Skocz do zawartości

Kołowrotki z CI4

hozel79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytanie kieruję do posiadaczy kołowrotków Shimano z korpusem CI4 ( Rarenium, Stradic itp) Czy zauważyliście słabsze czucie brań w dłoni przy użytkowaniu w/w kołowrotków. Mianowice wcześniej posiadałem wklejankę Mikado i kołowrotek Shimano exage i nie było problemu z wyczuciem brania na rękojeści. Gdy zmieniłem w jednym czasie wędkę na Konger Paladin CX i kołowrotek na Rarenium pojawił się problem z czuciem brań. Nie wiem gdzie jest problem czy kij nie jest zbyt czuły czy kołowrotki z CI4 tłumią brania. Proszę o wypowiedz użytkowników w/w sprzętu. Pozdrawiam

:D  :D  :D kołowrotek tłumiący brania - to najnowsza myśl Shimano (ma wewnątrz zębatkę z plasteliny).

A może używałeś do łowienia plastikowe woblery - wszak wszyscy wiemy, że one tłumią branie w 80% :D nie mówiąc już o przynętach z silikonu.

A tak serio - zastanów się czy to nie przypadkiem wina kija, że inaczej wyczuwasz brania.

Często te konstrukcje z węgla IM50 czy IM100'k  są tak czułe, że .... przed telewizorem czuć jak ryba bierze (dane katalogowe oczywiście)

Zmieniłeś jednocześnie kołowrotek i wędkę, ale o mniejszą czułość brań obwiniasz kołowrotek?  :)

Jeżeli kołowrotek z CI4 (lekki) w jakimś drastycznym stopniu nie wyważa zestawu, to może mieć jakiś marginalny wpływ, ale nawet wtedy bardziej winiłbym nową wędkę.

Edytowane przez Fiskare

Miałem taki sam zestaw i nie odnotowałem braku czucia brania, kontaktu z przynetą owszem, ale nie w momencie brania rybki. Łowiłem z Rarenium 2500FA i plecionką Techron Black 0,06 i wrażenia bardzo dobre. Musisz się po prostu przyzwyczaić do nowego zestawu.

Czy zauważyliście słabsze czucie brań w dłoni przy użytkowaniu w/w kołowrotków

Swykłe, metalowe Stradici też tłumią brania. Łowiłem na dwa kołowrotki - z niższej półki - i czułem brania, kupiłem Stradica i przestałem czuć stukanie przynęty o dno, ogólnie: słaby kontakt z przynętą. Ponieważ rzecz była dziwna koledzy zakładali do swoich wędek tego Shimano i stwierdzili to samo.

Edytowane przez Obcy

Kiedyś, daaaawno dawno temu czytałem w Wędkarzu Polskim artykuł o gościu, który w wędzisko wsadził jakiś system ze sprężyną, która sama zacinała. Ponoć też potrafił powiedzieć ile ryba waży, bo powyżej 1.5kg biernego oporu nie było słychać uderzenia sprężyny w odbojnik. 

Aaaaaa... łowił chyba starym Mitchellem na ślimaku a nie NASA Ci4+ TECHNOLOGY. Wiecie co jest najlepsze? Łowił RYBY  :D

Łowiłem wczoraj nie małe okonie i niektórych brań mam wrażenie też zwyczajnie nie czułem pomimo zastosowania super matagi blanku i innych cudów JDM ;)  ale je widziałem, niby normalna sprawa, jest wiosna ale zastanawiam się. Bo jak łowiłem kijkiem z korkiem naturalnym klasy A++- to czułem 37% więcej brań niż z burnt'em premium w dolniku :/  Z kolei jak teraz siedzę na kanapie i trzymam dwa kijki to ten z otwierającą 20'stką jest zdecydowanie bardziej elektryczny od tego z 16'stką.. może dlatego że jednym do gniazdka nie sięgam.. a może dlatego że ma podpiętą głębszą szpulkę albo.. jasne już wiem.. zaczep haczyka tłumi bo to tylko mała przelotka muchowa a nie fuji składany...chociaż idąc dalej.. na jednym tipet na omotce uchwytu zacząłem niesymetrycznie i to metaliczną nicią.. i co teraz  :unsure:

Zima ciężka nie była, skąd te 'problemy'..  :blink:

• Like 3