Skocz do zawartości

Warta, Poznań i okolice

rataj81

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Ja dodam od siebie że postępuję podobnie,do plecionki dowiązuję fluorocarbon takim klasycznym węzłem do przyponów strzałowych tylko nie aż tyle ja daję max. 0,6m.

Oprócz tego że fluo jest mniej widoczne w wodzie niż plecionka taki odcinek przyponu doskonale chroni plecionkę przed przecieraniem się o kamienie itp. cholerstwa.

Ja dodam od siebie że postępuję podobnie,do plecionki dowiązuję fluorocarbon takim klasycznym węzłem do przyponów strzałowych tylko nie aż tyle ja daję max. 0,6m.

Oprócz tego że fluo jest mniej widoczne w wodzie niż plecionka taki odcinek przyponu doskonale chroni plecionkę przed przecieraniem się o kamienie itp. cholerstwa.

Ja też tak robię ale ostatnio wiąże przez krętlik a żeby sobie czasem przelotek nim nie poorać to daje na to rurkę termokurczliwą.

• 3 lata później...

Witam,z kleniami i jaziami miałem mało styczności,łowiłem je przypadkowo i od jakiegoś czasu się na nie nastawiam a w sezonie na warcie łowie głównie bolenie,chciałbym się dowiedzieć mniej więcej gdzie kleni i jazi szukać i kiedy,bedąc w poznaniu wędkuje głownie w centrum miasta,za wszelkie porady bardzo dziękuje i pozdrawiam.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Może i jak podzielę się swoim doświadczeniem w połowie kleni na Warcie i Cybinie Poznaniu. Piszę o kleniach, bo jaź występuje jako przyłów.

1. Warta: najczęściej swoim sił próbuje:

- na odcinku od ulicy Szelągowskiej. Kleni jest bardzo dużo ale ich długość rzadko przekracza 30cm. Główne przynęty to smużaki i woblerki pracujące do 0,5m. Długość 2-3cm .Najwięcej brań mam na swobodny spływ smużaka z lekkim podszarpywaniem. Szukam wszelkich zatoczek czy zatopionych główek. Dobre miejsca to te, gdzie dodatkowo zwisają nad lustrem wody gałęzie drzew.

- na odcinku pomiędzy mostami Przemysła I a Królowej Jadwigi od strony Drogi Dębińskiej. Tutaj kleni też jest dużo ale niewielkich rozmiarów. Metoda połowu podobna. Szukam zatopionych główek, których jest sporo (dlatego po tej stronie nie ma spławikowych zawodów wędkarskich). Klenie chętnie zbierają owadopodobne woblerki. Tak na marginesie po przyłowach mam wrażenie, że na tym odcinku rzeki jest znacznie więcej drapieżników takich jak boleń czy okoń. Co nie znaczy, że są łatwe do złowienia - przynajmniej bolenie.

2. Cybina od Śródki do ujścia rzeki Warty. Łowisko specyficzne, trudne i moim zdaniem sezonowe. Najlepsze efekty mam od kwietnia do czerwca. Na tym odcinku złowiłem swoje największe klenie, ale najczęściej są to ryby o długości 25-35cm. Ulubione miejscówki: za kamieniami i zatopionymi gałęziami (widać je doskonale przy niskim stanie wody), w okolicy spiętrzenia wody i traw. Główna przynęta to woblerki pływające, płytko schodzące tzw. chrabąszcze oraz smużki. Kolory: brąz, beż i czerń. Co ciekawe lepsze efekty mają tzw. stali bywalcy, którzy łowią na metody powierzchniowe i chleb.

Na wymienionych łowiskach obrotówki czy przynęty gumowe mi się nie sprawdzają.

Pytanie ogólne, gdzie są te większy jazioklenie w Warcie? Na tyczkę 11-13m miałem okazję takie łowić, ale to już z głównego nurtu i jeżeli w zanęcie było sporo robactwa. Ze spiningiem idzie mi znacznie gorzej, ale cały czas się uczę.

• Like 2

A jak u was teraz ze stanem wody w Warcie? Bo u nas jest masakryczne niski to i rybek będzie mało... A klenia w Warcie jeszcze nie złowiłem, kiedyś tylko widziałem ich trochę na napływie główek ale łowić nie potrafiłem.

Niżówka na wiosnę - Ostatni wpis z dnia 2015-03-27 = 188 cm

Powiem wam tak, gdyby na Jeziorsku czy gdzie oni tam zarządzają tym zbiornikiem podchodzili do tego inaczej to by nie było takiej sytuacji. Bo na zimę zbiornik jest opróżniany a wiosną go napełniają i zatrzymują wodę, odpływ jest nikły, a powyżej zapory mają podniesiony stan wody. 

http://wzk.poznan.uw.gov.pl/zbiornik-jeziorsko