Skocz do zawartości

Warta, Poznań i okolice

rataj81

Rekomendowane odpowiedzi

koło Poznania nie znam,znam koło siebie ale na Warcie z dużym szczupakiem jest jak z dużym sumem ,lepiej jedż nad jezioro jak Ci kolega radzi.A jak już tylko Warta to szukaj miejscówek gdzie ryby zimują w zeszłym roku byłem świadkiem jak z takiego miejsca wyciągnieto 92 cm.

• 2 tygodnie później...

A na Bytyń można przyjechać ze swoją łódką? Czy to ciekawa woda pod względem drapieżnika? Już w tym roku planowałem je odwiedzić, ale jakoś nie znalazłem nikogo kto by mnie zachęcił . O duże szczupaki niestety coraz trudniej...

Ja wędkuje gdzieś między Poznaniem a Gnieznem ale nie słyszłem by ktoś z moich znajomych w tym roku złapał szczupaka większego niż 80cm... No ale każdy ma innych znajomych wiec może kto inny wie .

Szczerze mówiąc nigdy w bytyn nie wierzyłem. Mam swoje zdanie co do wód PGR udostępnionych dla wędkarzy , myślę że są to wody w których niewiele już zostało dla nas wędkarzy. Owszem pierwsze sezony bywają dobre bo przecież jakoś trzeba klienta przyciągnac i przyzwyczaić. Co do sandaczy w okolicy poznania już dawno nie słyszałem. Za to w okolicy leszna jest jeszcze kilka jezior gdzie nie są przypadkiem min woniesc i klika kilka okolicznych. Co do szczupaka to też nie jest najlepiej choć coś ruszylo się na warcie. W tym roku zaliczylem co najmniej ok 50 sztuk po ok 50cm. Kilka pod 60cm jeden 67cm jeden 72cm no i jeden 86cm. Najważniejsze to uszanowac te pistolety i Będzie dobrze.

• Like 1

Jeśli chodzi o sandacze to jest jeden taki 200ha zalew jakieś 20km od Poznania. Niestety nie można wędkować tam z łódki, bo pewnie PGRy wiedzą że jest dużo sandacza :D - albo było... Co tu dużo mówić kończy się dzierżawa rybakowi i ten czesze wodę równo :(. A jeszcze pare lat temu było to świetne łowisko...

Podobno za rok ma się to zmienić, ale jest to tylko informacja zasłyszana, więc nie bierzcie sobie jej do serca.

• 2 lata później...

Witam:)Jak w temacie chodzi może ktoś z kolegów w tych rejonach ze spinningiem?:D Dzisiaj byłem od 3:30 łowiąc na małe wobki (pod klenia) i złowiłem kilkanaście okonków w tym jeden miarowy....

Są momenty ,że bolenie biją jak by wojna była i ktoś granatmi rzucał:)

Jak wam tam idzie z jaziem i kleniem?:D

pozdro

Witam

Często łowię na Warcie, ale unikam betonu ponieważ na tym odcinku ciężko o konkretną rybę (króluje okoń i to mały). Generalnie na Warcie w Poznaniu trudno złapać coś porządnego, ale niespodzianki się zdarzają. Po powodzi pojawiło się sporo ładnego okonia takiego do 30 cm, ale trzeba dobrze szukać. Jeśli chodzi o bolenie to te z miejskiego odcinka są wyjątkowo wybredne i trudno je namówić do brania :D.

Z Wartą w Poznaniu nie jest źle. Ja nie łowię w zasadzie na betonach, wolę inne odcinki. Jednak na bolenie nie narzekam, zeszłe dwa lata rzadko wracałem bez ryby (znaczy metaforycznie bo ryba wracała do wody). Sum też się zdarza. Z sandaczem gorzej, ale ma jeszcze sens za nim pochodzić. Szczupak to już dłubanina choć jak ktoś zdesperowany to można spróbować, bywają niespodzianki.

Ja tu w zasadzie jestem z importu, choć już kilka lat i nie mogę się nadziwić skąd tej ryby tyle w tej rzece w sytuacji, gdy co drugi skur..... ma 3-4 wędkizarzucone, w łeb dostaje wszystko co się rusza, gdy popada to nurtem płynie papier toaletowy, prezerwatywy i co tam tylko człowiek wymyślił. A rzeka jeszcze się jakoś broni, przynajmniej póki co.....

A odnośnie betonów to naprawdę w Poznaniu są lepsze i o wiele przyjemniejsze miejscówki.

Nie łowiłem od 2lat na betonach, ale dla mnie to było pierwsze łowisko jaziowo-kleniowe (prawy brzeg do mostu kolejowego za którym beton się kończył). Polecam małe wobki smużące po powierzchni. Wtedy nie ma problemu z czepiącymi się małymi okoniami a kleniki i jazie atakuja aż milo (choc oczywiście nie są to olbrzymy).

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Nie wiem, czy zakaz wchodzenia na wały nie obowiązuje... Ja na razie odpuszczam, bo i z czasem krucho, więc mniej żal, że nie da się połowić na rzece. ;) Woda nie chce opadać i już długo utrzymuje się pow. alarmowego... Jakby co to połamania życzę i daj znać jak poszło, ale raczej radzę poszukać nieoblodzonej wody stojącej.

Pozdrawiam

Grzesiek

A

p.s woda rośnie kolego (info z pogodynki) na stan dzisiejszy:)

Pogodynki dawno nie sprawdzałem, pomiary robiłem na oko, jak widać do d...

Może na kanałku Mosińskim wart oby było spróbować, choć nie wiem jak tam z możliwością łowienia.

Pozdrawiam i daj znać jak będą jakieś efekty :D