gregkrak Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Co najlepiej w zimne dni ubierać pod śpiochy oddychające aby nogi i stopy mi nie marzły ?nie wiem co będzie najlepsze aby odprowadzało wilgoć a zarazem było mi ciepło:- spodnie z wełny merino ( wełna z owiec merynosów )- spodnie polarowe- spodnie z innego materiału - skarpety z owczej wełny - kupione u nas w górach od górali 1. Co ubrać pod śpiochy jako dwie warstwy ( okres zimowy )- jakich spodni ( kalesonów ) używać i w jakiej kolejności je ubierać aby nie okazało się że wodery ( śpiochy ) są oddychające ale spodnie które ubrałem powodują że"mam mokro" 2. Co ubrać pod śpiochy jako jedyną warstwę "ogrzewającą" - okres ciepło wiosenny Z góry dzięki za każdą Waszą opinie, podanie konkretnych przykładów ( nazw lub linków ) i podzielenie się doświadczeniem Co najlepiej w zimne dni ubierać pod śpiochy oddychające aby nogi i stopy mi nie marzły ?nie wiem co będzie najlepsze aby odprowadzało wilgoć a zarazem było mi ciepło:- spodnie z wełny merino ( wełna z owiec merynosów )- spodnie polarowe- spodnie z innego materiału - skarpety z owczej wełny - kupione u nas w górach od górali 1. Co ubrać pod śpiochy jako dwie warstwy ( okres zimowy )- jakich spodni ( kalesonów ) używać i w jakiej kolejności je ubierać aby nie okazało się że wodery ( śpiochy ) są oddychające ale spodnie które ubrałem powodują że"mam mokro" 2. Co ubrać pod śpiochy jako jedyną warstwę "ogrzewającą" - okres ciepło wiosenny Z góry dzięki za każdą Waszą opinie, podanie konkretnych przykładów ( nazw lub linków ) i podzielenie się doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie ale mi taki dobrze się sprawdza. Ma zimę lub zimną wodę: bielizna termiczna + kalesony oolarowe z decathlonu (dział myśliwski odzież na zasiadki) i oczywiście cieple skarpety, mi sprawdzają się skarpety polarowe solognac - w takim odzieniu spokojnie można łowić kilka godzin w zimnej wodzie. Na wczesną wiosnę lub jesień bielizna helikon w zupełności wystarcza + ponownie skarpety solognac nie koniecznie polarowe. W zimnych porach roku lub jeżeli woda jest naprawdę zimna ciężko uniknąć lekkiej wilgoci w spodniobutach ponieważ mamy do czynienia ze zbyt dużą różnicą temp wewnątrz portem i na dworze/wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Wszystko z merynosa jest ok. trzeba tyko patrzeć na metkę, zawartość wełny merynosa musi być na poziomie minimum 50%. Genialny produkt to wełna z wielbłąda lub kaszmir, ale to nie są tanie rzeczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti-zander Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Miałem ten sam problem co ty i dzięki JB znalazłem rozwiązanie :Na łowienie w lodowatej wodzie 1-2C :1) bielizna termiczna z wełny Meryno2) spodnie polarowe 500g (na Allegro za 50 parę złociszy)3) 2 pary grubych skarpet z wełny Meryno. Uwierz,że to w zupełności wystarczy aby przez kilka godzin łowić w dużym komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Ja nosiłem pod śpiochy gatki z polypropylenu, takie wojskowe paskudne w kolorze .... ale nawet na pływadle po kilku godzinach moczenia tyłka było komfortowo. Tanie do tego jak barszcz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Ja do dziś używam tych amerykańskich wojskowych ocieplaczy z polipropylenu, te w kolorze rzadkiej kupy Jak dla mnie, jeden z najlepszych patentów pod wodery w zimne dni.Pod to jeszcze jakieś cieńsze sprzęty (ja noszę Helly Hansen) i jest cacy.Czasami jak naprawdę zdrowy ziąb, to zamiast obciągaczy HH zakładam pod polipropylen 2lvl bielizny Helikona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Dokładnie w tym kolorze. Z bardzo podobnego materiału w wyglądzie jest zestaw seafox 3cz, takibczarny, ale kosztuje 5x tyle. Do tych gaci mam bluzę i 1st layer z polartecu a na koniec primaloft. Szukam cały czas takich kaleson na ciało. Armia wie co robi. Ich wielowarstwowy system naprawdę daje efekty. Oczywiście pot też odprowadza, jest ciepło i sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 zależy kto jak i gdzie łowi, ile wchodzi do wody, ile się przemieszcza, ile km pokonujenie warto ubierać 10 par skarpet wełnianych, jak się przechodzi podczas jesiennego łowienia spore odległościja pod śpiochy zawsze jesienią, zima i wczesną wiosną ubieram dresik materiałowy, szary zwykły dres, skarpety warto ubierać dobrej jakości, nie musi być 10 par ubieram zawsze skarpety dry fit , nie jest mi zimno i noga się nie poci, pamiętajcie, ze skarpeta neoprenowa też grzeje (grubosc neoprenu na stopie też ma znaczenie)w cieplejszych miesiącach pod śpiochami mam kr spodenki i tez skarpety dry fitwszystko trzeba dobrać indywidualnie do swoich preferencji i upodobań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ja w sumie w oddychających śpiochach po godzinie stania w wodzie o temperaturze ok 20st byłem lekko zmarznięty, stąd niezależnie od warunków kalesony miałem zawsze. Było mi po prostu zdecydowanie bardziej komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ja w sumie w oddychających śpiochach po godzinie stania w wodzie o temperaturze ok 20st byłem lekko zmarznięty, stąd niezależnie od warunków kalesony miałem zawsze. Było mi po prostu zdecydowanie bardziej komfortowo.wiadomka, ale jakbyś inaczej łowił, przemieszczał się brzegiem, od czasu do czasu wszedł do wody, wyszedł, później znowu to przy 20 st byłbyś cały spocony i komfortu byś nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ja oprócz ubrań proponuje zwłaszcza na nogi wkładki rozgrzewające. Koszt w sklepie sportowym kilka złotych i macie spokój na kilka godzin. U mnie sprawdzają się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ja jakoś nie umiałbym ubrać krótkich spodenek do śpiochów, zawsze, zaaaawsze skóra się spoci, a lepiej ten pot odprowadzić od skóry i nie przyklejać sobie woderów do nóg Może jestem dziwny, skórzanej tapicerki w lecie też nie lubię jak brykam w szortach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Mam pytanie, co wkładać pod spiochy oddychające w okresie maj-wrzesień? Teoretycznie woda już jest nagrzana ale jak się łowi jedynie rano (4:00-4:30 do 9:00), to nie ma jeszcze słońca i często w maju marzłem. Jakoś nie umiem być w samych gatkach lub krótkich spodenkach, bo cienki materiał śpiochów w porannej zimnej wodzie nie chroni odpowiednio. Pomyślałem o samych kalesrakach termo, ew cienkim bardziej opiętym dresie polarowym. Dużo łowię "stacjonarnie", tzn stojąc przez dłuższy czas w wodzie w jednym miejscu (jeziorowe bolenie), zmieniam miejscówki zaledwie kilka razy w ciągu kilku godzin ale czasami trzeba przejść kilkaset metrów na kolejne miejsce. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEAM DRAGON Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ja polecsm kalesony z polartecu THERMAL PRO 179złPolski producent artek PozdrZbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEAM DRAGON Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Pomyliło mi siłę firma ULTREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Myślę, że w tym okresie to bielizna termiczna wystarczy. Jeśli jest to bardziej stacjonarne to wybierz taką która jest cieplejsza. Brubeck ma fajne w swojej ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 I nie zapomnij o pampersie . Bo jak jest zimno - to częściej się chce..... , a zanim się dostaniesz - to może być już po ptokach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio79 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Może ktoś podpowie jakie skarpety zakupić pod śpiochy, chodzi mi o konkretne marki i modele (np. w decathlon).Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu08 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Mi się sprawdzają firmy Expansive z serii hunter. Ciepłe i dobrze odprowadzają wilgoć. W dodatku nie za drogie i polska firma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszgorycynski Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Grube spodnie albo spodnie termoaktywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkaczmarek Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 bieliznę termoaktywną + kombinezon polarowy 300etka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_ar Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 http://ykra24.com/index.php/produkt/kombinezon-polarowy/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Mnie wpadło w oko takie coś: http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=6169 używa ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Paweł mam coś takiego a w zasadzie dwa ....Tego cieńszego Scierra używam pod neopreny a tego http://www.fishingzone.pl/pl/p/Ocieplacz-LEXPO-do-woderowspodniobutow-MLXLXXL/1560 Jest troszeczkę ''grubszy'' pod ''oddychacze'' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Paweł mam coś takiego a w zasadzie dwa ....Tego cieńszego Scierra używam pod neopreny a tego http://www.fishingzone.pl/pl/p/Ocieplacz-LEXPO-do-woderowspodniobutow-MLXLXXL/1560 Jest troszeczkę ''grubszy'' pod ''oddychacze'' też śmigam w tym, lub w http://allegro.pl/cieple-spodnie-polarowe-dresowe-meskie-polar-r-l-i6643402875.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi