Skocz do zawartości
  • 0

Końcówka pompki do pontonu

szpiegu

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witam

poszukuje takiej końcówki do pompki dziś moja uległa zniszczeniu chodzi o końcówkę która się wkłada w zawór obraca się w prawo i klinuje

za wszelkie namiary będę bardzo wdzięczny

Zapytaj Ryszarda A. gdzie kupil bo ma taki zestaw koncowek do pontonu przy swojej pompce :D

• 0

Witam,

niedawno też złamałem taką końcówkę.Jest to adapter do zaworów Halkey-Roberts. W jakimś internetowym sklepie żeglarskim kupiłem za ok. 15 zł. Jak bedzie potrzeba to rano mogę podac linka do tego sklepu(mam zapisany na swoim kompie).

• 0

Polecam zwrócić uwagę na kompatybilność koncówek, mimo, że wyglądają podobnie nie wszystki pasują do zaworów spotykanych na rynku,

honda, bush, chinczyki maja lekko inne zawory, chińczykli (proscan, infomedia, maweric i inne to jest to samo). Druga kwestia: nalezy sprawdzić czy końcówka ma poprzeczkę czy też głowny korpus lekko dłuższy - obie cechy otwierają zawór podczas wkręcania, bez tego elektryczna pompka się zepsuje, dla noznej nie ma znaczenia (z tego co pamiętam nożna busha nie ma ani przdłużonego korpsu, ani  poprzeczki więc nie otwiera zaworu, przełozenie do elektrycznej pompki takiej koncówki wykończy pompkę). W sklepie żegalrskim w Augustowie mieli koncówki kompatybilne z chinczykami i hondą (odpwoiednią wysokosć reguluje się poprzez zdejmowanie lub dokąłdanie podkładek przy mocowaniu końcówki (jak kupowałem były chyba 2 w komplecie nałożone na końcówkę)

• 0

Polecam zwrócić uwagę na kompatybilność koncówek, mimo, że wyglądają podobnie nie wszystki pasują do zaworów spotykanych na rynku,

honda, bush, chinczyki maja lekko inne zawory, chińczykli (proscan, infomedia, maweric i inne to jest to samo). Druga kwestia: nalezy sprawdzić czy końcówka ma poprzeczkę czy też głowny korpus lekko dłuższy - obie cechy otwierają zawór podczas wkręcania, bez tego elektryczna pompka się zepsuje, dla noznej nie ma znaczenia (z tego co pamiętam nożna busha nie ma ani przdłużonego korpsu, ani  poprzeczki więc nie otwiera zaworu, przełozenie do elektrycznej pompki takiej koncówki wykończy pompkę). W sklepie żegalrskim w Augustowie mieli koncówki kompatybilne z chinczykami i hondą (odpwoiednią wysokosć reguluje się poprzez zdejmowanie lub dokąłdanie podkładek przy mocowaniu końcówki (jak kupowałem były chyba 2 w komplecie nałożone na końcówkę)

Własnie w ten sposób załatwiłem pompke Bravo za kilka stówek. Kto by tam czytał instrukcję.

Ale podobnych do mnie nieszczęśników pewnie dużo było i będzie. Gość w serwisie momentalnie postawił diagnozę.

Powinni wyraźniej o tym, informować.

Edytowane przez godski

• 0

Szpiegu pytasz i masz

http://www.pontonik.pl/catalog/asortyment/akcesoria-do-lodzi-i-pontonow/akcesoria-do-pontonow.html

zapytasz a dostaniesz bo mają różne końcówki

@tornado będzie ze dwa lata(albo i lepiej) jak szpiegu ponton sprzedał :rolleyes:

Po ponad 5 latach temat odświeżył kol. Gobio Gobio :D

• Like 2

• 0

nie czytalem wszystkich wypowiedzi napisze tylko jedno od siebie - uwazaj! zwaszcza jak masz pompke elektryczna.

Dlaczego?

Oryginalna koncowka do mojego pontonu (honda 38 ie2) ma lekki luz i powietrze ucieka spod niej (musze ja dociskac na koncu pompowania kazdego zaworu). Jak kupowalem pompke elektryczna to nie znalem triku z laczeniem wezy i obcialem oryginalna koncowke z weza od pompki elektrycznej i zalozylem nowo zakupiona koncowke (na oko identyczna jak ta oryginalna) efekt: pompka nie przetrwala 2go pompowania (a prawdopodobnie juz padla przy pierwszym) bo  koncowka nie otwierala zaworow. Za to pompka kolegi pompuje ok.  Wniosek, ze sa rozne rodzaje (mimo, ze na oko identyczne roznica pewnie w grubosci gumy na uszczelce) wiec sugeruje do pierwszego pompowania nowa koncowka uzyc pompki recznej/noznej i jak juz bedzie napompowana komora wkrecic w nia koncowke (bez mocowania weza do pompki jakiejkolwiek) jak powietrze z komory zacznie schodzic to wszystko jest ok.

• Like 1

• 0

A w mojej końcówce do craba jest jakaś śrubka na poprzeczce do czego ona  służy?

No mniej więcej zajazyłem że jest to jakiś ogranicznik albo własnie ta śrubka naciska zawór i go otwiera,po pierwszej próbie wszystko ok napompowałem i odessałem wiatr. :)

Edytowane przez calvuss

• 0

Tak może być, dzwoniłem do Tokarexu i teraz mają końcówki otwierające zawór, chwała im za to choć szkoda, że tak długo to trwało i wielu użytkowników przypłaciło to awarią dość drogich pompek. Dla spokoju sprawdź to pompując jedną komorę nożną wkręć w zawór tą końcówkę z poprzeczką, jak schodzi powietrze, zawór jest otwarty, można podpinać elektryczną

• 0

witam

poszukuje takiej końcówki do pompki dziś moja uległa zniszczeniu chodzi o końcówkę która się wkłada w zawór obraca się w prawo i klinuje

za wszelkie namiary będę bardzo wdzięczny

Mam taki sam problem  sprawdzałem w paru sklepach i na allegro ale w zasadzie żaden sprzedawca nie jest na 100%

pewien czy bedzie taka pasować koncówka  , na zdjeciu jest ten zawór podobno jest to "zawór bostonski "

Ponizej wklejam linki do sprzedawców i mam pytanie który bedzie pasował ?

http://www.pontonik.pl/pompki-do-pontonow/pompki-elektryczne/koncowka-adapter-do-pompki.html

http://allegro.pl/koncowka-do-pompki-pontonu-na-zawor-pontonu-i5297731797.html?source=mlt

http://allegro.pl/koncowka-do-pompki-pontonu-na-zawor-2-01510-i5365743300.html?source=mlt

http://raksa.com.pl/koncowka-do-zaworu-powietrznego-29091.html

http://www.odplyniesz.pl/pl/p/KONCOWKA-DO-POMPKI-/153

post-60264-0-56493700-1432456774_thumb.jpg

• 0

@Gregor wymiana końcówki to nie jest problem, jak Ci się uda wyciągnąć starą wkładasz nową, jak za luźno po prostu wklejasz klejem do plastiku , Jeśli masz luz ucinasz kawałek węża . Jak słabo wchodzi możesz podgrzać wąż np opalarką i wcisnąć końcówkę w ciepły wąż.

Taka końcówka u mnie 10 zł +PP ,

Zawory bostońskie mają wkręcaną końcówkę pompki, (gwint)

7e6bfc75c11cfcd7.jpg