Dawid.K Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Niestety ale okonia w Warcie na odcinku w Poznaniu i powyżej jest coraz mniej. Kiedyś to była bankowa rybka i złowienie kilkunastu sztuk w godzinkę nie było problemem. Od kilka lat coś się popsuło. Okonia nie ma już tyle co było. A port hmmm, nie bylem tam od dobrych kilku lat z uwagi na przebywające tam "towarzystwo" i zaobserwowaną etykę wędkarską a raczej braku... Nie poddawaj się. Na Warcie są odcinki 200-300m gdzie połowisz dane gatunki ryb ale są też totalne pustynie. Szukaj a znajdziesz;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Niestety ale okonia w Warcie na odcinku w Poznaniu i powyżej jest coraz mniej. Kiedyś to była bankowa rybka i złowienie kilkunastu sztuk w godzinkę nie było problemem. Od kilka lat coś się popsuło. Okonia nie ma już tyle co było. A port hmmm, nie bylem tam od dobrych kilku lat z uwagi na przebywające tam "towarzystwo" i zaobserwowaną etykę wędkarską a raczej braku... Nie poddawaj się. Na Warcie są odcinki 200-300m gdzie połowisz dane gatunki ryb ale są też totalne pustynie. Szukaj a znajdziesz;)Ja w tym roku na bolenie na warcie się nastawiam , w zeszłym widziałem ze wieczorami waliły jak wściekłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smużak Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Dzień dobry Panowie , i jak sytuacja był ktoś w okolicach na rybach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Tez jestem ciekaw dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Na Rusałce, straż rybacka wyjeła sieci a w nich 100 kg ryb.. https://epoznan.pl/news-news-116053-klusownicy_na_jeziorze_rusalka_uwolniono_100_kg_ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Na Rusałce, straż rybacka wyjeła sieci a w nich 100 kg ryb.. https://epoznan.pl/news-news-116053-klusownicy_na_jeziorze_rusalka_uwolniono_100_kg_rybMarne to pocieszenie ale chociaż tam pilnują, przeciwnie do starego portu na Estkowskiego, gdzie zimą szarpią aż miło i nikt z tym nic nie robi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Dzień dobry Panowie , i jak sytuacja był ktoś w okolicach na rybach?Na mikro przynęty pojedyncze okonie i płotki (imitacje ochotki, białych robaków itd. podawane na główkach jigowych). Nie ma znaczenia, czy to Warta, czy jeziora w okolicy Poznania. Efekty podobne. Taka wiosenna dłubanina. Rybki trzeba "wychodzić". Z marszu raczej kiepsko albo fuks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Marne to pocieszenie ale chociaż tam pilnują, przeciwnie do starego portu na Estkowskiego, gdzie zimą szarpią aż miło i nikt z tym nic nie robi...Pilnują. Rozmawiałem z nimi, znają dobrze wszystkich stałych bywalców. Te ryby z Rusałki (szczególnie sandacze) to raczej nie przeżyły. Dlaczego ich nie uwalniają w wodzie w czasie podnoszenia wontonów? Edytowane 29 Marca 2021 przez jachu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Na Rusałce, straż rybacka wyjeła sieci a w nich 100 kg ryb..Wydawałoby się, że położona w centrum miasta Rusałka jest oblegana 24 godziny na dobę przez różnych ludzi (spacerowicze, uprawiający sport, zażywający rekreacji, imprezowicze i inni) i do tego zakaz wędkowana ze środków pływających - a jednak kłusują!... ...I jeszcze pięć sieci!... Nieprawdopodobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Dlaczego ich nie uwalniają w wodzie w czasie podnoszenia wontonów? Jasiu, pewnie muszą się wykazać - pokazując zdjęcia sieci z rybami... Same sieci, to pół "sukcesu"... Niestety w wiele branż funkcjonuje na zasadzie wykazywania się "dowodami"...W prawie każdej pracy (a zwłaszcza w korporacji) jest tak, że jak nie przekażesz informacji mailem (dowód wysłania, data i godzina), tylko przekazałeś bezpośrednio lub przez telefon, to znaczy - że tego nie zrobiłeś i nie masz dowodu, żeby udowodnić, że tak było... Tak samo pewnie z tymi rybami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Cześć chłopaki. Zrobiłem sobie taki mały 2 godzinny spacer że spinem na odcinku między mostami ...mieszkam nie daleko wiec często tam łowię. Powiem tak . Ryb jest sporo teraz co prawda jest jeszcze trochę wcześnie natomiast jak już słonko na stałe zagości na niebie to naprawdę idzie połowić. Jest dużo kleni i boleni od 2 -3 lat jest nie złe z sandaczem i sumkiem takim powyżej 1m a i brzane idzie skusić na małe przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Wydawałoby się, że położona w centrum miasta Rusałka jest oblegana 24 godziny na dobę przez różnych ludzi (spacerowicze, uprawiający sport, zażywający rekreacji, imprezowicze i inni) i do tego zakaz wędkowana ze środków pływających - a jednak kłusują!... ...I jeszcze pięć sieci!... Nieprawdopodobne... W nocy Wiesiu nikt nie pilnuje, ani Policja, ani Straż. Spacerowiczów i rowerzystów też nie spotkasz. Czasami i to raczej latem latem, no i niewielu wędkarzy łowi w nocy. To ponad trzydzieści hektarów, nie upilnujesz. Pontonik, jeden wiosłuje, drugi stawia siatki, nad ranem to zwijają i po sprawie. W czwartek widziałem zdjęcia wyjętego na brzeg w ubiegłym roku wontonu z karasiami i leszczykami. Jakieś typki postawiły i nie zdążyły zdjąć przed świtem. Wędkarze twierdzą, że to goście z Ukrainy, ale pewnie nie tylko oni. Rusałka to tylko jeden przykład. A co z jeziorami w okolicy Poznania? Tego nikt nie upilnuje, a takie przypadki znalezienia sieci jak te z Rusałki, to tylko przypadki. Może jeden na dziesięć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 W nocy Wiesiu nikt nie pilnuje, ani Policja, ani Straż. Spacerowiczów i rowerzystów też nie spotkasz. Czasami i to raczej latem latem, no i niewielu wędkarzy łowi w nocy. To ponad trzydzieści hektarów, nie upilnujesz. Pontonik, jeden wiosłuje, drugi stawia siatki, nad ranem to zwijają i po sprawie. W czwartek widziałem zdjęcia wyjętego na brzeg w ubiegłym roku wontonu z karasiami i leszczykami. Jakieś typki postawiły i nie zdążyły zdjąć przed świtem. Wędkarze twierdzą, że to goście z Ukrainy, ale pewnie nie tylko oni. Rusałka to tylko jeden przykład. A co z jeziorami w okolicy Poznania? Tego nikt nie upilnuje, a takie przypadki znalezienia sieci jak te z Rusałki, to tylko przypadki. Może jeden na dziesięć?Jezioro Tomickie to samo, piękne z potencjałem na duże szczupaki a sieci nie raz wyciągano Jest jeszcze żwirownia w Rybojedzku, teren zalany opuszczony i "sam" się zarybił. Byłem parę razy i było widać że gania ryba, ale z tego co mi mówiono to już wytrzepane.Przyjeżdżają dziadki i po 5 zestawów na żywca walą itp.Niestety musi się zmienić mentalność ludzi i kary dużo wyższe za kłusowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Się zgadza a propo żwirowni ..mam tam działkę. Były piękne linki i spore karasie z naciskiem na BYły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam , czy łowił ktoś z Was na jesień na jeziorze Bialokowskim koło Pniew? Zastanawiam się czy jak będzie tam można , to czy nie wyskoczyć za szczupakiem / okoniem z pontonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Cześć łowię tam dość regularnie ,właśnie z pontonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Cześć łowię tam dość regularnie ,właśnie z pontonu .Coś fajniejszego złapałeś ?Kiedyś obszedłem całe jezioro dookoła i już nigdy więcej ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Jest co łazić co ha ha. Wyciągnąłem dużo ładnych ryb . Potężna gruba woda ja na echu namierzyłem 36 m ale jak każda wodą ma ma lepsze i gorsze dni. Ale potencjał jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Jest co łazić co ha ha. Wyciągnąłem dużo ładnych ryb . Potężna gruba woda ja na echu namierzyłem 36 m ale jak każda wodą ma ma lepsze i gorsze dni. Ale potencjał jest14 km , nogi mi prawie odpadły, ale przynajmniej poobczajałem miejscówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 kiedyś za wyspą trawy na 5 metrach porastały dno... później zielenina na 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GalaktycznyWojownik Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 kiedyś za wyspą trawy na 5 metrach porastały dno... później zielenina na 5 cm Nadal tam są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
digger Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Koledzy, macie może namiary na jakieś miejsce do zwodowania łodzi na jeziorze Wierzbiczańskim k. Gniezna? Z góry dziękuję, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 https://poznan.pzw.org.pl/wiadomosci/217328/60/obreby_ochronne__zmiany_?fbclid=IwAR3jqCGpJBSskHIHGj-uO5uwAJjn-GRvQahXcTaZK_1mz0zri2KYKyIrwrwW końcu ! Port Garbary i Port na Starołęce na okres zimy ustanowiony jako obręb ochronny. Teraz tylko pilnować i może skończy się ta patologia, która tam się odbywa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 https://poznan.pzw.org.pl/wiadomosci/217328/60/obreby_ochronne__zmiany_?fbclid=IwAR3jqCGpJBSskHIHGj-uO5uwAJjn-GRvQahXcTaZK_1mz0zri2KYKyIrwrwW końcu ! Port Garbary i Port na Starołęce na okres zimy ustanowiony jako obręb ochronny. Teraz tylko pilnować i może skończy się ta patologia, która tam się odbywa.Na okres zimy? To teraz zima będzie się kończyć 31.05.? To jest dopiero patologia . W dawnych czasach sandacze z Warty wycierały się w kwietniu, kiedy temperatura osiągała 12-14 stopni. Pod koniec maja już nawet nie pamiętały o odbytym tarle. To jakie jeszcze cenne gatunki chronimy w poznańskich portach w maju? Trące się japońce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GalaktycznyWojownik Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Koledzy, macie może namiary na jakieś miejsce do zwodowania łodzi na jeziorze Wierzbiczańskim k. Gniezna? Z góry dziękuję, pozdrawiam. Próbuj z plaży Bielnik (maps google) od strony Lubochni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi