Skocz do zawartości

Dobra żyłka do suchej muszki.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy taki temat był czy nie - w wyszukiwarce nie znalazłem. A nawet jeśli, ... czasem warto wrócić, bo każdego roku sporo nowości się pojawia.

Do rzeczy - szukam dobrej żyłki do "suchara" i nie chodzi mi o przypony koniczne, bo kupiłem przypon pleciony Orvisa. Odpadają oczywiście wszelkie fluorocabony. Najchętniej kupiłbym parę szpulek żyłek 0,10, 0,12, 0,14.... no ewentualnie na majówkę 0,16 mm, na szpulkach po 30 m.

Dotychczas łowiłem głównie na Visiony, ale z tego co zauważyłem zmienna temperatura wody i powietrza niezbyt służy ich trwałości. Z żyłek Visiona bardzo sobie chwalę Prismy , ale to "fluo", których używam do innych metod.

Z góry dzięki za wszelkie rady.

Robert.

Prochu na pewno nie wymyślę i zapewne wywołam sporo uśmiechu na wielu twarzach ale ja używam wyłącznie dwóch rodzajów żyłek i to od lat baaardzo wielu lat czyli Siglon i Stroft. Próbowałem różnych ale jakoś tak z tymi chyba czuję się emocjonalnie związany. Co do majówki i 0,16... Nie wiem gdzie łowisz ale u mnie to raczej mocno cienko. Jak mawiał śp Henio Gębski jętka majowa ma być dowiązana do żyłki w spiralce... Czyli tak bliżej 0,30 niż 0,20. Sam używam 0,20 - 0,22 i czasami jest słabo. Ale to specyfika pomorskich rzeczek, gdzie rybkę trzeba zatrzymać w miejscu. 

A czemu fluo odpada? Bo "szybciej' tonie?

Fluorocarbon jest zdecydowanie mniej elastyczny, sztywniejsze, niż tradycyjne żyłki. Z półtorametrowym odcinkiem plecionego przyponu, który jest bardzo elastyczny, raczej by się to ładnie nie kładło na wodę....., Próbowałem "fluo" na suchą muszkę..... nie leży mi to. 

Prochu na pewno nie wymyślę i zapewne wywołam sporo uśmiechu na wielu twarzach ale ja używam wyłącznie dwóch rodzajów żyłek i to od lat baaardzo wielu lat czyli Siglon i Stroft. Próbowałem różnych ale jakoś tak z tymi chyba czuję się emocjonalnie związany. Co do majówki i 0,16... Nie wiem gdzie łowisz ale u mnie to raczej mocno cienko. Jak mawiał śp Henio Gębski jętka majowa ma być dowiązana do żyłki w spiralce... Czyli tak bliżej 0,30 niż 0,20. Sam używam 0,20 - 0,22 i czasami jest słabo. Ale to specyfika pomorskich rzeczek, gdzie rybkę trzeba zatrzymać w miejscu. 

Potworów na jętce nie łowiłem, ale pstrągi w przedziale 40-45 - tak. Spokojnie zatrzymywałem je na 0,16, ..... choć przyznam że w ub. roku jednego zerwałem. Na szczęście dosłownie 30-40 minut później złowił go inny wędkarz, który skorygował mój błąd, uwalniając rybę od mojej jętki (zupełnie przypadkiem się zgadaliśmy). Mimo, że u mnie uciąg nurtu umiarkowany to jednak Wasze uwagi biorę pod uwagę i w tym roku przypon będzie grubszy.  

Czytam Wasze posty, szukam tych żyłek po naszych sklepach i straszną cienizną czuć. Rio jeszcze w miarę osiągalne, Wizard też, ale Seaguara czy Siglona ni cholery nie widać.....To dobre żyłki też muszę z US ściągać.... wrzućcie jakieś linki do dobrych sklepów, najlepiej w UE, bo zanim z US przylecą do jętka mi odleci, o march brownach nie wspominając.

Spróbój Seaguar -wg mneijest bardzo dobry i zerknij tu na różnicę w widocznośc żyłki i fluo.

Maciej znam zalety "fluo", co do niewidoczności, ale ta ich "drutowatość".....

Panowie - dzięki wielkie za rady.

Bardzo dobre, które stosuje to Rio, Umpqua i Frog Hair. Szczególnie cieńsze rozmiary głownie do drobnych suchych lipieniowych muszek i nimfek.

Z tańszych, to moją ulubioną jest Owner Broad- spokojnie do kupienia w szpulkach po 25m w średnicach od 0,08 do chyba 0,2. A od 0,14 do 0,3 w szpulach po 100 lub 150m.

Używam jej do nimfy, strimera i większych suchych, choć i najcieńszych do drobnych suchych jej używałem i było lepiej jak bardzo dobrze.

Fluorocarbon’u używam tylko jednej firmy -  Seaguar Grandmax FX i jestem bardzo zadowolony – jedne z najlepszych fluo na rynku w opinii wielu kolegów, w tym wielu zawodników.

Przypony – używam tylko konicznych - moje ulubione to Rio i Varivas – szczególnie flat butt ,  nie używam już w ogóle plecionych.

Kamil Z.

W Polsce Rio od 15 pln za ok 27,5 m , Frog Hair 40 pln za 30 metrów.

Tu są przykładowe ceny: http://www.taimen.com/pl/pl/category/zylki-przyponowe/71

Ja kupowałem w Stanach albo w Anglii i ceny można powiedzieć były zbliżone do Ownera– i do tej pory to się opłacało, ale przy obecnym kursie nie ma już wielkiej różnicy.

Jedyny plus to gwarancja świeżości i oryginalności - pod warunkiem posiadania sprawdzonego dostawcy.

Andrzej

Fakt, kilka lat temu używałem Smart’a do spinningu i faktycznie rewela. Później chyba trafiłem na jakąś podróbe albo zleżaną w złych warunkach, pękała w palcach a sprzedawca miał gdzieś jakakolwiek reklamacje i odpuściłem.

Od tamtej pory do spinningu używałem albo Dragona HM albo Ownera.

Możesz napisać coś więcej o tym SLR – do czego jej używasz i jak wypada w porównaniu z innymi wiodącymi markami

Andrzej

Fakt, kilka lat temu używałem Smart’a do spinningu i faktycznie rewela. Później chyba trafiłem na jakąś podróbe albo zleżaną w złych warunkach, pękała w palcach a sprzedawca miał gdzieś jakakolwiek reklamacje i odpuściłem.

Od tamtej pory do spinningu używałem albo Dragona HM albo Ownera.

Możesz napisać coś więcej o tym SLR – do czego jej używasz i jak wypada w porównaniu z innymi wiodącymi markami

SLR-a używam sporo lat (5-6). Nie miałem takiej sytuacji jak wspominasz. Zwykle kupuję w jednym sklepie i żyłka jest dobrej jakości. Zasugerowali mi ją swego czasu zawodnicy spławikowcy i tak już z nią zostałem. Metody to mucha (mokra, nimfa, sporadycznie sucha), float i kiedyś do feeder-ów. Nie znam wiele "wiodących marek", od lat stosuję jedną firmę i jest dobrze. Kilka razy kupowałem specjalistyczne krążki w typowych sklepach muszkarskich, na kolana mnie nie rzuciły, wręcz byłem rozczarowany, jedna to FC nawinięta na bardzo ładne krążki z obcinarką. Ważne - SLR trzyma rozmiar, średnicę w przeciwieństwie do wielu innych firm. Przy każdym zakupie sprawdzam grubość mono nosząc mikrometr w kieszeni. Zaskoczony byłem sprawdzając STROFT-a, mocno zawyżona grubość. Coś co miało oznaczenie 0,14 wychodziło jako 0,16 itd.

• Like 1

Dzięki Panowie.

Kurczę to ja chyba w moim pierwszym muchowym sezonie miałem tę żyłką Smarta 0,12 mm, a może nawet 0,10, tyle, że wtedy g....  umiałem to i żyłki nie umiałem ocenić ......Czasem człowiek szuka, sięga wzrokiem po horyzont, a dobre jest blisko.

ja lubię nowości i lubię eksperymentować i ze dwa lata może trzy kupiłem

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/maruto-maruto-ultimate-tippet-g6-a159-p1964-k12103.html

tylko była dwa razy droższa , nie wiem skąd taka cena ... może jednorazowy zakup i próbują się pozbyć. Ale to nie o tym chciałem ,

tylko że jak kupiłem właśnie tą żyłkę to przestałem szukać czegoś innego 

nie wiem czy to już starość  :)

czy ta linka tak super 

ja polecam zdecydowanie  :good:

Witam

Jeśli żyłka ma być do suchej to polecam Sensas Feeling Competition. Jako jedyna z żyłek, które miałem w rękach trzyma wymiar (tzn. 0,10 to 0,10 a nie w najlepszym razie 0.12 ;-) a poza tym jest wytrzymała i miękka.

Pozdrawiam

Jarek M

Właśnie o tę miękkość, elastyczność i trwałość mi chodzi. Nie wiem czy nie zaczynam zanadto kombinować, ale wydaje mi się, że do "suchara" byłoby lepiej gdyby kolor był bardziej neutralny .... jakiś mdławo - zielonkawy, oliwkowy....Jest taki Orvis Super Strong http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/zylki - łowił ktoś na tę żyłkę ?

Wychodzi na to, że za wiele tych żyłek w rękach nie trzymałeś... ;)

Za wiele zapewne nie ;-) ale na pewno dużą część tego co dostępne w sklepach stacjonarnych i kilka

pozycji stricte "muchowych" ze sklepów internetowych. Żyłka, którą wymieniłem jest po prostu pierwszą, która trzyma rzeczywiste wymiary. Nie twierdzę, że nie trafiają do się inne trzymające wymiar ale daleki byłbym od twierdzenia, że jest ich wiele na rynku ;-)

Pozdrawiam

Jarek M

Edytowane przez Jarek M

Za wiele zapewne nie ;-) ale na pewno dużą część tego co dostępne w sklepach stacjonarnych i kilka

pozycji stricte "muchowych" ze sklepów internetowych. Żyłka, którą wymieniłem jest po prostu pierwszą, która trzyma rzeczywiste wymiary. Nie twierdzę, że nie trafiają do się inne trzymające wymiar ale daleki byłbym od twierdzenia, że jest ich wiele na rynku ;-)

Pozdrawiam

Jarek M

Pierwsze z tych na które łowiłem i w deklarowanej średnicy trzymają wymiar: SMART SLR (rozmiarówka od 0,10 do 0,18), COLMIC STREAM podobnie w rozmiarach, OWNER BROAD to samo... Mowa o przyponówkach.

Jak ktoś chce spiętrzyć sobie trudności to zawsze znajdzie dobry powód... Podstawa to dwa ostatnie odcinki jeśli robisz samemu. Reszta może być od zmywaka do garów, chociaż wielu nie będzie wiedziało o czym mowa... ;) Najlepiej kupić przypon koniczny i w zależności od potrzeb wymieniać ostatni odcinek na pętelkę. Ja to montuję to co pod ręką kładąc nacisk na ostatnie dwa kawałki, tutaj SLR sprawdza się bardzo dobrze, do nimfy jadę jeden długi lub montowany z dwóch grubości. Do sucharka koniczny + dowiązywany ostatni odcinek. Kropka. Amen. Pozdrawiam. :)

• Like 1