikatnie usuwać, zdrapując go paznokciem. Będzie odchodził płatami, co chwila trzeba więc lekko podgrzewać, żeby stale był plastyczny (trzeba uważać, żeby nie przegrzać blanku). Można spróbować tez suszarką lub nawet opalarką delikatnie. Nadrukowane napisy znajdujące się pod bezbarwnym lakierem zejdą albo z nim, albo zmyjesz je benzyna ekstrakcyjną po zdjęciu lakieru. Wczoraj rozbrajałem Batsona XST1144F z omotek i napisów (naklejka + opis pracowni) i oryginalny srebrny lakier blanku pozostał bez naruszenia (zajęło mi to 4 godziny...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacziega Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Oo dzieki za szybka odpowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 To nie wygląda żeby lakier był na naklejce. Próbowałeś nitro delikatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Spróbuj jeszcze delikatnie pastą polerską (Tempo lub inną). Wygląda, jakby nadruk był na lakierze blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Dobrze Kuba mówi może być mleczko do mycia przypalonych rzeczy a nawet pasta do zębów jak nie masz pasty polerskiej.ostatecznie papier 2000 ale radzę uważać żeby nie zetrzeć bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacziega Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Ok, sprobuje jak radzicie...Dam info jak efekty...Dzieki za porady Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Mam kilka starych, ale fajnych kijków. Irytują mnie jednak napisy na blanku (nazwa kija, długość, ciężar wyrzutowy itp.). Jak można pozbyć się tego? czy jest na to jakaś chemia? czy trzeba mechanicznie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Miałem podobny "problem", więc skontaktowałem się z jednym z kolegów z działu "rodbuilding", który zajmuje się min. renowacją wędek i już nie mam "problemu". Wahałem się czy inwestować w stare patyki ( jeden ok. 15 lat a drugi ok. 5 lat ), ale zdecydowałem się na gruntowną renowację z wymianą dolników, przelotek i lakierowaniem i jestem bardzo zadowolony. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Niestety jestem jeszcze biednym studentem i nie stać mnie jeszcze na korzystanie z fachowej pomocy może zna ktoś jakiś domowy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Przerabiałem temat prostym domowym sposobem.... papier ścierny, najpierw 1000 później drobniej np. 1500 lub 2000.Cierpliwości trzeba i czasu, ważne żeby nie naruszyć struktury blanku, jak "dostaniesz" się do opisu (zacznie się zmazywać) wtedy zachowuj się ostrożnie i szoruj drobiazgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 No i super jutro przetestuję na jakimś złamanym dolniku i dam znać jak efekty jak mi się spodoba to pozmazuje też z innych gruntówek, spławikówek itd.Dzięki Tomek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi