Skocz do zawartości

Irlandia rz.Clare, Cong, informacje na temat zezwoleń

Gość DAWIDspinn

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dziś nad rzeką, licencja łososiowa oczywiście zakupiona, członkostwo w klubie również. Kończę łowienie, pakuję się do samochodu. Powolutku podjeżdża do mnie Passat, staje, blokując moją Toyotkę. Wysiada postawny chłop w koszuli i spodniach z naszywkami IFI.

Pierwsze pytanie jak długo i na co łowiłem, następne, co było moim celem. Mówię, że pstrągi, bo troci i łososi jeszcze w rzece nie ma. Ok., ale czy zdaję sobie sprawę, że nawet na Longa 1, którego używałem mogę złowić troć i łososia, a na te gatunki muszę mieć ważną licencję? Tak, oczywiście, taką licencję posiadam. Oczywiście zapytałem go, jak to jest z tymi pstrągami i licencjami na łososie. Odpowiedział, ze przynajmniej w Kerry, ale z tego, co wie to w całej Irlandii, by łowić pstrągi na spinning w rzekach, gdzie wchodzą trocie i łososie potrzebna jest licencja łososiowa. Po przejrzeniu mojej licencji i odnotowaniu na niej kontroli (!) wypytałem go newsy z nad innych rzek i wróciłem do domu.

• Like 1

A ja lowie na opisywanej rzece pstrągi bez licencji. Bo takowej nie trzeba :) łososie nie były nigdy moim celem. Jak stwierdzę, że chce nastawiać się na łososie to wtedy nie widzę problemu w jej zakupieniu :) kupowanie licencji "dla świętego spokoju" uważam za bezsens. Wolałbym wydać te pieniądze na cele charytatywne :)

Pozdrawiam

Maciek

Tomy masz problem? Dalej szukasz zaczepki? Długo czekałeś aby się mieć do czego doczepić. Moja rada po raz kolejny, jak nie masz o czymś pojęcia (po raz kolejny) to się proszę nie udzielaj. A teraz wstań od kompa, podejdź do ściany, pier..dzielnij w nią głową ze 3 razy i już tu nie wracaj :doh:

Jak już pisałem wyżej, licencja na połów pstrąga na danej rzece nie jest wymagana więc po co mam ją kupowac? Z faktu, że jestem Polakiem? A co my jesteśmy gorsi czy jak?

Osoby znające temat zapraszam do dyskusji. Z osobami, które nie mają pojęcia gdzie wspomniana rzeka się znajduje, a juz na pewno jakie tam panują zasady nie mam zamiaru dyskutować mimo, że zawsze wiedzą najlepiej ;)

Pozdrawiam

M

Nie pucuj się tak.Piszę ogólnie.Jak jest opłata to trzeba płacić.Teksty typu "masz problem" to wiesz z chłopakami spod budki z piwem może działają.Sorry nie ten poziom ;) .Opieram swoją opinię na tym co piszą chłopaki -Bigos,Tpe,Kuba Standera.

Edytowane przez Tomy

Jak już pisałem wyżej, licencja na połów pstrąga na danej rzece nie jest wymagana więc po co mam ją kupowac? Z faktu, że jestem Polakiem? A co my jesteśmy gorsi czy jak?

Do tego jeszcze się odniosę pozwolisz.

Nie dlatego że jesteś Polakiem,nie dlatego że jesteśmy gorsi.Jesteś u nich gościnnie i to Cię obliguje do przestrzegania zasad Pana domu.

bo widzidz rav ustawodawca nie przewidzial ze ktos moze z premedytacja chciec lowic pstragi spiningiem...pamietaj ze tutejsze prawo jest troche na innych zasadach pisane i nie ma przepisow precyzyujacych kazdy aspekt zycia bo nikt nie zalozyl ze ludzie sa czubami starajacymi sie zawsze i wszedzie przepisy obchodzic. jak zalozysz przynete na ktora chocby teoretycznie mozna zlowic lososia i bedziesz sie tlumaczyl ze lowisz pstragi to sad cie wyprowadzi z bledu i nie bedzie zmiluj. a jak nie wierzysz to probuj przenosic slowianska mentalnosc na grunt angielskiego prawa...

...z tego co pisze Bigos to powinieneś dojść do wniosków zgoła innych,To nie zaczepka z mojej strony.To Ci może tylko zaoszczędzić problemów.Tobie i innym łowiącym na tej rzece bez licencji.

Tomy jestem na 100% pewny, że jakby mój post napisał ktoś inny to byś nie ruszył tematu ;) wracając do sprawy...

Widziałem co pisali chłopaki, Tomek stwierdził, że kupuje licencje dla świętego spokoju. Napisałem mojego posta bo chciałem rozpocząć dyskusję na ten temat (nie koniecznie z Tobą, sorry).  Na ów rzekę wybieram się max 2 razy do roku. Nie byłem przez ostatnie 2 sezony z powodu panujących warunków (kto zna sprawę ten wie o co chodzi). Gdy się wybrałem tam po raz pierwszy udałem się do Corrib Tacklew Galway po zakup licencji. Sprzedawcy zapytali co mam zamiar łowić, powiedziałem, że pstrągi to dostałem informacje, że nie potrzebuję licencji na połów pstrągów. Uparłem się i kupiłem. W następnym sezonie jak pojechałem znów po licencje sytuacja się powtórzyła, dostałem info że nie potrzebuje i szkoda żebym wywalał kasę. Właściciel sklepu powiedział, że w razie kontroli mam podać jego imie i nazwisko, że on mi taką informacje podał i nikt się nie doczepi. Od tamtej pory nie kupuję licencji i raz nawet miałem kontrol. Porozmawiałem miło z Panem i poszliśmy w swoje strony.

Inna sprawa. Będąc na innej rzece, która jest całkowicia zamknięta na połów łososi (nawet jak się ma licencje) na której łowiłem szczupaki spotkałem Irlandczyka, który nastawiał się właśnie na łośki. Chłop się z tym wcale nie krył i otwarcie mowił, że łososie są jego celem. Ze 2 dni wcześniej 2 ładne sztuki wyjął. Na moje stwierdzenie, że rzeka jest zamknięta na połów łososia zaśmiał się i powiedział, że nie dla niego :wacko: Chwilę po tym zadzwoniłem zgłosić tą sprawę do znajomego Johna (prezes Irlandzkiego związku szczupakowców) żeby przekazał sprawę do opowiednich osób. Po kilkunastu minutach dostałem telefon zwrotny od Johna, który wykonał kilka telefonów do wysokiej rangi inspektorów IFI i otrzymał odpowiedź, że do momentu jak dany delikwent nie zostanie złapany na grącym uczynku (czyt. będzie miał w posiadaniu zabitą rybę) nic mu nie mogą udowodnić bo on może powiedzieć, że łowi np okonie.

Podsumowując z informacji jakie posiadam, licencja nie jest wymagana i ja jej nie kupuję. No chyba, że się coś zmieni to wtedy jak najbardziej dołożę 3 licencję do puli.

Pozdrawiam

M