Skocz do zawartości

St.Croix Legend Elite

suli102

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie to jest śmieszna sytuacja, miłośnicy elitek dzielą się na dwie grupy:

jedna miota 30gr+4"

druga 25gr+3"

Ja należę zdecydowania do tej drugiej grupy. Dopiero mocniejszy brat do 25 gr miotał u mnie 30gr + 4" aaa i tak bym go nie nazwał mega mocnym badylem.

Jak już przy tych elitkach i ich mocach jesteśmy, to może mógłby ktoś odnieść 9ft 10lb do 12lb. Czy tej 10 bliżej do takich batsonowych RX7 czy też to typowy niedoszacowany StC?

To chyba jedyna elika S&S prawidłowo opisana.

Na rzece może robic za lekko/półśredni uniwersal kleniowo/okoniowo/boleniowy na lekko..Np. ukleja Jaza 12-13g to maks komfortu dynamicznego podania przynęty.Gumy smukłe 3i 4"na 10-14g to też maks. Z dołu ładnie podaje 3g Boniciaki, Widły 4cm. W wiślanych kłatkach okonie dłubałem najlżej 5g+5cm.

Tak przynajmniej ja łowiłem.

Edytowane przez Dąbek 111

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Kij ma być do łowienia sandaczy w rzekach przynetami (gumami 4 od 20do 30gr)...

Taiahy nie znam, ale znam Elitkę bo mam taką i jest to moim zdaniem wymarzone narzędzie do połowu sandacza rzecznego przynętami właśnie w takim zakresie. Używam już parę sezonów zarówno 17 lb jak i 25 lb 8'6"Ft .Kije odpowiedzialne za sporą ilość złowionych ryb i niczego innego nie szukam a szukałem ładnych parę sezonów ....no chyba żeby Phenix zrobił kij 8'6 Ft i ze 20 lb i tylko z materiału K2 to wtedy rozważę sprawę ale Elitek na pewno nie sprzedam :)

17 lb startuje od 10 g główka i 3" guma kończy na 28 -30 g główka i 4 " guma ,oczywiście pełen komfort przy podbijaniu

25 lb startuje od 14 g główka i 3 " guma a kończy hmmm ...próbowałem maksymalnie 35 g główka oraz 7 " guma w pełnym komforcie :)

Elitki robiłem w systemie KR i zalecam  lekkie zbrojenie , u mnie sprawdziły się KR od 25 H do tunelu na 4kach w obu kijach

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...