Skocz do zawartości

Kiełbaski, boczki, szyneczki czyli domowe wędliny

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy tematy o winkach, wódeczce i piwach. Czas na jakieś dodatki do trunków :)

Temat zakładam z myślą o Wszystkich tych którzy tak jak my z ojcem robią wędliny domowymi sposobami. Nie piszmy o wyrobach sklepowych. 

Wszystkie wędliny robimy według rodzinnych przepisów przekazywanych z pradziada na dziadka, z dziadka na ojca i z ojca na syna :) powoli i ja się w to wszystko wdrażam i mam nadzieję przekazać tą magiczną wiedzę dalej jak rodzinka mi się powiększy i będzie komu. Na szczęście mieszkamy na wsi i mamy możliwość wyhodowania własnego mięska na własnym zbożu, jego smak nieporównywalny ze sklepowym. 

Dziś w domu wędziliśmy kiełbaskę. Jutro druga tura szynki, boczki, balerony...

I w tym temacie jestem ortodoksyjnym mięsiarzem, C&R nie ma zastosowania kiedy na talerzu ląduje taka kiełbaska (najlepiej smakuje jeszcze ciepła z wędzarki plus ulubiona musztarda i obowiązkowa seta dobrego bimberku który robimy w celach leczniczych. Seta i świeżonka to u nas obowiązkowe elementy każdego świniobicia :) tak się zastanawiam ilu z nas zna takie klimaty...) :

e9945b83915bbb85med.jpg

Edytowane przez gajosik
  • Like 18

Było to ze 20 lat temu a mimo wszystko do dziś pamiętam smak jak kiedyś pojechałem do ŚP Babci  a ona uraczyła mnie kaszanką prosto z kotła....    mmmniam. 

Raz tylko udało mi się załapać na taką świeżą i już nigdy takiej nie jadłem i nigdy nie jadłem nawet zbliżonej w smaku do tej co moja Babcia robiła.

• Like 1

Dla mnie świeżonka to najlepsza potrawa na świecie. Tylko nie taka z knajpy. Prawdziwa, zrobiona tuż po .... . 

Dawno juz nie byłem na żadnym świniobiciu. Ech.....

Oj! też dawno nie byłem przy taki świniobiciu co to tu rozbierają mięsko czyszczą flaki , a gospodyni już na fajerkach robi świeżonkę.                                                         Aż ślinkę przełknąłem. 

A najpiękniejsze jest to że domowa wędlina może leżeć w lodowce miesiąc czy dwa wyschnie na kość i dalej jest jadalna, nie spleśnieje i nie zrobi się śliska jak ta ze kupcza drugiego dnia po powrocie ze sklepu.

Krzysiek apatyczne boczki i wianuszki :) Taki wianuszek w torbie to super sprawa na rybkach, plus piwko jak nie jestem kierowcą, ehh jest moc :)

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

A najpiękniejsze jest to że domowa wędlina może leżeć w lodowce miesiąc czy dwa wyschnie na kość i dalej jest jadalna, nie spleśnieje i nie zrobi się śliska jak ta ze kupcza drugiego dnia po powrocie ze sklepu.

Krzysiek apatyczne boczki i wianuszki :) Taki wianuszek w torbie to super sprawa na rybkach, plus piwko jak nie jestem kierowcą, ehh jest moc :)

Z takiej kiełbasy robi się prawie pemikan. Jeśli w początkowym okresie dojrzewania po wędzeniu jest w miarę chłodno, albo przeniesie się ją do chłodnego, to dojrzeje na "kamień", a się nie zepsuje. Różnica pomiędzy dzieciństwem jest taka, że nie można kupić już takiego mięsa na boczki, bo te gatunki świń są prawie nie obecne. Teraz one są praktycznie beztłuszczowe i ledwo przerośnięte. 

U mnie się mówiło świeżynka. :) z cebulką, do tego ciemny chleb który robiła babcia, posmarowany masłem.  Oczywiscie wszystko hand made... Hie.
Kaszaneczka...
Swoja kiełbaska.
Oj, świnek to juz pare lat nie mamy, ale chyba do znajomego się wybiorę bo zbyt długo nie jadłem już tej najlepszej kiełbaski....

Do autora watku...prosil bym zeby w tytule dodac ( nie zagladaj/ otwieraj jesli jestes glodny) ☺

pozdrawiam smakoszy polskiej wedliny- najlepszej na swiecie i uwielbiana przez wszystkich moich sasiadow nie-Polakow. Kiedy odpalam grilla z kielbasa ich wszystkie nosy wodza w kierunku mojego domu.☺ ...nawet ich dzieci.

Edytowane przez Darecki72
  • Like 2

Co ja bym dał za pęto takiej kiełbasy i swojską śliwowicę. Szczerze zazdroszczę... :rolleyes: U mnie to już z dobre 10 lat jak na świniobiciu nie byłem.

Powiedz co byś dał to może się dogadamy. Żona i teściowa nie wchodzą w grę ;) .  Będę robił swojszczyznę za 2 tygodnie.

Grudniowe dłubanie

i sie dzieje smile.png

I kolejna produkcja

post-2-0-62930100-1417897977_thumb.jpg

Pokrojone

posolonepost-2-0-95493200-1417897985_thumb.jpg

i posłodzone  tongue.png

post-2-0-44177000-1417897981_thumb.jpg

Tu ubranko baranie dla kiełbaski

post-2-0-72482200-1417897983_thumb.jpg

I napychamy post-2-0-91429500-1417897785_thumb.jpg

post-2-0-99336800-1417897782_thumb.jpg

A tu padły  kot wyczerpany głodem i brakiem karmienia ze strony właściciela tongue.png

post-2-0-02357300-1417897789_thumb.jpg

Tu juz dymienie

post-2-0-45885500-1417945884_thumb.jpg

post-2-0-67100400-1417945889_thumb.jpg

post-2-0-05607300-1417945894_thumb.jpg

A tu juz końcówka

post-2-0-71661300-1417950486_thumb.jpg

parzenie

post-2-0-44277500-1417950490_thumb.jpg

A potem wszystko do brzuszków idzie

Edytowane przez MIGOTKA
  • Like 3