Skocz do zawartości

Usuwanie opisów z wędki

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem w tym dziale informacji na ten temat ale nie znalazłem, jeśli był taki temat to przepraszam za powielanie...

W jaki sposób można usunąć opis na kiju? Mam fajny patyk z opisaną dedykacją (z imieniem i nazwiskiem) i chciałbym się tego pozbyć. Blank ma brązowy kolor, więc zapewne skrobanie i szlifowanie spowoduje również starcie tej warstwy do "gołego grafitu i brzydki wygląd całości.

Zastanawiam się czy podgrzanie lakieru w miejscu opisu nie spowodowałoby jego "zmiękczenia" i łatwiejszego usunięcia z lakieru głównego (w taki sposób usuwam często omotki przy rozbrajaniu wędek).

Macie na to jakieś patenty? Z góry dzięki za każdą pomoc.

Inaczej nie da rady jak podgrzanie lakieru i delikatne jego usunięcie. Ułatwić może to zwykły zmywacz do paznokci. Okładam na jakąś chwilę chusteczką jednorazową i polewam zmywaczem. Przynajmniej ja tak usuwam, a właściwie bardzo zmiękczam lakier po omotkach, potem wykańczam nożykiem. Lecz z największą uwagą, oczywiście :)  Głównego lakieru na blanku nie powinno ruszyć gdyż ten omotkowy jest miększy i delikatniejszy. Bo rozumiem że chodzi o wędkę z pracowni. Te używają normalnych lakierów a nie jak w wędziskach fabrycznych, twardych jak kamień, jak tych na blankach.

..usuwasz lakier, opis zmywasz acetonem itp...w ostateczności omotka dekoracyjna w ingerowane miejsce...

"usuwasz lakier" - ok, tylko w jaki sposób go usunąć, żeby nie naruszyć "głównego" lakieru na blanku? Szlifować do momentu wyrównania powierzchni z blankiem? Skrobać?

Dodatkowym problemem jest to, że chciałbym usunąć tylko część opisu, a resztę zostawić. Cały opis od foregripa w górę ma ok 18cm, z czego dedykacja to ok 12cm, a opis modelu ok 7cm. Opis od dedykacji oddzielony jest delikatną omotką. Dedykację chcę usunąć, opis modelu zostawić ;)

Edytowane przez Żbiku

• 3 miesiące temu...

Mega ciężki temat ale da radę. Musisz podgrzać lekko bezbarwny lakier na napisie. Po podgrzaniu robi się on na tyle miękki, że można próbować go delikatnie usuwać, zdrapując go paznokciem. Będzie odchodził płatami, co chwila trzeba więc lekko podgrzewać, żeby stale był plastyczny (trzeba uważać, żeby nie przegrzać blanku). Można spróbować tez suszarką lub nawet opalarką delikatnie.

Nadrukowane napisy znajdujące się pod bezbarwnym lakierem zejdą albo z nim, albo zmyjesz je benzyna ekstrakcyjną po zdjęciu lakieru.

Wczoraj rozbrajałem Batsona XST1144F z omotek i napisów (naklejka + opis pracowni) i oryginalny srebrny lakier blanku pozostał bez naruszenia (zajęło mi to 4 godziny...)

• 7 miesięcy temu...

Miałem podobny "problem", więc skontaktowałem się z jednym z kolegów z działu "rodbuilding", który zajmuje się min. renowacją wędek i już nie mam "problemu". Wahałem się czy inwestować w stare patyki ( jeden ok. 15 lat a drugi ok. 5 lat ), ale zdecydowałem się na gruntowną renowację z wymianą dolników, przelotek i lakierowaniem i jestem bardzo zadowolony. Polecam

Przerabiałem temat prostym domowym sposobem.... papier ścierny, najpierw 1000 później drobniej np. 1500 lub 2000.

Cierpliwości trzeba i czasu, ważne żeby nie naruszyć struktury blanku, jak "dostaniesz" się do opisu (zacznie się zmazywać) wtedy zachowuj się ostrożnie i szoruj drobiazgiem.