Skocz do zawartości

Co ubrać pod śpiochy ( spodniobuty ) ?

gregkrak

Rekomendowane odpowiedzi

Co najlepiej w zimne dni ubierać pod śpiochy oddychające aby nogi i stopy mi nie marzły ?

nie wiem co będzie najlepsze aby odprowadzało wilgoć a zarazem było mi ciepło:

- spodnie z wełny merino ( wełna z owiec merynosów )

- spodnie polarowe

- spodnie z innego materiału  

- skarpety z owczej wełny - kupione u nas w  górach od górali

1. Co ubrać pod śpiochy jako dwie warstwy ( okres zimowy )- jakich spodni ( kalesonów ) używać i  w jakiej kolejności je ubierać aby nie okazało się że wodery ( śpiochy ) są oddychające ale spodnie które ubrałem powodują że"mam mokro"

2. Co ubrać pod śpiochy jako jedyną warstwę "ogrzewającą" - okres ciepło wiosenny

Z góry dzięki za każdą Waszą opinie, podanie konkretnych przykładów ( nazw lub linków ) i podzielenie się doświadczeniem :)

Co najlepiej w zimne dni ubierać pod śpiochy oddychające aby nogi i stopy mi nie marzły ?

nie wiem co będzie najlepsze aby odprowadzało wilgoć a zarazem było mi ciepło:

- spodnie z wełny merino ( wełna z owiec merynosów )

- spodnie polarowe

- spodnie z innego materiału  

- skarpety z owczej wełny - kupione u nas w  górach od górali

1. Co ubrać pod śpiochy jako dwie warstwy ( okres zimowy )- jakich spodni ( kalesonów ) używać i  w jakiej kolejności je ubierać aby nie okazało się że wodery ( śpiochy ) są oddychające ale spodnie które ubrałem powodują że"mam mokro"

2. Co ubrać pod śpiochy jako jedyną warstwę "ogrzewającą" - okres ciepło wiosenny

Z góry dzięki za każdą Waszą opinie, podanie konkretnych przykładów ( nazw lub linków ) i podzielenie się doświadczeniem :)

Nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie ale mi taki dobrze się sprawdza.

Ma zimę lub zimną wodę: bielizna termiczna + kalesony oolarowe z decathlonu (dział myśliwski odzież na zasiadki) i oczywiście cieple skarpety, mi sprawdzają się skarpety polarowe solognac - w takim odzieniu spokojnie można łowić kilka godzin w zimnej wodzie.

Na wczesną wiosnę lub jesień bielizna helikon w zupełności wystarcza + ponownie skarpety solognac nie koniecznie polarowe.

W zimnych porach roku lub jeżeli woda jest naprawdę zimna ciężko uniknąć lekkiej wilgoci w spodniobutach ponieważ mamy do czynienia ze zbyt dużą różnicą temp wewnątrz portem i na dworze/wody

Miałem ten sam problem co ty i dzięki JB znalazłem rozwiązanie :

Na łowienie w lodowatej wodzie 1-2C :

1) bielizna termiczna z wełny Meryno

2) spodnie polarowe 500g (na Allegro za 50 parę złociszy)

3) 2 pary grubych skarpet z wełny Meryno.

Uwierz,że to w zupełności wystarczy aby przez kilka godzin łowić w dużym komforcie.

Ja do dziś używam tych amerykańskich wojskowych ocieplaczy z polipropylenu, te w kolorze rzadkiej kupy ;)

Jak dla mnie, jeden z najlepszych patentów pod wodery w zimne dni.

Pod to jeszcze jakieś cieńsze sprzęty (ja noszę Helly Hansen) i jest cacy.

Czasami jak naprawdę zdrowy ziąb, to zamiast obciągaczy HH zakładam pod polipropylen 2lvl bielizny Helikona.

• Like 1

Dokładnie w tym kolorze. Z bardzo podobnego materiału w wyglądzie jest zestaw seafox 3cz, takibczarny, ale kosztuje 5x tyle. Do tych gaci mam bluzę i 1st layer z polartecu a na koniec primaloft. Szukam cały czas takich kaleson na ciało. Armia wie co robi. Ich wielowarstwowy system naprawdę daje efekty. Oczywiście pot też odprowadza, jest ciepło i sucho.

• 2 tygodnie później...

zależy kto jak i gdzie łowi, ile wchodzi do wody, ile się przemieszcza, ile km pokonuje

nie warto ubierać 10 par skarpet wełnianych, jak się przechodzi podczas jesiennego łowienia spore odległości

ja pod śpiochy zawsze jesienią, zima i wczesną wiosną ubieram dresik materiałowy, szary zwykły dres, 

skarpety warto ubierać dobrej jakości, nie musi być 10 par  :)

ubieram zawsze skarpety dry fit , nie jest mi zimno i noga się nie poci, pamiętajcie, ze skarpeta neoprenowa też grzeje (grubosc neoprenu na stopie też ma znaczenie)

w cieplejszych miesiącach pod śpiochami mam kr spodenki i tez skarpety dry fit

wszystko trzeba dobrać indywidualnie do swoich preferencji i upodobań :)

Ja w sumie w oddychających śpiochach po godzinie stania w wodzie o temperaturze ok 20st byłem lekko zmarznięty, stąd niezależnie od warunków kalesony miałem zawsze. Było mi po prostu zdecydowanie bardziej komfortowo.

wiadomka, ale jakbyś inaczej łowił, przemieszczał się brzegiem, od czasu do czasu wszedł do wody, wyszedł, później znowu to przy 20 st byłbyś cały spocony i komfortu byś nie miał

Ja jakoś nie umiałbym ubrać krótkich spodenek do śpiochów, zawsze, zaaaawsze skóra się spoci, a lepiej ten pot odprowadzić od skóry i nie przyklejać sobie woderów do nóg ;)

Może jestem dziwny, skórzanej tapicerki w lecie też nie lubię jak brykam w szortach :D

• 9 miesięcy temu...

Mam pytanie, co wkładać pod spiochy oddychające w okresie maj-wrzesień? Teoretycznie woda już jest nagrzana ale jak się łowi jedynie rano (4:00-4:30 do 9:00), to nie ma jeszcze słońca i często w maju marzłem. Jakoś nie umiem być w samych gatkach lub krótkich spodenkach, bo cienki materiał śpiochów w porannej zimnej wodzie nie chroni odpowiednio. Pomyślałem o samych kalesrakach termo, ew cienkim bardziej opiętym dresie polarowym. Dużo łowię "stacjonarnie", tzn stojąc przez dłuższy czas w wodzie w jednym miejscu (jeziorowe bolenie), zmieniam miejscówki zaledwie kilka razy w ciągu kilku godzin ale czasami trzeba przejść kilkaset metrów na kolejne miejsce.

Edytowane przez Żbiku

• 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Paweł mam coś takiego a w zasadzie dwa ....

Tego cieńszego Scierra używam pod neopreny a tego 

http://www.fishingzone.pl/pl/p/Ocieplacz-LEXPO-do-woderowspodniobutow-MLXLXXL/1560

Jest troszeczkę ''grubszy'' pod ''oddychacze'' 

• Like 1

Paweł mam coś takiego a w zasadzie dwa ....

Tego cieńszego Scierra używam pod neopreny a tego 

http://www.fishingzone.pl/pl/p/Ocieplacz-LEXPO-do-woderowspodniobutow-MLXLXXL/1560

Jest troszeczkę ''grubszy'' pod ''oddychacze'' 

też śmigam w tym, lub w http://allegro.pl/cieple-spodnie-polarowe-dresowe-meskie-polar-r-l-i6643402875.html

• Like 2