Skocz do zawartości

St.Croix Legend Elite

suli102

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Sporo ostatnimi czasy można było przeczytać o kijach St.Croix salmon&steelhead z seri Legend Elite. Niestety to, co można było przeczytać, to wyłącznie ochy i achy. Zero konkretów - proszę więc tych spośród Was, którzyście mieli z owymi LE do czynienia, byście pokusili się o porównanie tych badyli z Avidami albo Wild Riverami. W czym są lepsze? I w czym ewentualnie gorsze?

Pzdr,

Fatso

Watek mimo, ze skreca w kierunku clue to jednak zaweza sie do wyrobow 1 f-my a w zasadzie 2 serii.

Mnie najbardziej spodobaly sie blanki 2,75 12LB z SCIII.

2,75 do 17lb 1oz to juz bylo do ciezszych przynet a tu skrecilbym w strone blanku do 40g (20LB) - innej f-my.

Dlatego 9' bo powyzej juz pojawiaja sie kombinacje z podbieraniem a wedka ma mi sluzyc i na lodzi.

Wedka ta przy mocy 12LB byla na tyle sztywna, ze nie bede juz probowal podobnej z wyzszego modulu - przy niezbyt ciezkim uzrojeniu to bedzie i tak zyleta.

Blank ten wlasnie bede odbieral, wiec cos bardziej wiazacego bede mogl powiedziec na wiosne.

Bedzie to takie uzupelnienie dla wolniejszego Talona 9' 15LB 21g i Lamiglasa G1000 9' 12LB, ktory choc opisany j.w. wyglada na 17LB.

Zauwazylem, ze takie lekkie uniwersaly kreca mi sie wlasnie wokol blankow 21g.

Gumo

Zaraz płytkie pokłady mojej cierpliwości wyczerpią się ... <_<

A konkretnie co miałeś i co wyszło Ci z porównania?

Nerwowy jesteś, zupełnie jak nie fatso :lol:.

Miałem typowego lajta, którego nie mam jak porównać do serii Avidów.Legendami machałem, ale tylko jednoczęściowymi wykołaczkami. Porównując do Avidów - szybsze, lżejsze bardziej cięte. Zagadaj z Danielem XRods, wiem że niebawem ma mieć takowego 9`6 1 oz ( a może i już ma)

BTW, mam Avida 8`6ft 1 oz, do boleni z wody. Świetnie latają z niego cięższe gumy i wobki - cięty jak cholera. Nie boi się przyłowów w postaci sumków, a bolki 70-80cm to dla niego nic specjalnego.

Ee tam, zaraz nerwowy

Tylko taki nadaktywny nieco :lol:

A z Danielem zgadam się. Wiem o jego planach dostawowych, ale pomyślałem sobie, że zwłaszcza Sławek Oppeln Bronikowski wypowie się. Może i tylko na sucho, ale Legendami długimi machał a i Avidy - sądzę - zna.

Pzdr,

Fatso

witaj

jako ze mieszkam w lodzi czasami zagladam do zbika

oczywiscie rowniez bylem w posiadaniu st.croix'sow

bylem w posiadaniu starego avida troche lzejszego

fajny kijek jednak po sezonie go sprzedalem

w mojej metodzie nie bardzo sie sprawdzal (dlugie napuszczenia wobka)-martwy ciag

zamienilem go na talona VI+

ale do rzeczy

nowy avid jest jeszcze szybszy i wydaje sie bardzo mocny

na 2,9 1 oz kolega lowi trocie i prawie wszystkie bieze na klate :huh:

ja do tego uzywam w.r. 2,9 1 1/4 i jest troche przyjemnosci :mellow:

ale ja wole kijki bardziej z dusza :unsure:

legenda ogladalem na sucho

jak dla mnie to mega wykalaczka w porownaniu z avidem(wykalaczka) lecz troche lzejsza i sprawiajaca wrazenie nie tak mocne

pozd

Przyznam, że podejrzewałem te kije o megawykałaczkowatość :unsure: . Ja też wolę kije z duszą, a nie szpady superwysokomodułowe i ceramiczne. Miałem parę Blue Rapidów i już nie mam - nie leżały mi. Natomiast ten Avid 1-uncjowy 2,90 do moich potrzeb pasuje, choć zastanawiałem się nad Legend Elitem. Pomyślę jeszcze ... Na razie mam plany, związane z Batsonami RX8 (salmon&steelhead). Na sucho bardzo mi się podobają i ze dwa chyba będą musiały wzbogacić mój wędkozbiór B)

Pzdr,

Fatso

Na razie mam plany, związane z Batsonami RX8 (salmon&steelhead).

To ciekawe, chetnie uslusze cos wiecej, RX8 nie mialem przyjemnosci. RX7HS owszem i jestem nadal pod wielkim wrazeniem, to mój ulubiony kij szczupakowy a i suma dzwignal niemalego. Batson tu i ówdzie jest opluwany za chinskosc, ale raczej nieslusznie.

• 1 rok później...

Witam.Chciałbym prosić kolegów o pomoc w wyborze przelotek.Czytałem kilkakrotnie na tym forum że lekkie blanki(np.5S66LF2)warto uzbroić w tytany,to tak jakby rozumiem.Chciałbym zapytać czy Elitke 66MLF2 oraz 66MF2 warto uzbroić w tytany.Będę zbroił te dwa patyki i nie wiem czy są jakieś racjonalne przesłanki do tego aby pakować taką kasę czy dać sobie siana i zdecydować się na alconity.Czy tytany zrobią rzeczywiście wyczuwalną różnice w wadze i wpłyną na szybkość kija?Mam nadzieję że koledzy z jakimś doświadczeniem w budowie pomogą laikowi.Pozdrawiam :D

Tytany zdecydowanie wpłyną na dynamikę i różnica w wadze w stosunku do innych będzie spora procentowo. Natomiast czy koniecznie ,,najlżejsze wg wielu alco, poczytaj przyklejony wątek o wadze przelotek z kalkulatorem w ręce. Tylko jak tu hardloy LV do SCV zapakować? Wstyd przecie.

@Jozi zdążył dopisać, parokrotnie uzywałem S6 tyle że nie miałem np po 5 szt rozmiaru aby je zważyc. Warte są uwagi.