mmgg Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Jeżdżę w podobne rejony (od Puszczykowa do Sowińca) i najczęsciej wracam na pusto. Ostatnio trochę ruszyły okonie (raczej te mniejsze). W ubiegłym sezonie połapałem trochę w październiku i listopadzie - mam nadzieję, że w tym roku będzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artek.76 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 U mnie Warta odcinek nr8, drapieżniki się trafiają 80% nie wymiarowe .Chyba z zarybień. Białoryb dużo drobnicy. Dwa tygodnie temu byłem na zwiadzie i widzę 3 wędkarzy. Jeden łowił na żywca a 2 na spining. Mięsiarze zaczeli sezon i takie widoki to standard.W tym roku łowiska komercyjne, a nad Wartę to na spacerki z psem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 U mnie Warta odcinek nr8, drapieżniki się trafiają 80% nie wymiarowe .Chyba z zarybień. Białoryb dużo drobnicy. Dwa tygodnie temu byłem na zwiadzie i widzę 3 wędkarzy. Jeden łowił na żywca a 2 na spining. Mięsiarze zaczeli sezon i takie widoki to standard.W tym roku łowiska komercyjne, a nad Wartę to na spacerki z psem.Tez rozwazam komercje i olac to pzw. Sporo tego blisko Poznania wiec jest w czym wybierac Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AN05 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 https://epoznan.pl/news-news-93921-Sniete_ryby_nad_Malta._To_wyglada_na_przytrucie_substancja_chemiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Panowie, Jak ma się rybostan większego bolenia, klenia i jazia w Poznaniu i okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) Panowie, Jak ma się rybostan większego bolenia, klenia i jazia w Poznaniu i okolicach? Odcinek numer 7 (w górę rzeki od Poznania).U mnie z boleniem słabo w tym roku. Niby są pojedyncze oznaki ich bytowania ale jakoś ciężko się do nich dobrać. Przyjdzie na nie dobry czas . Bardzo dużo drobnicy i mają co jeść. Lepsze wyniki mam w okresie od czerwca do września.Kleń a w zasadzie klenik chyba na tarle bo ich nie widać. Z powierzchni zbiera tylko ukleja i krąp.Jazie zostały zjedzone już parę lat temu. Nawet na tyczkę ze skróconym zestawem trudno o te ryby.Generalnie bardzo słabo. Szczerze jak widzę w galerii rybki łowione na innych rzekach to mam wrażenie, że nasza Warta to taki ciek z drobnicą.... Wyniki zawodów spiningowych też pokazują obraz marnego rybostanu. Podobne opinie słyszę u spotkanych wędkarzy nad wodą.Na pewno od czasu do czasu ktoś coś większego złowi tylko fotek nie wrzuci. Większość miejscówek w okolicy Poznania jest dość charakterystyczna i łatwa do rozpoznania na zdjęciach. Mogło by to spowodować ataki "kormoranów". Edytowane 21 Maja 2019 przez Dawid.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk1234 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Niedługo przeprowadzam się do Poznania i jakoś wypowiedzi jak i uczestnictwo w zeszłorocznym Street Fishingu nie napawają mnie optymizmem Jak sytuacja z sandaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gary Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 pół godzinny wypad - dosłownie i taki oto jazik - 40 - stak, w dodatku w pierwszym rzucie więc po wyholowaniu mogłem się już zwijać bo wszystko przepłoszone ale miło było, dawno nie byłem nad wodą. P.S. co do sandaczy: małych, pewnie z zarybień, póki co jest dużo więc może być fajnie - za parę lat ( jak znowu ktoś nie zatruje rzeki) pojawiają się tez takie 50- 60 cm, ale nie jestem żadnym specjalistą w tej kwestii, w większości przypadków są dla mnie przyłowami;pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Byłem dzisiaj porzucać trochę na suchą powyżej Sierakowa i może za rzadko bywam w Polsce i mało wiem ale takiego niskiego poziomu w rzece nie widziałem jeszcze jak żyję.Jak u Was na Warcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Poziom raczej standardowy, taki jak w ostatnich latach. To I tak sukces, że do początku czerwca woda oscylowała w okolicach 200 cm wg wodowskazu na moście Rocha. Przeważnie już na początku maja główki są odkryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Czy na poznańskim odcinku Warty szczupak i okoń wyginęły? Kiedyś łapałem, a od 3 lat jedynym drapieżnikiem jakiego łowię, to jest sandacz. Jakie są wasze doświadczenia? Czy PZW w Poznaniu to zarybia coś? Dba o ryby, czy jest tylko z nazwy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Z okoniem na Warcie w okolicach Poznania z roku na rok jest gorzej. Szczupaka praktycznie nie ma. Sandacz w większości przypadków niewymiarowy. Szczerze powoli dorastam do decyzji aby łowić krąpie i ukleje na suchą muchę... I nie jest to powód do radości. Zestawienie zarybień masz do wglądu pod poniższym linkiem. Wnioski można wyciągnąć samemu. http://www.poznan.pzw.org.pl/cms/4224/zarybianie_wod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Z okoniem na Warcie w okolicach Poznania z roku na rok jest gorzej. Szczupaka praktycznie nie ma. Sandacz w większości przypadków niewymiarowy. Szczerze powoli dorastam do decyzji aby łowić krąpie i ukleje na suchą muchę... I nie jest to powód do radości. Zestawienie zarybień masz do wglądu pod poniższym linkiem. Wnioski można wyciągnąć samemu. http://www.poznan.pzw.org.pl/cms/4224/zarybianie_wodCzyli nie jest to tylko i wyłącznie jakieś moje "widzi mi się" z tym, że z rybami coraz gorzej. Ciekawi mnie tego przyczyna. Czy to zatrucie miało tak druzgocący wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Od zatrucia minęły 4 lata, nie sądzę żeby to było powodem. Ryba już dawno się rozeszła po zatrutym odcinku i nawet tam można fajnie połapać. Dużo osób łowi i nie chwali się wynikami w internecie bo zwyczajnie nie chcą spalić miejscówki a tych nad Wartą jest jak na lekarstwo i nie każda na pierwszy rzut oka wygląda interesująco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Od zatrucia minęły 4 lata, nie sądzę żeby to było powodem. Ryba już dawno się rozeszła po zatrutym odcinku i nawet tam można fajnie połapać. Dużo osób łowi i nie chwali się wynikami w internecie bo zwyczajnie nie chcą spalić miejscówki a tych nad Wartą jest jak na lekarstwo i nie każda na pierwszy rzut oka wygląda interesująco...Tylko ja nie pytam o miejscówki, a generalnie o ryby. A tych jak na lekarstwo - oczywiście w porównaniu z tym, co kiedyś łowiłem. A jak rozmawiam ze znajomymi, to też mówią, że szczupaka i okonia nie ma. ;-( Edytowane 3 Lipca 2019 przez Mordeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Od zatrucia minęły 4 lata, nie sądzę żeby to było powodem. Ryba już dawno się rozeszła po zatrutym odcinku i nawet tam można fajnie połapać. Dużo osób łowi i nie chwali się wynikami w internecie bo zwyczajnie nie chcą spalić miejscówki a tych nad Wartą jest jak na lekarstwo i nie każda na pierwszy rzut oka wygląda interesująco... Też jestem ciekaw jak wygląda rybostan z waszych perspektyw, na jaki gatunek warto się nastawić pod względem jakościowym (nie dłubanie drobnicy)? Nadal króluje boleń? Jak jest z brzanami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk1234 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Tak czytam Wasze wypowiedzi, że aż mi się odechciało przeprowadzki...Mimo wszystko Odra w okolicach Szczecina, choć mocno przełowiona wydaje się dużo rybniejsza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Nastawiać się moim zdaniem można na każdy gatunek. Sandacz wydaje się być dominującym gatunkiem. Po za tym temat brzan w Warcie jest ciekawy, nie do końca poznany. Zatrucie pokazało że jest ich bardzo dużo, a tylko nieliczni się na nie nastawiają. Można by rzec, że ryba ta jest wręcz pomijana przez tutejszych wędkarzy. Sam chciałbym zgłębić ich temat w tym roku. Co do okoni- nigdy celowo ich nie łowiłem w Warcie, w tym roku trafiłem dwa na boleniówki- jeden trzydziestak i jeden ok 35 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Więc tak - dzisiaj byłem na rybach na Warcie na wysokości Czerwonaka po stronie Naramowic. Rozmawiałem z dwoma wędkarzami spotkanymi i powiedzieli to, co myślę. Też są zdania, że po zatruciu jakby zniknęły szczupaki i okonie. Z drapieżników jakie łowią to takie sandacze około 50 cm i bolenie. Poza tym nic. Ani okonia, ani szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk1234 Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Co tu taka cisza? Poznaniacy nie skłonni dzielić sie informacjami? Po kilku wypadach na ryby na miejskie odcinki plus Puszczykowo/Luboń/Mosina jestem raczej załamany. Kilka kleników, drobnych okonków, jakiś przyłów w postaci bolka około 50cm - ogólnie bardzo słabo. Fakt, że łowiłem za każdym razem w dzień, w nocy lepsze efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Ja jestem cały czas załamany. Lipa totalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najeżony Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Wczoraj w Puszczykowie jedno branie Bolenia. Straszna "patelnia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk1234 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Ja wczoraj podjechałem aż w okolice Radzewic, woda piękna ale przez 3 godziny biczowania z wieczora tylko jeden bolek około 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Ja polecam jezioro Chrzypsko Wczoraj złowiłem z brzegu szczupłego 84cm kolega 78 cm Edytowane 2 Września 2019 przez Mateo90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Jak tam dzisiaj po zmianie pogody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi