Skocz do zawartości

Co polecacie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do zakupu aparatu fotograficznego :D

Ma on służyć do robienia zdjeca i w plenerze i w domu, ogólnie uniwarsał..

oczywiscie wolałbym jakąś lustrzanke bo chciałbym z czasem wejsc troche głebiej w fotografie , coś wiecej niż robienie zdjec na imieninach :lol:

Niestety mój budzet nie pozwala na szaleństwa - 1000 zł no moze troche ponad...

Myslicie ze jestem w stanie kupic cos w tej cenie a moze szukac jakiegos używanego sprzetu ?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja jednak poszedłbym w kierunku lustrzanki. Nie można za taką cenę? Polecam giełdę Nikona na forum.nikon.org.pl. Po 5 minutach szukania znalazłem Nikona D40 z przebiegiem 1000 klatek z obiektywem 18-55 za 900PLN. To tak na szybko :D

Ja D-40stkę kupiłem nówkę rok temu za 990zł w fotojokerze. Nie wiem jaką teraz cenę osiągają, ale po wzroście kursu dolara może być drożej.

J

Nikon D3000 to jest nowe wcielenie najtańszej lustrzanki D40 która już nie jest produkowana, tak samo jak D60 w zamian niego jest D5000.

Jak na początek jest OK, lecz jeśli za jakiś czas będziesz chciał dokupić kolejne szkło to musisz się pogodzić z faktem że nie należą do tanich obiektywy z silnikiem AF. Jeszcze możesz wybrać coś z szkieł kitowych nikona 35?-105mm 3.5-4.6 , 35?-135mm 3.5-4.6, 18-200mm 3.5-4.6

Pozdrawiam

Slider

Fakt D3000 jest mały jak na moje łapy :D

Na Twoim miejscu wybrałbym G10, jest to zacny kompakt którym zrobisz super foty.

Spokojnie do kieszeni w kamizelce wędkarskiej wejdzie, tylko trochę ciężki jak na compact:)

P.s jak znajdę sample z G10 podeśle Tobie.

Pozdrawiam

Slider

1000 zł? hmm... kupa szmalu;)) Nie żartuję, za to mozna kupić juz fajny aparacik.

Na foto sprzet można wydac każdą kasę;)

1. Myśląc o lustrzance polecam Ci Canona 350d - to dzisiaj wydatek ok 700 zł z kitem na poczatek - co nie oznacza, zę nie bedzie robil zdjęc;) To bardzo solidna konstrukcja. Pamietaj jednak, że to dopiero poczatek lustrzankowej drogi - cena korpusu to nic w porównaniu z cenami dobrych szkieł/obiektywów.

2. Bardziej uniwersalnie czyli hybrydę - FZ 30 lub FZ 50 - to przedział cenowy 500-1000 zł. Dobre szkła, troszkę gorzej z iso ale wierz mi - można wykonac naprawdę fajne zdjęcia;)

Można iśc jeszcze dalej i z serii hybryd poszukać FZ20 - optyka ta sama, proszkę mniejszy korpus ale jak w/w Lumix'y - pancerna konstrukcja. FZ20 wydasz.. 380-450 zł.

W/w sprzety miałem i szczerze je polecam.

Za to co Ci ew. zostanie można kupić zewnętrzna lampę np. Metz'a 36 c2 (ok 100-140zł)- bedzie pasowała do tego i do tego aparatu.

Zapewniem Cię, ze zabawa bedzie przednia :mellow:

Nie wertowalem, ale skoro mozna kupic body lustrzanki to moze cos dobrego trafi sie rzadziej, ale moze obiektywy tez mozna zaryzykowac.

Z tym, ze okazji w rodzaju Allegro bym nie polecal, ot Remek nakreslil dobry kierunek - z forum Nikona. To dziala jak na naszych zasadach tutaj - skoro sprzedaje ktos kto na forum jest kilka lat i nie zmienia nickow/ nie znika to nie sprzeda chlamu.

Podstawowa rzecz to obiektywy. To one daja optyke, a coz tym zrobimy to juz potem zalezy od mozliwosci body a przede wszystkim od...operatora.

Sek w tym, ze najpierw trzeba wybrac system. Ze wzgledu na ilosc dostepnych szkieł wchodzi w gre Nikon oraz Canon.

Ja wybralem Nikona.

Jesli chodzi o body to teraz nic bym nie polecil(czytaj kup najprostrze body, np. D40X) bo chodzi mi o to, zeby aparat nie przypominal wielkoscia i waga kuchenki mikrofalowej.

No i jeszcze czekam, zeby do takiej maszynki wlozyli wiecej pktow pomiaru ostrosci,dali matryce zamiast CCD - CMoS i jeszzce pare szzcegolow, z obracanym (ale k... :angry: nie tak jak w D5000 ekranem)

Myslalem podobnie jak autor tego watku ale stwierdzilem, ze nie da sie dobrej optyki zmiescic w kompakcie.

Oczywiscie nie ma co ( zreszta w sumie zalezy od egzemplarza <_< ) przeginac cenowo.

Gumo

Ja rowniez polecam D350 ,tak jak kolega powyzej wspomnial ,solidna konstrukcja i bardzo prosty w obslodze z czytelnym menu .Latem na sloncu ,zima przy -10-15 bez zajekniecia .Przyznam ze aparat przeszedl i dostal po D. ,spadl tez raz czy dwa .Odpokac ,ma sie dobrze i jak na pocztek to super maszynka .Goraco polecam .

Ale co tu gadac lepiej zerknac co porafi

http://przewodnicywedkarscy.pl/?page_id=97&album=1&g allery=15

i tak dzieki uprzejmosci Sebastiana mam kilka fotek z D350

w Jego galerji .Milego odbiru .

pozdrawiam Termos

Producenci popularnych kompaktow zapedzili sie kozi rog srubujac parametry matryc. Canon sie opamietal.

To prawda. Ja sobie tak myślę, że w pewnym momencie producenci staną na 10mpx i zaczną poprawiać jakość tych matryc - zwiększać dynamikę, zmniejszać szumy itd. To moim zdaniem dobra droga.

Pozdrawiam

Remek