Skocz do zawartości

Kiełbaski, boczki, szyneczki czyli domowe wędliny

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...

Sezon na Bożonarodzeniową wędzonke uważam za otwarty.

100% natura bez klejenia + nieeuropejska szynka bo w naturalnym dymie z buka, dębu, jabłoni, śliwki i wiśni .

W środę kiełbaska, w piątek % ... I oby do plasterki :)6faed15cfb0f255935f07eee5483fd29.jpgf13959aba69154f8448a356bb0380d50.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 7

No dobry salceson czy kaszanke dostać to jest prawie mission impossible :( ale może to lepiej - zdrowiej ...

Friko, jak byś był na południu - Bieszczady - koniecznie daj mi znać. Dam Ci namiar na człowieka który raz w tygodniu robi metodami sprzed 30 lat salceson , kaszankę , suchą , suszone kabanosy itp. Robię u niego zakupy co 2 tygodnie i już nie pamiętam kiedy jakaś padline kupiłem w zwykłym sklepie :)

Wędzę B) ale mam nad tunelem suszarnie do grzybów przykrytą płytą żeliwną. I podkusiło mnie dzisiaj rano przed wyjazdem na działkę kupić policzki wołowe . 

Na 60dkg obsmażonych policzków (obtoczonych w mące) wrzuciłem kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu , kilka liści laurowych, 3 duże ząbki czosnku, po sporej dawce lubczyku i tymianku, dużej marchewce, połówce sporego selera i 2 duże cebule zeszklone na oleju i łyżeczka cukru. Całość podlałem połową butelki wytrawnego wina i postawiłem na płytę żeliwną w żeliwnym garnku. Piszą w necie że policzki to tak 3-3,5h, dałem im 4,5 bo żeliwna płyta nad kanałem wędzarniczym to raczej nie piekarnik albo gaz. Wyszło coś takiego że spokojnie w 3* Michelina można by podawać B). Mięso samo się rozpływa w ustach a sos ....... aż mnie samemu trudno uwierzyć  :rolleyes: . Wpadł sąsiad który generalnie odżywia się : schabowy, mielony i kurczak i stwierdził że czegoś tak doskonałego nigdy nie jadł  :)

• Like 5

Friko, jak byś był na południu - Bieszczady - koniecznie daj mi znać. Dam Ci namiar na człowieka który raz w tygodniu robi metodami sprzed 30 lat salceson , kaszankę , suchą , suszone kabanosy itp. Robię u niego zakupy co 2 tygodnie i już nie pamiętam kiedy jakaś padline kupiłem w zwykłym sklepie :)

Poproszę ten namiar, jeżdżę po kraju trochę to i w Bieszczady zajrzę bo na kaszankę elegancką mam smaka :)