Skocz do zawartości
  • 0

Ponton 360 do łowienia solo, nie przesadzam?

spy

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pływałem na 370 solo z silnikiem 9,9 Hp 212cm3 solo super komfort dla jednej osoby, ale waga sprzętu z wiekiem staje się problemem ( a może lenistwo )

poprzednia końcówka sezonu na 330 z takim samym silnikiem , ale na pancernym pontonie waga ponad 60kg. Komfort też niczego sobie w pojedynkę jeśli mówimy o trolu, we dwóch to nie troluje ( we dwóch brak przyjemności). Spining na stojąco może być ale, no właśnie, ale da się ale, to nie jest już to.

• 0

@anowi - 370 a z alu. to 74 kg, w dwóch torbach to nie problem wyjąć z samochodu i rozłożyć, oczywiście samemu. Do transportu nad wodę ze spaliną to oczywiście , że tylko kółka i już . Ja mam 5 z przodu, a jeszcze w zeszłym sezonie dawałem radę, więc to nie jest problem, fakt wymieniłem na 330 ale różnica była tylko 7 kg (camu, moro grubość 1,2mm ). Pewnie wygodniej na przyczepie, ale jak się nie ma tego co się chce, to się taszczy z bagażnika na trawę i dymie

:)

• Like 1

• 0

Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Ja od 4 lat mówię sobie ostatni rok ponton, ale jak przypomnę sobie łódź która stała praktycznie bad jednym jeziorem i brak mobilności ( wiem lenistwo ) to i tak wolę dymać gumiaka, a jak mi się znudzi to kupię przyczepkę. Jednak na pontonie czuję się bezpieczniej, nie wspomnę o mobilności i nikt mnie nie przekona do posiadania łodzi i przyczepy. Chyba starych nawyków się nie zmienia. :)

• 0

Ja tam motywuję się sam, kur....wa ostatni raz cię składam. Idzie znacznie lepiej, do następnego razu. :) A co do bezpieczeństwa łódź czy ponton, pływałem na Wigry 350 bardzo stabilna, ale mając porównanie do gumy 330, 370 to jak wyżej, bezpieczniej, ( moje odczucie ) na pontonie .

• 0

Ponton + przyczepka ? A za jakie grzechy ? ;) Jak przyczepka to łódź, miejsca duża więcej. Jak duży i ciężki ponton będziesz slipować na kółkach przy pawęży w trudnym terenie to i plastik zwodujesz.

Ponton ma sens wtedy gdy nie trzeba wozić przyczepy (albo gdy nie mamy gdzie postawić łodzi, ale to można obejść np stawiając w marinie) :)

• Like 1

• 0

Ponton + przyczepka ? A za jakie grzechy ? ;) Jak przyczepka to łódź, miejsca duża więcej. Jak duży i ciężki ponton będziesz slipować na kółkach przy pawęży w trudnym terenie to i plastik zwodujesz.

Ponton ma sens wtedy gdy nie trzeba wozić przyczepy (albo gdy nie mamy gdzie postawić łodzi, ale to można obejść np stawiając w marinie) :)

Mam podobne podejście do tematu... Ja skazany jestem na ponton... Trzymam go w komórce.. Jak bym miał miejsce na przyczepę /łódkę to bym się nie zastanawiał długo. Gorsza sprawa z wodowaniem . U nas pod tym względem jest masakra... Na Sieniawe łódkę trzeba nieść kilkadziesiąt metrów do wody... Do przyjemności to nie należy.... Na innych zbiornikach nie jest też kolorowo....

• 0

Zgadzam się z Tobą, ale tak jak pisze Tomek nie wszędzie dojedziesz z przyczepą, wszystko zależy od łowisk z jakich korzystamy. Ja łodź zostawiałem na mazurach przy pomoście niedaleko domu gospodarza i stała tam prawie cały sezon, dopóki nie odcieli kawał mola i łódź z silnikiem zniknęła . Tak więc dzisiaj

nie wyobrażam sobie zostawić łódź np. na 2 tygodnie na jeziorze, a ciąganie ją co 2 tygodnie lub nawet co tydzień 400km nie jest przyjemnością. Ponton ładuję do bagażnika, siedzę tydzień na mazurach pakuję z powrotem wracam do domu i spie spokojnie.

Każdy zna swoje potrzeby i możliwości i chyba na podstawie tego wybieramy .