Skocz do zawartości

Co polecacie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę siedzę ostatnio w temacie bo sam byłem w rozterce co wybrać i jakbym miał brać Nikona to w wersji ekonomicznej wziąłbym D5000-świetna mało szumiąca na wysokim iso matryca CMOS jak w D90, lub bogatszej D90.Zjęcia jakością z D5000 co najmniej dorównują D90 a że troszkę obrzezany....I do tego stałeczka 35mm jak u @Patu :D.

• Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 5 miesięcy temu...

Podłączę się pod wątek co by nie robić następnego.

Dobrnąłem do etapu kiedy kompakty przestają mi wystarczać. Rozglądam się za jakimś lustrem na początek z kitowym obiektywem. Powiedzmy że dysponuję na chwilę obecną jakimiś 2500 PLN a w grę wchodzą tylko nowe aparaty. Do tej pory użytkowałem głównie kompakty Canona. Fotki będę robił głównie dziecka i turystyczne. Możecie coś doradzić? Dobrze by było żeby aparat radził sobie z kiepskim lub sztucznym oświetleniem bo tu głównie mi kompakty zawsze niedomagały.

PS: Zastanawiam się czy nie było by dobrze czasem nagrać jakiegoś filmu z córką w roli głównej.

Canon 500D z kitem :D Mnie starcza.

@Logan- za 2500 masz w tej chwili najlepszy aparat w przedziale entry level na rynku Pentax K-r(wcześniejK-x) .Ja robię K-x i już dzisiaj wiem że aby poznać aparat i potrafić wykorzystać wszystkie jego możliwości musi minąć dużo czasu.Nie wspominając o optyce.Wybierz coś co przeprowadzi Cię przez podstawy świata lustrzanek a powiedzmy za 2 lata pomyślisz co dalej.

@Gumofilc dobrze prawi.Jeżeli się nie boisz i nie jesteś sprzętowym fetyszystą do w tym przedziale cenowym kup uzywaną puszkę i w miarę porządny obiektyw.Ja od samego początku polubiłem stałki i tak już chyba pozostanie.Ale aby wyrobic sobie zdanie na temat ulubionych ogniskowych polecam uniwersalnego zooma z f2.8.Porobisz sobie na różnych ustawieniach i się dowiesz jaki kąt Ci najbardziej będzie pasował. :D

Loganie drogi! Ty po prostu oczekujesz potwierdzenia podjętej już w zasadzie dycyzji więc ciężko będzie Ci pomóc.Jak wybrałeś Canona to go po prostu kup.Sprzęt na pewno się sprawdzi i będzie robił fajne zdjęcia choć trzeba zaznaczyć że te w głównej mierze zależą przede wszystkim od fotografa.Mam kolegę który robi od dłuższego czasu pełną klatką Canona i nie widzę żadnych postępów...

550D czy 50D?Pytanie czy dopłacać za ficzery które dla amatora będą zupełnie nieprzydatne?No i te niby uszczelnienia w 50D.Więc raczej 550 i lepsze szkło.Od siebie dodam że ten Pentax K-r zjada na śniadanie oba powyższe i wcale nie piszę tego ba sam mam P.A i poręczniejszy :D.I w różnych kolorach(ukłon w stronę płci pięknej).

Pozdrawiam! :D

Napisałem Ci także że z 550tki też będziesz zadowolony :D .

Napewno lepsza kombinacja to mniej zaawansowana lustrzanka z lepszym obiektywem.Na ogół obiektyw zostaje a zmienia się puszki.

Pzdr! :D

Ten 50D to bardzo fajny sprzęt.Cena na dzień dzisiejszy 2700 więc całkiem, całkiem ;) .

Witam! A brałeś pod uwagę zakup eos 40d. nie sprawdzałem cen ale jest napewno tańszy od 50d. jako użytkownik 40d mogę napisac z całą odpowiedzialnością że to doskonały aparat. Od 50d różni się tak naprawdę poza malutkimi szczegółami tylko ekranem lcd. W 50d widac więcej szczegółów, możesz lepiej ocenic zrobione zdjęcie.A ergonomia w 40d? Bajka!Obudowa z dobrych materiałów.Najlepiej leżący aparat w ręku jaki miałem okazje trzymac.W tym przedziale cenowym nikony,pentaksy i niższe modele canonów wydają mi się zawsze takie tandetne i plastikowe.Nawet kitowy 17-85mm który był z moim 40d na tle kitowych obiektywów innych marek nie wieje tandetą i można nim robic przyzwoite zdjęcia. Jeśli masz gotówkę na 40d ja osobiście polecam. Ale nigdy nie robiłem zdjęc inną lustrzanką,więc jakiegoś porównania nie mam. To tylko moja opinia o 40d. Pozdrawiam!

@Logan: przyjzyj sie sysemowi u4/3 sadze ze znajdziesz tam wszystko czego oczekuje twoja malzonka i sadze ze Ty tez..

A jesli chodzi Pentaxy k-x, k-r no niby sa, niby fajne, niby dobre kity, problem sie zaczyna z iloscia obiektywow i ich cena....

pozdro