Skocz do zawartości
  • 0

Ponton 360 do łowienia solo, nie przesadzam?

spy

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trochę mi się nie chce ściągać tych 47 kilo i jak tylko kupię przyczepkę, to podumam chyba nad taką podpórką.

Będę miał spokój ducha większy :)

W Iławie znalazłem dość niedrogo (chyba) fajną przyczepkę. Wezmę ponton w bagażnik i pojadę. 80 km nie odległość, a nadmucham swojego Favorite i zobaczymy jak to na tej przyczepce będzie wyglądało.

http://otomoto.pl/inny-podlodziowa-lekka-750-do-lodzi-4-7-m-T4809144.html

Może i podporę do silnika dobuduje.  Przyczepka pasuje do większych łodzi, a z czasem mam nadzieję na zakup alu pływadła. 

Edytowane przez Dano-G

• 0

Na dniach już koniecznie muszę zakupić pontonik i dalej mam dylemat 360 czy 330. W 50 % będę pływał sam na silniku jw. Miejsca w których wodowałem mój wcześniejszy ponton są dobre, posiadam także dobre pompowane koła do slipowania. Pytanko czy warto dźwigać 360 kosztem kilku cm miejsca (330)?

Edytowane przez tomasxt

• 0

Ja na dwie, osoby rozważam zakup pontonu z kilem 330 :)

Mam też łódź 4 metrową :), ale jest kilka takich miejscówek (dzikich) że w żaden sposób nie da się tam zwodować łodzi, dlatego rozważam zakup pontonu :(

Edytowane przez mariuszwf

• 0

Żadnych długich wypadów nie planuję. Mam dylemat ponieważ niektórzy znajomi mówili mi żebym brał większy bo jak kupię 330 to za jakiś czas będę żałował, że jednak nie wziąłem 360. Niby miejsca nigdy za wiele. Z drugiej strony mój silnik to tylko 8 km i zastanawiam się jak taki ponton 360 będzie pływał z 2 osobami 85 kg. Zawrotnych prędkości się nie spodziewam ale nie chciałbym stać w miejscu jak zawieje wiatr lub trochę prąd przyspieszy. I jak wygląda sprawa rozkładania, jest jakaś duża różnica w rozkladaniu?

• 0

Stawiam na 330,

1 waga

2 objętość w bagażu

3 łatwość transportu np z samochodu nad wodę

4 jesienne składanie w jedną osobę

360 wygoda ale, waga , objętość, składanie, przenoszenie w jedną osobę

Musisz sobie kolego zrobić rachuneczek, ile razy będziesz pływał sam a ile we dwie osoby, jak częściej w dwie osoby możesz myśleć nad 360, jakie masz warunki nad wodą , ile do wody od samochodu i czy będziesz korzystał z przyczepki. Jeżeli zamierzasz kupić przyczepę możesz myśleć 360.

itd itd itd. Na 330 połowisz w dwie osoby nie bedzie to super komfort, ale dacie radę bez problemów. Jeszcze jedna uwaga jesienią PCV staję się dość sztywne , składanie 360 czy 370 jest już upierdliwe samemu.

Czy 330 czy 370 i tak będziesz zadowolony.

• 0

Pontony 320-30 mają tylko jedną zaletę przy 360 - wagę. Mam 320 i łowiąc samemu czasami brakuje miejsca , np: czy mierzeniu i odczepianiu okazu na macie. Następny jakbym kupował to na pewno większy mimo wagi. Chwila większego wysiłku a później kilka godzin wygodnego łowienia