Skocz do zawartości

Kiełbaski, boczki, szyneczki czyli domowe wędliny

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja generalnie od zawsze wedzilem ale jakis czas temu odkrylem dojrzewajace :)

Po wszystkich probach nie znalazlem nic smaczniejszego niz jeszcze cieply boczek wyjety z wedzarni podlany bimberkiem :)

Jesli chodzi o dojrzewajace to ja nacieram sola kuchenna ale bez zadnego wzbogacania jodem itp.

Najchetniej tluke razem z przyprawami sol himalajska (taka czerwona).

Podstawa to nie przesadzic z sola. Ja daje okolo 30-40g na kg miesa. Przyprawy wedle uznania co kto lubi.

• Like 1

Dzięki Koledzy za troskę, jestem wdzięczny.  :)

Oczywiście mam zaprzyjaźnionego dostawcę pysznych rzeczy do jedzenia, więc rzadko muszę kupować w sklepie. Schab, boczek, karkówę piekę w domku, a pasztet robi mama, także nie ma tragedii.

Zaintrygowały mnie Wasze pomysły na dojrzewające wędlinki, na pewno spróbuję. Po wizycie w Serbii zakochałem się w surowej, wołowej szynce, więc przyjdzie czas na próby. Przed letnim sezonem słoiczki również trafią do piwniczki.

Piszcie, piszcie, ciekaw jestem Waszych pomysłów.  :D

chłopaki lubią robić smaka ale dzielić się recepturami już nie bardzo ... miał być przepis na super smalec, a tu tylko zdjęcia sobie mogę pooglądać! :D

Mówisz i masz

dwa kilogramy słoniny bez skóry kroimy w kostkę i do gara , /można dodać kostke smalcu/ i dusimy na małym ogniu po ok 20-25min dodaje 3-4 średniej wielkości cebule w całosci tylko obrane ze skóry i ok 1/2 kg dorej kiełbasy pokrojonej w kostkę dusimy tak długo aż kostki słoniny będą mięciutkie i w złotawym kolorze , nastepnie wyjmujemy cebule które miały nadać głównie smak

bo smalec z kawałkami cebuli szybko sie psuje , na koniec dodaje spora garść majeranku przetartego w reku i łyzeczke mielonego pieprzu

można tez na samym poczatku smażenia dodać sól wtedy mamy od razu "gotowca" :)

24eow21.jpg

• Like 7

Mówisz i masz

dwa kilogramy słoniny bez skóry kroimy w kostkę i do gara , /można dodać kostke smalcu/ i dusimy na małym ogniu po ok 20-25min dodaje 3-4 średniej wielkości cebule w całosci tylko obrane ze skóry i ok 1/2 kg dorej kiełbasy pokrojonej w kostkę dusimy tak długo aż kostki słoniny będą mięciutkie i w złotawym kolorze , nastepnie wyjmujemy cebule które miały nadać głównie smak

bo smalec z kawałkami cebuli szybko sie psuje , na koniec dodaje spora garść majeranku przetartego w reku i łyzeczke mielonego pieprzu

można tez na samym poczatku smażenia dodać sól wtedy mamy od razu "gotowca" :)

24eow21.jpg

Ja jednak wolę z cebulką.

Nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale jedna z prostszych wędlin do wykonania domowym sposobem to klops  vel  meatloaf vel pieczeń rzymska.

Mięso mielone, pół na pół cielęcina i wieprzowina, całe jajko (w zależności od ilości pozostałych składników 1 lub 2 ), sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta, przesmażona cebulka, przyprawy (ja dodaję sól, pieprz, musztardę i sos worcestershire, można też dodać trochę ketchupy jak ktoś lubi) - czyli z grubsza przepis podobny jak na popularne mielone.

Po wyrobieniu piecze się to w foremkach (np, takich z grubej folii aluminiowej) - dobrze jest foremki wczesniej natłuścić i przesypać bułka tartą. Czas znowu 'na oko' - to zależy od wielkości foremki , wydajności piecyka w kuchence etc - generalnie ok 1 h.

Na zimno do kanapki bardzo dobre i ładnych pare dni w lodówce poleży. Zalety - brak konserwanów, peklosoli itp.

ps. Jak ktoś ma zacięcie to do środka foremki może włożyc jajko na twardo, fajnie potem wyglada jak sie kroi klopsa :P

• Like 4

Nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale jedna z prostszych wędlin do wykonania domowym sposobem to klops  vel  meatloaf vel pieczeń rzymska.

Mięso mielone, pół na pół cielęcina i wieprzowina, całe jajko (w zależności od ilości pozostałych składników 1 lub 2 ), sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta, przesmażona cebulka, przyprawy (ja dodaję sól, pieprz, musztardę i sos worcestershire, można też dodać trochę ketchupy jak ktoś lubi) - czyli z grubsza przepis podobny jak na popularne mielone.

Po wyrobieniu piecze się to w foremkach (np, takich z grubej folii aluminiowej) - dobrze jest foremki wczesniej natłuścić i przesypać bułka tartą. Czas znowu 'na oko' - to zależy od wielkości foremki , wydajności piecyka w kuchence etc - generalnie ok 1 h.

Na zimno do kanapki bardzo dobre i ładnych pare dni w lodówce poleży. Zalety - brak konserwanów, peklosoli itp.

ps. Jak ktoś ma zacięcie to do środka foremki może włożyc jajko na twardo, fajnie potem wyglada jak sie kroi klopsa :P

W rzeczy samej,najprostszy przepis na własny "obkład" do pieczywa.W moim domu często spożywany z dodatkiem grzybów,ew. pieczarek :)

• Like 1

A ja wcinam domowej roboty salcesonik i kaszankę. Nieporównywalne do tych sklepowych imitacji, którymi wielu się karmi.

Burżuj :P nie każdy może sobie pozwolić na odrobinę luksusu.

Ja już trzeci rok buduję wędzarnie :rolleyes: ale jeszcze kamienia węgielnego nie wkopałem bo go znaleźć nie mogę.

Ale patrząc na zdjęcia chyba w tym roku zacznę budowę bez uroczystego wkopywania.

Ja robię pasztety, mielonki i ..... kiełbasy do słoików i gotuję 2 dni. Na co dzień raczej nie ale przed wyjazdami do Norwegii kilka słoików zawsze robię.

Czytam te Wasze przepisy, rewelka. Ja często odwiedzam znane forum zadymiarzy i wędzarzy, jest tam masa cennych porad, schematy jak wybudować wędzarnię, jak robić różne cuda.  Sam miałem wędzarnię wg opisu jednego z kolegów na forum, teraz zmiana miejsca zamieszkania i najpierw chałupka a potem wędzarka.

Pozdrawiam.

Migotka, rzuć przepis na tę szynkową, super wygląda, a ja zawsze robiłem cienkie i kabanosy.

Tomek

[quote name="tomekkor" post="1648016" timestamp="1427056932"

Migotka, rzuć przepis na tę szynkową, super wygląda, a ja zawsze robiłem cienkie i kabanosy.

Tomek

Robiłem według tego przepisu.

http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5499-krakowska-halusi/page-5#entry406745

Edytowane przez MIGOTKA