spy Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Przerobiłem pontony 290, 320 i ciągle mam za mało miejsca. Edytowane 1 Czerwca 2015 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Pontony 320-30 mają tylko jedną zaletę przy 360 - wagę. Mam 320 i łowiąc samemu czasami brakuje miejsca , np: czy mierzeniu i odczepianiu okazu na macie. Następny jakbym kupował to na pewno większy mimo wagi. Chwila większego wysiłku a później kilka godzin wygodnego łowieniaNie tylko wagę. Objetość po złozeniu również. Do samotnego wędkowania brałbym 330. We dwóch też mozna dać radę bez problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jbk Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nie tylko wagę. Objetość po złozeniu również. Do samotnego wędkowania brałbym 330. We dwóch też mozna dać radę bez problemów.Statystyczne auto wędkarza łowiącego z pontonu to samochód kombi(między innymi ze względu na próg załadunkowy odpadają sedany i hatchbacki). Od klasy C (w moim przypadku Ford Focus) miejsca na bagaż jest sporo. Ponton 320 plus silnik elektryczny i reszta sprzętu po załadowaniu równa się z linią okien. Pontonu nie wożę w torbach aby nie marnować czasu na łowisku a po powrocie do domu i tak ponton jest pompowany w garażu aby dobrze wysechł.Tak więc trochę większy objętościowo 360 nie stanowi problemu w przewiezieniu w średniej wielkości aucie.Druga rzecz to wydaje mi się że po to pracujemy aby poprawić jakość życia. I jeśli ponton miałby też służyć do łowienia we dwóch to po co się męczyć w małym na zasadzie da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JACOB01 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Ja też polecam 330 - do łowienia samemu będzie super (ale może nie wyprawy -typu spływ Wisłą przez kilka dni )We dwóch tez bez problemu .A gabaryty i waga przy przenoszeniu (tak jak pisali koledzy powyżej ) też przemawiają za 330 ! Edytowane 31 Maja 2015 przez JACOB01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariuszwf Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Wszystko pięknie ładnie 330 tylko z kilem czy bez? air mata czy podłoga pełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Tylko i wyłącznie z kilem,podłoga alu lub decha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Mam 330 akurat od mawerica . Do berlingo wchodzi mi na tył nawet nie muszę składać kanapy., podłoga na podłogę wchodzi jeszcze cały osprzęt typu prowadnice, wiosła, kółka, kotwice itp itd łącznie z silnikiem elektrycznym a na kanapę w torbie kładę gumę. Dość komfortowo łowiliśmy we dwóch, jeśli jeden siedzi a drugi stoi to naprawdę fajnie się wędkuje. mocno sprawę ułatwiają torby pod ławeczkowe, do których można zapakować cały mandżur i nic nie wala się na podłodze. Ja podpinam evinruda 9,9KM, 2-sów. We dwóch miśków czyli tak 100kg+ każdy, plus cały majdan czyli łącznie jakieś 300kg na pokładzie wg GPS chwilową prędkość mieliśmy do 30km/h stałą trzymał jakieś 27km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Artur, co do 330 mam takie samo zdanie, we dwóch łowi się spokojnie . Miałem sezon 370 i mimo że do garażu z samochodu mam 5 m , a do wody może 10m to z czasem waga 370 przekłada się bardziej niż komfort. Jeżeli we dwóch składanie nie sprawia problemów ( piszę o jesieni i temperaturze 4-5 stopni ) to już samemu z racji sztywności PCV jest to upierdliwe. Myślę, że każdy ma swoje poczucie komfortu, wagi sprzętu i potrzeb dlatego wybór długości to bardzo indywidualna sprawa . I chyba jakiekolwiek doradzanie mija się z celem, posiadacz 330 będzie chwali zalety 330 , a 370 zalety swojego. To chyba tak jak ze stellą jeśli masz jest jest najlepsza , jeśli nie masz to coś w niej trzeszczy i nie ma maślanej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Mój "problem" w wyborze polega na tym,że nie mam możliwości obejrzenia któregokolwiek z w/w. Jak się porównuje można podnieść itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 330 jest to luksusowa wielkość do łowienia solo i jak dla mnie aż zanadto. Co do łowienia we dwójkę nie odczułem znacznego dyskomfortu. Kwestia rozmieszczenia szpeju i koordynacji. Jeśli się wędkuje z kolegą gamoniem to miejsca nie starczy. Waga przy 330 i 360 jest dosyć znaczna. Szczególnie może być dokuczliwa w miejscach trudno dostępnych do slipu. Przy błotnistym brzegu jest co wyciągać z wody. Posiadam vectre c i gumiak 330 na złożonym tylnym siedzeniu leży od drzwi do drzwi. Reszta szpeju z silnikiem, podłogą mieści się w bagażniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) @tonasxt pewnie tu na portalu jest ktoś z twoich okolic i pewnie ktoś z tych kolegów posiada ponton 330 lub 360;370 . Dogadaj się , podjedź zobacz i rozwiążesz problem, a w razie czego podjedź do mnie porównasz 330 i 370, tylko trochę km. Napisz na ogólnym , chętnie Ci koledzy po kiju pomogą. edytka. Chyba Stargard to gdzieś niedaleko Szczecina, tam chyba kolega Patu pływa na dużej gumie, chyba ,że już sprzedał bo się kiedyś odgrażał. Popytaj chyba najlepiej jak sam pomacasz. Edytowane 31 Maja 2015 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darogryf Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Masz niedaleko Szczecin. Przyjedź w Podjuchach jest sklep Pontonik, to zaledwie pół godziny drogi. Na miejsu zobaczysz oba i problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michał263 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Tylko i wyłącznie z kilem,podłoga alu lub dechaMimo wszystko bym rozważył air-matę. 360cm będzie lżejszy niż 320 z drewnem/alu.. Może nie jest tak idealnie sztywna jak decha ale coś za coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariuszwf Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Mimo wszystko bym rozważył air-matę. 360cm będzie lżejszy niż 320 z drewnem/alu.. Może nie jest tak idealnie sztywna jak decha ale coś za coś...Mam pytanko, jak stoi się na tej air-macie? Stabilna jest? czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Tutaj na forum spotykałem się z stwierdzeniami że dla jednej osoby to minimum 3 m i silnik do tego spalinowy minimum 8 KM, bo 6 KM nie wejdzie w ślizgW rzeczywistości jest tak że pływam 2,8 m (36 kg) i 6KM silnikiemZ wodowaniem nie ma problemów (jedną ręką wnoszę ) a w ślizgu pływam na pół manetkiI to jest taka prawda (ludzie potrafią trochę koloryzować) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 A tak w temacie to nie przesadzasz o ile się liczysz z trudnościami z tym związanymi przy transporcie i wodowaniua pływanie to sama przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nadel Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Przesiadam się z pontonu na łódkę. To nie jest giełda. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez mario 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Jarek K. Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Pływam z kolega na 360 i jest w porządku ogarnięci wędkarze nie powinni mieć problemów reszta to już kwestia jak bardzo chcesz się lansować, można mykac samemu na 420 ale nie wiem czy jest w tym większy sens chyba ze czujesz się bezpieczniej na dużym pływadle dla dwójki polecił bym jednak 390 choć automatycznie zajmie trochu więcej miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Tutaj na forum spotykałem się z stwierdzeniami że dla jednej osoby to minimum 3 m i silnik do tego spalinowy minimum 8 KM, bo 6 KM nie wejdzie w ślizgW rzeczywistości jest tak że pływam 2,8 m (36 kg) i 6KM silnikiemZ wodowaniem nie ma problemów (jedną ręką wnoszę ) a w ślizgu pływam na pół manetkiI to jest taka prawda (ludzie potrafią trochę koloryzować)Ten ponton masz z kilem? Jakiej jest marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
Przerobiłem pontony 290, 320 i ciągle mam za mało miejsca.
Edytowane przez spyOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
14
11
9
6
Popularne dni
16 Mar
27
17 Mar
18
15 Mar
17
31 Maj
10
Top użytkownicy dla tego pytania
spy 14 odpowiedzi
maweric 11 odpowiedzi
Dano-G 9 odpowiedzi
tomasxt 6 odpowiedzi
Popularne dni
16 Mar 2015
27 odpowiedzi
17 Mar 2015
18 odpowiedzi
15 Mar 2015
17 odpowiedzi
31 Maj 2015
10 odpowiedzi
Popularne posty
krzysiek
Nie żałuj sobie. Człowiek sępi, a potem na byle pierdołę pęka parę setek... Na co masz wydać, jak nie na komfort i zdrowie? Byle dzieci głodne, brudne, ani ciemne nie chodziły.
krzysiek
Dodaj, że zabierasz sprzęt na 3 dni łowienia i ew. biwakowania, i wszystko będzie jasne Dla jednej osoby 360 to lux. Dla dwóch - 400 to minimum
Gobio Gobio
Jak już zwodujesz.... to nigdy za dużo miejsca na pływadle.
93 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi