anowi Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Ja generalnie od zawsze wedzilem ale jakis czas temu odkrylem dojrzewajace Po wszystkich probach nie znalazlem nic smaczniejszego niz jeszcze cieply boczek wyjety z wedzarni podlany bimberkiem Jesli chodzi o dojrzewajace to ja nacieram sola kuchenna ale bez zadnego wzbogacania jodem itp.Najchetniej tluke razem z przyprawami sol himalajska (taka czerwona). Podstawa to nie przesadzic z sola. Ja daje okolo 30-40g na kg miesa. Przyprawy wedle uznania co kto lubi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Boga sie nie boicie serwując takie przysmaki , a ja właśn ie jem sklepowy boczek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 gajosik zwykła sól kuchenna , jak chcesz krócej trzymać w lodówce to możesz wymieszać pół na pół z peklosolem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Dzięki Koledzy za troskę, jestem wdzięczny. Oczywiście mam zaprzyjaźnionego dostawcę pysznych rzeczy do jedzenia, więc rzadko muszę kupować w sklepie. Schab, boczek, karkówę piekę w domku, a pasztet robi mama, także nie ma tragedii.Zaintrygowały mnie Wasze pomysły na dojrzewające wędlinki, na pewno spróbuję. Po wizycie w Serbii zakochałem się w surowej, wołowej szynce, więc przyjdzie czas na próby. Przed letnim sezonem słoiczki również trafią do piwniczki.Piszcie, piszcie, ciekaw jestem Waszych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 chłopaki lubią robić smaka ale dzielić się recepturami już nie bardzo ... miał być przepis na super smalec, a tu tylko zdjęcia sobie mogę pooglądać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Tak sie prezentuje to co obecnie dojrzewa IMG_20150314_133605.jpgIMG_20150314_133534.jpgWidać, że zepsute W trosce o Twoje zdrowie, chętnie Ci to zutylizuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 chłopaki lubią robić smaka ale dzielić się recepturami już nie bardzo ... miał być przepis na super smalec, a tu tylko zdjęcia sobie mogę pooglądać! Mówisz i maszdwa kilogramy słoniny bez skóry kroimy w kostkę i do gara , /można dodać kostke smalcu/ i dusimy na małym ogniu po ok 20-25min dodaje 3-4 średniej wielkości cebule w całosci tylko obrane ze skóry i ok 1/2 kg dorej kiełbasy pokrojonej w kostkę dusimy tak długo aż kostki słoniny będą mięciutkie i w złotawym kolorze , nastepnie wyjmujemy cebule które miały nadać głównie smakbo smalec z kawałkami cebuli szybko sie psuje , na koniec dodaje spora garść majeranku przetartego w reku i łyzeczke mielonego pieprzumożna tez na samym poczatku smażenia dodać sól wtedy mamy od razu "gotowca" 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 wreszcie ktoś o dobrym sercu dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Mówisz i maszdwa kilogramy słoniny bez skóry kroimy w kostkę i do gara , /można dodać kostke smalcu/ i dusimy na małym ogniu po ok 20-25min dodaje 3-4 średniej wielkości cebule w całosci tylko obrane ze skóry i ok 1/2 kg dorej kiełbasy pokrojonej w kostkę dusimy tak długo aż kostki słoniny będą mięciutkie i w złotawym kolorze , nastepnie wyjmujemy cebule które miały nadać głównie smakbo smalec z kawałkami cebuli szybko sie psuje , na koniec dodaje spora garść majeranku przetartego w reku i łyzeczke mielonego pieprzumożna tez na samym poczatku smażenia dodać sól wtedy mamy od razu "gotowca" Ja jednak wolę z cebulką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Ten też ma posmak cebuli ale nadaje sie na dłuższe przechowywanie , z cebulka jak robię to max 1-2 słoiczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dzisiejsza rzeźbiarka.Jutro wędzenie i pieczenie a potem na tydzień na strych do suszenia. ( jeśli ozór wytrzyma ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale jedna z prostszych wędlin do wykonania domowym sposobem to klops vel meatloaf vel pieczeń rzymska. Mięso mielone, pół na pół cielęcina i wieprzowina, całe jajko (w zależności od ilości pozostałych składników 1 lub 2 ), sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta, przesmażona cebulka, przyprawy (ja dodaję sól, pieprz, musztardę i sos worcestershire, można też dodać trochę ketchupy jak ktoś lubi) - czyli z grubsza przepis podobny jak na popularne mielone. Po wyrobieniu piecze się to w foremkach (np, takich z grubej folii aluminiowej) - dobrze jest foremki wczesniej natłuścić i przesypać bułka tartą. Czas znowu 'na oko' - to zależy od wielkości foremki , wydajności piecyka w kuchence etc - generalnie ok 1 h. Na zimno do kanapki bardzo dobre i ładnych pare dni w lodówce poleży. Zalety - brak konserwanów, peklosoli itp. ps. Jak ktoś ma zacięcie to do środka foremki może włożyc jajko na twardo, fajnie potem wyglada jak sie kroi klopsa 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Wędzarnia hand made. Kiełbasa as well. Pozdrawiam. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale jedna z prostszych wędlin do wykonania domowym sposobem to klops vel meatloaf vel pieczeń rzymska. Mięso mielone, pół na pół cielęcina i wieprzowina, całe jajko (w zależności od ilości pozostałych składników 1 lub 2 ), sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta, przesmażona cebulka, przyprawy (ja dodaję sól, pieprz, musztardę i sos worcestershire, można też dodać trochę ketchupy jak ktoś lubi) - czyli z grubsza przepis podobny jak na popularne mielone. Po wyrobieniu piecze się to w foremkach (np, takich z grubej folii aluminiowej) - dobrze jest foremki wczesniej natłuścić i przesypać bułka tartą. Czas znowu 'na oko' - to zależy od wielkości foremki , wydajności piecyka w kuchence etc - generalnie ok 1 h. Na zimno do kanapki bardzo dobre i ładnych pare dni w lodówce poleży. Zalety - brak konserwanów, peklosoli itp. ps. Jak ktoś ma zacięcie to do środka foremki może włożyc jajko na twardo, fajnie potem wyglada jak sie kroi klopsa W rzeczy samej,najprostszy przepis na własny "obkład" do pieczywa.W moim domu często spożywany z dodatkiem grzybów,ew. pieczarek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Ja dopiero wkładam mięsko do gliniaka.Jutro piekę swój chlebek na zakwasie, wstawię fotki.Nie ma to jak swojskie wędlinki i chlebek.Pamiętam te zapachy u Babci i Dziadka jak wędlinki wisiały w okraśniku.Ehhh łza się w oku kręci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) A ja wcinam domowej roboty salcesonik i kaszankę. Nieporównywalne do tych sklepowych imitacji, którymi wielu się karmi. Edytowane 21 Marca 2015 przez Kamil Z. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 A ja wcinam domowej roboty salcesonik i kaszankę. Nieporównywalne do tych sklepowych imitacji, którymi wielu się karmi. No dobry salceson czy kaszanke dostać to jest prawie mission impossible ale może to lepiej - zdrowiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 U teściów "na wichurze" było ostatnio świniobicie, teść już wszystko poprzerabiał, powędził itd. więc teraz nadszedł czas błogiej degustacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 A ja wcinam domowej roboty salcesonik i kaszankę. Nieporównywalne do tych sklepowych imitacji, którymi wielu się karmi.Burżuj nie każdy może sobie pozwolić na odrobinę luksusu.Ja już trzeci rok buduję wędzarnie ale jeszcze kamienia węgielnego nie wkopałem bo go znaleźć nie mogę.Ale patrząc na zdjęcia chyba w tym roku zacznę budowę bez uroczystego wkopywania.Ja robię pasztety, mielonki i ..... kiełbasy do słoików i gotuję 2 dni. Na co dzień raczej nie ale przed wyjazdami do Norwegii kilka słoików zawsze robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Najlepsza kiełbaska to kiełba z Carrefoura - Kiełbasa Szlachecka 3,36 zł/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Efekt końcowy powyższego mieszania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekkor Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Czytam te Wasze przepisy, rewelka. Ja często odwiedzam znane forum zadymiarzy i wędzarzy, jest tam masa cennych porad, schematy jak wybudować wędzarnię, jak robić różne cuda. Sam miałem wędzarnię wg opisu jednego z kolegów na forum, teraz zmiana miejsca zamieszkania i najpierw chałupka a potem wędzarka.Pozdrawiam. Migotka, rzuć przepis na tę szynkową, super wygląda, a ja zawsze robiłem cienkie i kabanosy.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Możesz nas poczęstować linkiem do forum o wędzeniu? Kurcze nawet nie wpadłem na to że może istnieć forum tego typu. Czuję że mam nową lekturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxFenix Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Możesz nas poczęstować linkiem do forum o wędzeniu? Kurcze nawet nie wpadłem na to że może istnieć forum tego typu. Czuję że mam nową lekturę www.wedlinydomowe.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) [quote name="tomekkor" post="1648016" timestamp="1427056932" Migotka, rzuć przepis na tę szynkową, super wygląda, a ja zawsze robiłem cienkie i kabanosy.TomekRobiłem według tego przepisu.http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page-5#entry406745 Edytowane 23 Marca 2015 przez MIGOTKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi