barwena1977 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Troszkę siedzę ostatnio w temacie bo sam byłem w rozterce co wybrać i jakbym miał brać Nikona to w wersji ekonomicznej wziąłbym D5000-świetna mało szumiąca na wysokim iso matryca CMOS jak w D90, lub bogatszej D90.Zjęcia jakością z D5000 co najmniej dorównują D90 a że troszkę obrzezany....I do tego stałeczka 35mm jak u @Patu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 ...tyle, że nie posiada silnika AF, czyli np. ze stałkami zostaje tylko ostrzenie manualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Wybaczcie zawracanie głowyMam możliwość kupienia D80 z obiektywem (ponoć trochę lepszy niż standard) i ok 250 zdjęciami za mniej niż 1800pln. Stan jak najbardziej ok.Dobry deal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Kuba, a co to za obiektyw? Ja swoje D80 sprzedawałem po 1100PLN swego czasu (rok temu). A jeśli szukasz czegoś z nikona to polecam giełdę na nikoniarzach http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Jak by ktoś chciał Lumixa LX3 ze złotą tuleją, filtrem polaryzacyjnym marumi i 8gb kartą Extreme III to pływa w Drzewiczce ok 6-8km od zapory w Drzewicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 A to pech ... R.I.P Lumiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Jak by ktoś chciał Lumixa LX3 ze złotą tuleją, filtrem polaryzacyjnym marumi i 8gb kartą Extreme III to pływa w Drzewiczce ok 6-8km od zapory w Drzewicy Przykre! ale to momenty zwrotne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Podłączę się pod wątek co by nie robić następnego. Dobrnąłem do etapu kiedy kompakty przestają mi wystarczać. Rozglądam się za jakimś lustrem na początek z kitowym obiektywem. Powiedzmy że dysponuję na chwilę obecną jakimiś 2500 PLN a w grę wchodzą tylko nowe aparaty. Do tej pory użytkowałem głównie kompakty Canona. Fotki będę robił głównie dziecka i turystyczne. Możecie coś doradzić? Dobrze by było żeby aparat radził sobie z kiepskim lub sztucznym oświetleniem bo tu głównie mi kompakty zawsze niedomagały. PS: Zastanawiam się czy nie było by dobrze czasem nagrać jakiegoś filmu z córką w roli głównej. Canon 500D z kitem Mnie starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 @Logan- za 2500 masz w tej chwili najlepszy aparat w przedziale entry level na rynku Pentax K-r(wcześniejK-x) .Ja robię K-x i już dzisiaj wiem że aby poznać aparat i potrafić wykorzystać wszystkie jego możliwości musi minąć dużo czasu.Nie wspominając o optyce.Wybierz coś co przeprowadzi Cię przez podstawy świata lustrzanek a powiedzmy za 2 lata pomyślisz co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 @Gumofilc dobrze prawi.Jeżeli się nie boisz i nie jesteś sprzętowym fetyszystą do w tym przedziale cenowym kup uzywaną puszkę i w miarę porządny obiektyw.Ja od samego początku polubiłem stałki i tak już chyba pozostanie.Ale aby wyrobic sobie zdanie na temat ulubionych ogniskowych polecam uniwersalnego zooma z f2.8.Porobisz sobie na różnych ustawieniach i się dowiesz jaki kąt Ci najbardziej będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 @Logan - proszę bardzo.Raczej napewno najlepsza lustrzanka w tym przedziale cenowym i nowa .Coś do poczytania:http://www.photographyblog.com/reviews/pentax_kr_review/http://www.photoradar.com/reviews/product/pentax-k-r-reviewhttp://www.ephotozine.com/article/Pentax-Kr-14989 i sklepy:http://www.ceneo.pl/8644849 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 @Logan- lekarstwo na Twoje dylematy.Świetna matryca z małymi szumami i bardzo chwalony uniwersalny obiektyw który daje fajne obrazki. http://www.fotobasia.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon- d5000-z-ob-nikkor-18-105mm-vr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Loganie drogi! Ty po prostu oczekujesz potwierdzenia podjętej już w zasadzie dycyzji więc ciężko będzie Ci pomóc.Jak wybrałeś Canona to go po prostu kup.Sprzęt na pewno się sprawdzi i będzie robił fajne zdjęcia choć trzeba zaznaczyć że te w głównej mierze zależą przede wszystkim od fotografa.Mam kolegę który robi od dłuższego czasu pełną klatką Canona i nie widzę żadnych postępów...550D czy 50D?Pytanie czy dopłacać za ficzery które dla amatora będą zupełnie nieprzydatne?No i te niby uszczelnienia w 50D.Więc raczej 550 i lepsze szkło.Od siebie dodam że ten Pentax K-r zjada na śniadanie oba powyższe i wcale nie piszę tego ba sam mam P.A i poręczniejszy .I w różnych kolorach(ukłon w stronę płci pięknej).Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Napisałem Ci także że z 550tki też będziesz zadowolony .Napewno lepsza kombinacja to mniej zaawansowana lustrzanka z lepszym obiektywem.Na ogół obiektyw zostaje a zmienia się puszki.Pzdr! Ten 50D to bardzo fajny sprzęt.Cena na dzień dzisiejszy 2700 więc całkiem, całkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Czyli ten pentax dobra sprawdzona maszyna?obiektywy do niego pasują w razie w do czegokolwiek innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawas1 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Witam! A brałeś pod uwagę zakup eos 40d. nie sprawdzałem cen ale jest napewno tańszy od 50d. jako użytkownik 40d mogę napisac z całą odpowiedzialnością że to doskonały aparat. Od 50d różni się tak naprawdę poza malutkimi szczegółami tylko ekranem lcd. W 50d widac więcej szczegółów, możesz lepiej ocenic zrobione zdjęcie.A ergonomia w 40d? Bajka!Obudowa z dobrych materiałów.Najlepiej leżący aparat w ręku jaki miałem okazje trzymac.W tym przedziale cenowym nikony,pentaksy i niższe modele canonów wydają mi się zawsze takie tandetne i plastikowe.Nawet kitowy 17-85mm który był z moim 40d na tle kitowych obiektywów innych marek nie wieje tandetą i można nim robic przyzwoite zdjęcia. Jeśli masz gotówkę na 40d ja osobiście polecam. Ale nigdy nie robiłem zdjęc inną lustrzanką,więc jakiegoś porównania nie mam. To tylko moja opinia o 40d. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 @Logan: przyjzyj sie sysemowi u4/3 sadze ze znajdziesz tam wszystko czego oczekuje twoja malzonka i sadze ze Ty tez.. A jesli chodzi Pentaxy k-x, k-r no niby sa, niby fajne, niby dobre kity, problem sie zaczyna z iloscia obiektywow i ich cena.... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 @Standrus- systemy mają swoje bagnety i się nie uzupełniają wzajemnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Pentax kosztuje +- tyle co D90, oba z kitami 18-55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi