Skocz do zawartości

Nieuczciwy sprzedawca auta.

laredo

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ przytrafiła mi się troszkę nieprzyjemna sprawa chciałbym zapytać Was co o tym myślicie i co byście zasugerowali.

Otóż kilka dni temu w okolicy Zamościa zakupiłem w komisie auto. Grand Scenic 2006 rok za 9500 zł. Wiedziałem że auto nie będzie idealne za tą kasę i byle czego się nie czepiam. Niestety odległość sprawiła że auto kupowałem po ciemku w dodatku siąpił deszcz. Na drugi dzień okazało się że przednia szyba jest pęknìęta w rogu oraz nie ma naklejki na szybie z nr rejestracji. Przy kupnie auta tych faktów nie zauważyłem ani nie poinformowano mnie o tym. Auto mimo iż było w komisie kupiłem niby od właściciela (kupiłem od osoby A ale dowód rej jest na osobę B czyli A nie przerejestrował go)

Koszt wymiany szyby na nową to 1000 zł. Dodatkowo pokazało się też kilka komunikatów o awarii elektroniki w aucie. Sprzedający nie poinformował mnie o tyg faktach czyli pojazd miał wady ukryte. Chciałbym wymienić tą szybę na jego koszt. To możliwe? Jak sądzicie?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Jeśli podpisałeś umowę z wyszczególnionym punktem typu "kupujący zapoznał się szczegółowo ze stanem auta i jego stan jest mu znany" to generalnie lipton.

Ale jak szyba jest pęknięta poniżej linii wycieraczek to ja bym się tym nie martwił. Ja sam zerwałem naklejkę w aucie na weekendy  :D Mniej problemów...

Generalnie wszystko zależy od tego jakie punkty/paragrafy sobie zastrzegłeś w umowie kupna/sprzedaży. Wiele ludzi się na to nacina bo nie potrafi jej odpowiednio napisać "pod siebie" aby w razie czego można było żądać czegoś od sprzedającego. Według mnie szybę na 99% możesz robić na jego koszt, bo jej pęknięcie nie wynika z eksploatacji pojazdu i same nie pękają.

Wszystko zależy od umowy, jak została sporządzona, jeżeli jest to umowa zwykła, standardowa, bez szczegółów, to kupiec dużo nie

zdziała. Tak jak napisał Kamil "kupujący zapoznał się ze stanem auta..." i lufa w krzakach. I weż udowodnij sprzedającemu, że

w dniu zakupu szyba była pęknięta, jak auto było kupowane prawie w ciemno, po ciemku. Dla mnie kupowanie auta w ten sposób to

jest nabicie samego siebie w butelkę i wyrzucenie prawie 10 klocków w błoto. No ale auto już kupione i albo będziesz jeździł

awaryjną renią, albo się dogadacie, w co wątpię.

http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/umowy/313259,Prawa-kupujacego-samochod-uzywany.html

Ważne:

Dochodzenie uprawnień z tytułu rękojmi jest stosunkowo łatwe dla poszkodowanego. Nie trzeba bowiem udowodniać winy kontrahenta, a jedynie należy wykazać fakt wystąpienia konkretnej wady. Ograniczeniem rękojmi jest ustawowy termin: uprawnienia kupującego z tytułu rękojmi za wady fizyczne nabytej rzeczy bezpowrotnie wygasają po upływie roku, licząc od dnia jej wydania. Z kolei rękojmia za wady budynku wygasa po upływie trzech lat.

Pamiętaj o prawie rękojmi,trzeba walczyć z nieuczciwymi sprzedawczykami,głowa do góry,na pewno się uda !!

• Like 1

Pracowałem w podobnej firmie i jak umowa była dobrze napisana to nic nie zrobisz chyba, że dobra wola sprzedającego.

Na przyszłość życzę więcej zdrowego rozsądku a teraz jak najmniejszych kosztów naprawy auta.

Nie każdy sprzedawca musi być znowu nieuczciwy, opis zakupu można porównać do wyboru żony podczas prac górniczych.

Edytowane przez Szymon82

Brak naklejki. Szyba była juz wymieniana?

Sprawdź numery czy zgadzają się z rocznikiem auta.

Jak była niedawno wymieniana i znów pękła to może znaczyć że samochód był po niezłym dzwonie i powstają naprężenia

które spowodowały że nowa szyba też pękła.

Tak tylko sobie pocichu dywaguję. ;)

Piszą tak:

"Przez rok trwania odpowiedzialności sprzedawcy istnieje domniemanie, że stwierdzona wada lub jej przyczyna istniała już w momencie sprzedaży. W praktyce oznacza to, że to przedsiębiorca musi udowodnić, że wada powstała z winy nabywcy auta. Jeżeli zauważymy wadę później, czyli między 12. a 24. miesiącem od wydania samochodu, to my będziemy musieli wykazać, że wada samochodu w momencie zakupu, np. jest wynikiem zastosowania materiałów niskiej jakości"

Oczywiście najlepiej byłoby się skonsultować z kimś "mądrym" w temacie.

Jeśli podpisałeś umowę z wyszczególnionym punktem typu "kupujący zapoznał się szczegółowo ze stanem auta i jego stan jest mu znany" to generalnie lipton.

Ale jak szyba jest pęknięta poniżej linii wycieraczek to ja bym się tym nie martwił. Ja sam zerwałem naklejkę w aucie na weekendy  :D Mniej problemów...

sformułowanie w/w jak inne typu ,,kupujący oświadcza że auto pozbawione jest wad ukrytych" w  takich sytuacjach generalnie nie mają znaczenia i przy dochodzeniu sprawy w drodze postępowania cywilnego nikt na tą wzmiankę nie spojrzy, trudniej było by udowodnić złą wiarę gdyby np. auto po dzwonie rozlazło się na dwie części.

@Laredo, szalony z Ciebie człowiek, pchałeś się w takie auto, w takiej cenie, na odległość, prosto z komisu ... szacunek :) moja siostra kupiła lagunę stan igła od ,,znajomego", zapłaciła 16k, w dwa kolejne lata dołożyła 12, tak więc ja bez mierników grubości lakieru i mistrza mechaniki samochodowej bym do komisów nawet nie podchodził.

Edytowane przez Panek

Brak naklejki. Szyba była juz wymieniana?

Sprawdź numery czy zgadzają się z rocznikiem auta.

Jak była niedawno wymieniana i znów pękła to może znaczyć że samochód był po niezłym dzwonie i powstają naprężenia

które spowodowały że nowa szyba też pękła.

Tak tylko sobie pocichu dywaguję. ;)

Bajzi - szyby , pekaja też od kamieni spod kół innych aut . Wiem co mówie , w każdym swoim busie przez cały okres uzytkowania , wymieniam 3-4 razy szybę .

Sam sobie bata ukreciłeś kolego, za taką cene z komisu to chyba sie cuda nie spodziewałeś , a teraz bedziesz narzekał i sie skarżył, sami sie podkładacie tym oszustom.

10 k za auto , najlepiej diesel, 150 tys przejechane. klima , oszczędne, bez stłuczki, i max 5/7 lat :) chcecie cuda to oni wam te cuda przygotują tyle że to wszytsko wyjdzie...

pzdr

• Like 1

Sam sobie bata ukreciłeś kolego, za taką cene z komisu to chyba sie cuda nie spodziewałeś , a teraz bedziesz narzekał i sie skarżył, sami sie podkładacie tym oszustom.

10 k za auto , najlepiej diesel, 150 tys przejechane. klima , oszczędne, bez stłuczki, i max 5/7 lat :) chcecie cuda to oni wam te cuda przygotują tyle że to wszytsko wyjdzie...

pzdr

Naiwnych nie sieją, naiwni się rodzą.

Szczerze współczuję...

Nauczka na przyszłość, czasami warto poszukać zaprzyjaźnionego mechanika, lakiernika, który rzuci fachowym okiem na wybrany przez kupującego samochód. Oczywiście nie za darmo, warto gratyfikacje ustalić z góry aby zachęcić do rzetelnych oględzin...

A teraz stres, nerwy i wkurwienie!

Wiadomo, teraz madrych doradców bedzie wiele, szczególnie na forum...

Ja bym zaczerpnal porady jakiegoś prawnika lub kogoś obeznanego w temacie kupno-sprzedaż samochodów używanych...

Powodzenia , może jeszcze można to "odkręcić"!?

Jestem całym sercem za tym aby sprawa miała pozytywny finał dla kupującego , z drugiej strony jednak potrafię zrozumieć sprzedającego i jego delikatnie mówiąc wkur... na wieść o chęci naprawy auta.

Edytowane przez Szymon82