laredo Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Ponieważ przytrafiła mi się troszkę nieprzyjemna sprawa chciałbym zapytać Was co o tym myślicie i co byście zasugerowali. Otóż kilka dni temu w okolicy Zamościa zakupiłem w komisie auto. Grand Scenic 2006 rok za 9500 zł. Wiedziałem że auto nie będzie idealne za tą kasę i byle czego się nie czepiam. Niestety odległość sprawiła że auto kupowałem po ciemku w dodatku siąpił deszcz. Na drugi dzień okazało się że przednia szyba jest pęknìęta w rogu oraz nie ma naklejki na szybie z nr rejestracji. Przy kupnie auta tych faktów nie zauważyłem ani nie poinformowano mnie o tym. Auto mimo iż było w komisie kupiłem niby od właściciela (kupiłem od osoby A ale dowód rej jest na osobę B czyli A nie przerejestrował go) Koszt wymiany szyby na nową to 1000 zł. Dodatkowo pokazało się też kilka komunikatów o awarii elektroniki w aucie. Sprzedający nie poinformował mnie o tyg faktach czyli pojazd miał wady ukryte. Chciałbym wymienić tą szybę na jego koszt. To możliwe? Jak sądzicie? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipstiger Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Masz fakturę na te auto czy tylko zwykła umowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Tylko i wyłącznie dobra wola sprzedającego. A tak to odstąpienie od umowy k/s jeśli to by nie poskutkowało to zostaje tylko sprawa cywilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Jeśli podpisałeś umowę z wyszczególnionym punktem typu "kupujący zapoznał się szczegółowo ze stanem auta i jego stan jest mu znany" to generalnie lipton. Ale jak szyba jest pęknięta poniżej linii wycieraczek to ja bym się tym nie martwił. Ja sam zerwałem naklejkę w aucie na weekendy Mniej problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Generalnie wszystko zależy od tego jakie punkty/paragrafy sobie zastrzegłeś w umowie kupna/sprzedaży. Wiele ludzi się na to nacina bo nie potrafi jej odpowiednio napisać "pod siebie" aby w razie czego można było żądać czegoś od sprzedającego. Według mnie szybę na 99% możesz robić na jego koszt, bo jej pęknięcie nie wynika z eksploatacji pojazdu i same nie pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynek1976 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 zażądaj zwrotu pieniędzy i oddaj samochód ( masz takie prawo ) , i nie pchaj się w grand scenica ( wiem miałem ufff udało się sprzedać ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Umowa komisu czy prywatna?komis jako zawodowiec nie może niczego ukrywać(jak udowodnić,że pęknięcie było wcześniej-może objęło jakieś zdjęcie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Wszystko zależy od umowy, jak została sporządzona, jeżeli jest to umowa zwykła, standardowa, bez szczegółów, to kupiec dużo nie zdziała. Tak jak napisał Kamil "kupujący zapoznał się ze stanem auta..." i lufa w krzakach. I weż udowodnij sprzedającemu, że w dniu zakupu szyba była pęknięta, jak auto było kupowane prawie w ciemno, po ciemku. Dla mnie kupowanie auta w ten sposób to jest nabicie samego siebie w butelkę i wyrzucenie prawie 10 klocków w błoto. No ale auto już kupione i albo będziesz jeździł awaryjną renią, albo się dogadacie, w co wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Ciesz się,że za taką kasę nie kupiłeś dwa w jednym plus tona betonu,wystarczy popatrzeć,ile średnio kosztuje takie auto,dodać do tej ceny jeszcze ze 30% i wtedy cieszyć się autem w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Według mnie szybę na 99% możesz robić na jego koszt, bo jej pęknięcie nie wynika z eksploatacji pojazdu i same nie pękają. Jak mu udowodni że szyba taka była przy kupnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek_92 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/umowy/313259,Prawa-kupujacego-samochod-uzywany.html Ważne:Dochodzenie uprawnień z tytułu rękojmi jest stosunkowo łatwe dla poszkodowanego. Nie trzeba bowiem udowodniać winy kontrahenta, a jedynie należy wykazać fakt wystąpienia konkretnej wady. Ograniczeniem rękojmi jest ustawowy termin: uprawnienia kupującego z tytułu rękojmi za wady fizyczne nabytej rzeczy bezpowrotnie wygasają po upływie roku, licząc od dnia jej wydania. Z kolei rękojmia za wady budynku wygasa po upływie trzech lat. Pamiętaj o prawie rękojmi,trzeba walczyć z nieuczciwymi sprzedawczykami,głowa do góry,na pewno się uda !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Pracowałem w podobnej firmie i jak umowa była dobrze napisana to nic nie zrobisz chyba, że dobra wola sprzedającego.Na przyszłość życzę więcej zdrowego rozsądku a teraz jak najmniejszych kosztów naprawy auta.Nie każdy sprzedawca musi być znowu nieuczciwy, opis zakupu można porównać do wyboru żony podczas prac górniczych. Edytowane 18 Marca 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Poczytaj sobie to: http://regiomoto.pl/portal/finanse/samochod-ma-wady-procedura-reklamacji-roznice-miedzy-rekojmia-gwarancja Według mnie szansa jest , bo sprzedający zataił wady przy sprzedaży, czyli Cię o nich nie poinformował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzi Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Brak naklejki. Szyba była juz wymieniana?Sprawdź numery czy zgadzają się z rocznikiem auta.Jak była niedawno wymieniana i znów pękła to może znaczyć że samochód był po niezłym dzwonie i powstają naprężeniaktóre spowodowały że nowa szyba też pękła.Tak tylko sobie pocichu dywaguję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) A jak to udowodni, że sprzedawca nie poinformował ? Kamerka on-line 24 h ? Edytowane 18 Marca 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Piszą tak: "Przez rok trwania odpowiedzialności sprzedawcy istnieje domniemanie, że stwierdzona wada lub jej przyczyna istniała już w momencie sprzedaży. W praktyce oznacza to, że to przedsiębiorca musi udowodnić, że wada powstała z winy nabywcy auta. Jeżeli zauważymy wadę później, czyli między 12. a 24. miesiącem od wydania samochodu, to my będziemy musieli wykazać, że wada samochodu w momencie zakupu, np. jest wynikiem zastosowania materiałów niskiej jakości" Oczywiście najlepiej byłoby się skonsultować z kimś "mądrym" w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Jeśli podpisałeś umowę z wyszczególnionym punktem typu "kupujący zapoznał się szczegółowo ze stanem auta i jego stan jest mu znany" to generalnie lipton. Ale jak szyba jest pęknięta poniżej linii wycieraczek to ja bym się tym nie martwił. Ja sam zerwałem naklejkę w aucie na weekendy Mniej problemów...sformułowanie w/w jak inne typu ,,kupujący oświadcza że auto pozbawione jest wad ukrytych" w takich sytuacjach generalnie nie mają znaczenia i przy dochodzeniu sprawy w drodze postępowania cywilnego nikt na tą wzmiankę nie spojrzy, trudniej było by udowodnić złą wiarę gdyby np. auto po dzwonie rozlazło się na dwie części. @Laredo, szalony z Ciebie człowiek, pchałeś się w takie auto, w takiej cenie, na odległość, prosto z komisu ... szacunek moja siostra kupiła lagunę stan igła od ,,znajomego", zapłaciła 16k, w dwa kolejne lata dołożyła 12, tak więc ja bez mierników grubości lakieru i mistrza mechaniki samochodowej bym do komisów nawet nie podchodził. Edytowane 18 Marca 2015 przez Panek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Brak naklejki. Szyba była juz wymieniana?Sprawdź numery czy zgadzają się z rocznikiem auta.Jak była niedawno wymieniana i znów pękła to może znaczyć że samochód był po niezłym dzwonie i powstają naprężeniaktóre spowodowały że nowa szyba też pękła.Tak tylko sobie pocichu dywaguję. Bajzi - szyby , pekaja też od kamieni spod kół innych aut . Wiem co mówie , w każdym swoim busie przez cały okres uzytkowania , wymieniam 3-4 razy szybę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Po ciemku na studiach to ja studentki oglądałem pierw trzeźwy ... i deszcz nie padał ... a te na R / P lub F nie miały szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Sam sobie bata ukreciłeś kolego, za taką cene z komisu to chyba sie cuda nie spodziewałeś , a teraz bedziesz narzekał i sie skarżył, sami sie podkładacie tym oszustom. 10 k za auto , najlepiej diesel, 150 tys przejechane. klima , oszczędne, bez stłuczki, i max 5/7 lat chcecie cuda to oni wam te cuda przygotują tyle że to wszytsko wyjdzie... pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Sam sobie bata ukreciłeś kolego, za taką cene z komisu to chyba sie cuda nie spodziewałeś , a teraz bedziesz narzekał i sie skarżył, sami sie podkładacie tym oszustom. 10 k za auto , najlepiej diesel, 150 tys przejechane. klima , oszczędne, bez stłuczki, i max 5/7 lat chcecie cuda to oni wam te cuda przygotują tyle że to wszytsko wyjdzie... pzdrNaiwnych nie sieją, naiwni się rodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Szczerze współczuję...Nauczka na przyszłość, czasami warto poszukać zaprzyjaźnionego mechanika, lakiernika, który rzuci fachowym okiem na wybrany przez kupującego samochód. Oczywiście nie za darmo, warto gratyfikacje ustalić z góry aby zachęcić do rzetelnych oględzin...A teraz stres, nerwy i wkurwienie!Wiadomo, teraz madrych doradców bedzie wiele, szczególnie na forum...Ja bym zaczerpnal porady jakiegoś prawnika lub kogoś obeznanego w temacie kupno-sprzedaż samochodów używanych...Powodzenia , może jeszcze można to "odkręcić"!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Jestem całym sercem za tym aby sprawa miała pozytywny finał dla kupującego , z drugiej strony jednak potrafię zrozumieć sprzedającego i jego delikatnie mówiąc wkur... na wieść o chęci naprawy auta. Edytowane 18 Marca 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Jaka umowa?jeżeli komisowa to szanse rosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 NIestety jak w większości komisach auto szrot. Nie ma się co czaić na okazję. Sam tak wtopiłem 2 razy Samochód tani - to niestety trzeba w niego teraz włożyć do ceny jeszcze z 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi