Skocz do zawartości

wedka na troć

vksoc

Rekomendowane odpowiedzi

Wiktor, jako że stawiam pierwsze kroki w morskim muchowaniu chętnie bym wszelkich teorii na ten temat wysłuchał, więc nie daj się prosic

Ja naprawdę nie uważam się za uprawnionego do dyskusji na temat morskiego muchowania ponieważ nie robiłem tego nigdy. Zawsze łowiłem na spining i mimo wielkiej fascynacji muchą zawsze uważałem że łowienie w morzu na muchę to strata nerwów i czasu.Jednak wiele osób na muchę łowi i to z powodzeniem.Moje przemyślenia dotyczą kija dwuręcznego na morzu ponieważ fakt że można osiągnąć nim duże odległości( w dyscyplinie castingowej najlepsi zawodnicy osiągają 100m!!)jednak na tym kończą się zalety tego kija.Co dzieje się z tak długą wędką podczas wiatru który praktycznie zawsze wieje.......

Słaba kontrola nad holem im bliżej ryba znajduje się wędkarza nie wspominając już o samym podebraniu.Uważam że można ale to nie jest uniwersał.Wszyscy moi znajomi do połowów w morzu używają wędek 9-10 stóp w połączeniu z głowicami rzutowymi,robią to od lat i od lat jeżdżą na zawody do Dani gdzie mają okazję podglądać najlepszych.Nikt z nich nie łowi na kije dwuręczne a posiadają takowe w domu.....

Więc coś musi w tym być.

Ja sam dużo łowiłem na jeziorach w Polsce,Słowacji,Czechach,Norwegii i Szwecji dla mnie do połowu z brzegu najlepszy był kij w długości 9,6 w klasie #6 a z łodzi 9 w klasie #5(pstrągi) lub #8(szczupaki).Kiedyś używałem z brzegu #8 10 stóp i to już była katorga,chociaż ryby złowiłem.

Pozdrawiam

Wiktor

Wiktor jeśli możesz to podpowiedz:Czy ciężki strimer to znaczy dociążony oczkami ołowiem itp. ? Czy dodajesz dopalacza z ołowianym rdzeniem na koniec sznura?

I czy prowadzenie upiększać jakimiś podszarpywaniami?

Nigdy nie dociążam streamerów ,one muszą swobodnie pracować.Ciężko to oznacza bardzo ciężką linkę np w 8 klasie tonięcia lub tonące końcówki powyżej 200 grain nawet do 800 grain!!przy dość krótkim przyponie(60 cm-1 metr) Generalnie chodzi o punktowe i bardzo precyzyjne obławianie burt,zastoisk za i przed zwaliskami jak również miejscówki tuż obok podwodnych kęp moczarki czy innego zielska.Linka utrzymuje muchy na odpowiedniej głębokości a ja pracuje muchami lub muchą.Wszystkie łososiowate bardzo dobrze reagują na opad a to jest taka muchowa metoda jigowania :lol:

Doskonała metoda na bardzo zakrzaczone odcinki gdzie praktycznie nie oddaje się rzutów tylko przynęty wkłada się punktowo w dołek. Brania na krótkim dyszlu są mocno emocjonujące :lol:

Pozdrawiam

Wiktor

...a przy braku wyników zmieniam na ciężką nimfę(dalszą lub bliższą różni się to trochę od lipieniowej)...

Pozdrawiam

Wiktor

Witam,

Jeśli możesz, to brzybliż wzory nimf jakich używasz na trocie.

Z góry dzięki.

pozdrawiam serdecznie

Paweł

...a przy braku wyników zmieniam na ciężką nimfę(dalszą lub bliższą różni się to trochę od lipieniowej)...

Pozdrawiam

Wiktor

Witam,

Jeśli możesz, to brzybliż wzory nimf jakich używasz na trocie.

Z góry dzięki.

pozdrawiam serdecznie

Paweł

Paweł to nie żadna tajemnica....generalnie łowię wzorami identycznymi jak na lipienie z tym że są one większe i cięższe.Klasyczna brązka,kiełż oraz wszelkie imitacje ikry na hakach 10-6 .Wspólne jest to że wszystkie nimfy są bardzo ciężkie oraz maja złote główki.Ot co,pozostaje tylko uwierzyć i łowić :D.

Działa jak cholera!! Gwarantuje :D

Pozdrawiam

Wiktor