Kuba Standera Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 WitajcieW poszukiwaniach odległości zagnało mnie do głowic, ale mają one kilka mankamentów, od małej dostępności w wersjach do wędek jednoręcznych po znaczne długości, wynikające właśnie z pierwszego. Jako że w wielu zastosowaniach nie do końca widzę sens śmigania dwuręczną wędką (choć nie ukrywam ze myślę o czymś pośrednim) szukam pomysłu na dobre i krótkie głowice do wędki jednoręcznej. O zwartej masie, dzięki czemu daleko pofruną. O taperze do rzutów distance nie do speya. Najchętniej coś ok 6-7 metrów długości. Myślę nad kupieniem głowicy +- DT w klasie powiedzmy 11-12 i chlaśnięciu jej w pół, aby otrzymać dwie krótkie głowice do wędki 8 lub 9. Ale może ktoś produkuje coś takiego i nie trzeba drzwi wyważać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Myślę że coś się znajdzie, w tym sklepie masz cały przekrój wszystkiego co jest dostępne w muchołapaniu. http://www.bobmarriottsflyfishingstore.com/cat-Shooting_Head s-12573-1.aspx http://www.bobmarriottsflyfishingstore.com/cat-Shooting_Head s-12572.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Dzięki za linka.Widać jednak ze głowice schodzą w najlepszym wypadku do 28' długości. Może jednak nie tędy droga (bardzo krótka głowica)? Choć łowiło by się wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuros Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 A może spróbuj kupić jakąś tanią, chudą (bo czym mniejszy przekrój tym lepiej tnie wiatr), tonąca linkę i dotnij ja do swoich wymogów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Odswierzam watek Mysle o zakupie glowicy plywajacej do szybkiego kija 10' #7/8. Najkrotsze jakie znalazlem to 27'. Poniewaz nie znam tematu, to pytanie. Jaka klasa toniecia bedzie wygodniejsza, 7 czy 8, i czy tej dlugosci glowica nadaje sie do jednorecznego kija?Czekam tez na dworeczna lososiowke 14'6 #10/11http://www.wright-mcgill.com/rods/classic-spey-fly-rods.phpI tak sie waham, ze meze by do niej tez glowice zamowic, ale chyba zaczne klasycznie z linka. Co wy na to?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 7-8 klasa, szczególnie w głowicy to może masakra być, tak jak zauważyłem głowice tonące połączone z cienkim runningiem idą w wodę jak kamień, nieporównywalne to jest z normalną linką. Ja swoją głowicą co jest chyba 5 czy coś koło tego regularnie się wieszam na dołkach wiślanych po 4-5 metrów. Do łowienia na rzekach jak Dunajec etc to w ogóle odpada, sekundy po rzucie masz sznur zarolowany o kamienie na dnie.Teraz czekam na zamówioną głowicę #12, będę chciał ją chlasnać w połowie by uzyskać dwie #8-9, co jak liczyłem masowo powinno być ok.Dodatkowo masz jeszcze bottom express, nawet 700 czy 800 grain, docinasz na długość/masę wędki, do takiego kija o jakim piszesz chyba dość krótka by była wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dzieki za odpowiedz, ale zapytalem sie o cos zupelnie innego niz to o czym myslalem Mianowicie chodzilo mi o klase AFTM linki znaczy sie #7 czy #8 do szybkiego kija 10' #7/8. No i jak z dlugoscia? Czy 27' to duzo za duzo dla tego kija i trzeba ciac?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 27 cali to....chyba strasznie mało Ogólnie ja bym wziął na 100% #8, najwyżej bym delikatnie dociął (głowicę). Jak nie musisz kupić teraz to chwilę poczekaj, teraz będę starał się obadać temat i jak tylko coś z krótkimi głowicami ew linkami distance wymodzę dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuros Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Te standardowe rozmiary AFTM zaleza duzo od producentow - maja rozne wagi, dlatego dobrze jest dokladnie czytac i dopasowa do kija, na ktorym oprocz nr AFTM jest jeszcze podana waga w gramach jak np w serii Scierra Matuka, gdzie 14.1ft kij ma zaledwie 32-34g, a gdy dodamy polyleader linka musi byc jeszcze lzejsza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 ' to stopy, a to cale, tym razem sie nie pomylilem Dumalem o tych glowicach i wychodzi mi na to, ze skoro producenci na calym swiecie projektuja glowice 27-30' do kijow jednorecznych, to pewnie wiedza co robia. Dla porownania, glowice speyowe #8 sa o 8' dluzsze, a #10/11 to juz 42'. Swoja droga ciezko cos znalezc na ebay UK, za oceanem lepszy wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Fakt ze pojebajało się mi to zupełnie :blush:Chyba jeszcze nieotrzeźwiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Kuba, Wiem, że wchodzę nie na swój teren, ale ...:http://www.flyfishusa.com/newsletter/current/ Wybacz ignorancję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi