Skocz do zawartości

Co polecacie ??

Rekomendowane odpowiedzi

@krzychun: nie chce mi sie juz gadac o portretowych stalkach, zreszta temat nie o tym, kiedys przy piwie chetnie podejme temat.

Bo zadna stalka nawet ze swiatlem 0.01 nie zastapi warsztatu ale jak juz pisalem to jest temat na inna dyskusje (moze nawet przyniose pare prac czlowieka, ktory robi takie portrety zoomem, ze szczeka opada)

@Logan: ale sie (albo Ciebie) nakrecili na tego Canona....

p.s. ja jeszcze ani razu slowem nie pisnalem o systemie na ktorym pracuje:)

• Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@krzychun: nie chce mi sie juz gadac o portretowych stalkach, zreszta temat nie o tym, kiedys przy piwie chetnie podejme temat.

Bo zadna stalka nawet ze swiatlem 0.01 nie zastapi warsztatu ale jak juz pisalem to jest temat na inna dyskusje (moze nawet przyniose pare prac czlowieka, ktory robi takie portrety zoomem, ze szczeka opada)

Bo się niezrozumieliśmy. Ja wyłącznie odniosłem się do wypowiedzi o obiektywie, a nie stwierdziłem, że tylko miękkim da się zrobić.

Jak widzi sie zawodowcow to oni aparaty o jakich mowimy (w porywach) uzywaja jako takiego zapasowego.

Zawodowe obiektywy...rowniez to jest z innej strony podejscie niz jak do aparatu na potrzeby rodzinne...

Ta... :lol:...testy.

Problem w tym co zrobic jak sie ukazuja rozne testy/opinie na ten sam temat.

No ale nikt nie pisze, ze jest latwo..to chyba (jezeli to mozliwe <_< ) laczy wszystkie frakcje zwiazane z danymi systemami.

Gumo

@Logan: proponuje jeszcze zwrocic swoja uwage na zestaw D5000+Nikor 18-105vr.

A potem uzbierasz na jedna stalke, ktora ogarnie tobie temat przyrody, makro i jak pocwiczysz warsztat to i portetu:) Jedynym minusem jest cena, ale warta kazdej wydanej zlotoweczki zapewniam:)

i nad D5000. Wykluczyłem go ze względu na kolory jakie wychodzą w testach. Mocniej wysycona czerwień i bledsze kolory niebieskie i zielone.

Na dziś koniec rozmyślań. Spadam w kimę.

Ja nic niepokojacego nie zauwazylem w kolorystyce generowanej przez najkona de piec tysiecy...

Dobrej nocy zatem:)

Nyny, myślałem i nad D5000. Wykluczyłem go ze względu na kolory jakie wychodzą w testach. Mocniej wysycona czerwień i bledsze kolory niebieskie i zielone.

Na dziś koniec rozmyślań. Spadam w kimę.

W ustawieniach masz profile, które możesz niemal dowolnie konfigurować. Ba, możesz wrzucić w puchę nawet kultowe D2X ( lecz wszystkie dotycza się stricte jpg-ów). Focąć w RAW-ach masz po problemie, przy wołaniu wyciągasz co chcesz i jak chcesz (ale to już bardziej czasochłonne niż zabawa z jotpegiem)... coś za coś...

Takie systemowe podsumowanie internetowe

Canon robi najlepsze zdjęcia

Nikon najlepsze aparaty

Pentax najlepsze uszczelki

Sony najlepsze telewizory

To jest dobre!

Tylko że w niektórych segmentach nieaktualne dla tych co nie żyją przeszłością :lol: !

A troszkę poważniej: nikt na dzień dzisiejszy nikt nie potrafi wyprodukować lepszych matryc niż Sony i raczej się nie zapowiada że będzie innaczej. :D

W PS jest taka opcja do wyciagania..z cieni, polcieni, cwierccieni oraz cieni posrednich pomiedzy w/w cieniami.

Zanderix, z tymi owadami zajebiste. Ja wlasnie tego szukam w zdjeciach...jakichs niepowtarzalnych sytuacji, zabawnych, mrozacych krew, opowiadajacych o czyms.

Trafnie zostalo podsumowane, ze to tak jak z tymi castingami i innymi korbami...fajne, swieci, oryginalne, eleganskie... (ostatnie zaslyszane, uwazam to za pewnego rodzaju bestseler :D ) tylko ze to skreca w fascynacje swiatem zabawek mechanicznych.

Gumo

Z takim zachowaniem szczegółów i dynamiki, bez mocnej kaszy i ziarna na zdjęciu raczej niemożliwe.Adobe to tylko narzędzie a ile i w jakiej jakości da się wyciągnąć zależy od matrycy.Chciałem też powiedzieć że sprzęt przestaje już być wymówką tłumaczącą słabe zdjęcia i zarazem pokazać jaki jest potencjał i możliwości dla amatora w puszce z dobrą matrycą.Naprawdę warto czsami przemyśleć zakup.

Ciągnę temat w oderwaniu od pytań kolegów gdyż być może takie informacje mogą kogoś zainteresować przed decyzją o wyborze pierwszej lustrzanki.

I jeszcze jedna ciekawostka:

post-2676-1348914988,9725_thumb.jpg