Skocz do zawartości

Poszukiwany ornitolog,sposób na gołębie

pacek222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z gołębiami,mieszkam w bloku na 10p i na balkonie mam sajgon za sprawą gołębi które upodobały sobie mój balkon i chcą zakładać gniazda na nim ,do odstraszania używałem porozwieszanych reklamówek jednorazowych,płyt cd,drukowałem szablony z drapieżnikami i nic nie pomaga może ktoś z kolegów ma jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się ptaszków,albo wie gdzie kupić atrapę drapieżnego ptaka kupowałem atrapy kruka na allegro ale gołębie olewają je.

Edytowane przez pacek222

Siatka, te dziwne kolczaste konstrukcje na parapety + pozatykanie miejsc do zrobienia gniazda (choć to zależy jaki masz balkon i czy jest sens i możliwość instalacji tego), albo z grubej rury - http://rolmarket.pl/product-pol-5316-Profesjonalny-odstraszacz-ptakow-i-dzikow-armatka-hukowa-Guardian-2.html :D ale sąsiedzi nie będą zadowoleni i pewnie szyby trzeba bedzie często wstawiać.

Podobno bardzo skuteczne jest odtwarzanie odgłosów ptactwa drapieżnego. 

Jak zaczynają się czereśnie to sąsiad włącza coś takiego. Szału idzie dostać. A szpaki z całej okolicy się zlatują - bo wiadomo już gdzie mają lecieć. Myślę, że na gołębie zadziała podobnie.

Worki już testowałem zdaje egzamin na kilka dni,kolczatki na parapetach mam i sprawdzają się ale na balkonie nie ma jak zamontować,siatkę muszę zamontować chyba to i komary załatwię jednym posunięciem.

z takimi małymi oczkami to bym jednak nie montował. Zatrzymasz mocno przepływ powietrza.

Weź taką specjalną do ptaków  - są większe oczka. 

nigdy nie mieszkałem tak wysoko - tam jeszcze komary dolatują? Myślałem ,że to już strefa wolna od tych łobuzów  :)

Kolega mojego brata ma taki sposób: kupił sobie wiatrówkę i zdejmuje gołębie za jej pomocą. Niektórzy tak robią, to pozostawmy jako fakt bez wycieczek moralizatorskich, wszystko byłoby zgodnie z "zasadami sztuki" gdyby nie to, że gościu strzela do nich celując w dół kiedy chodzą sobie po chodniku :lol:

Tak, a potem zastukają panowie z pod wspomnianego numeru. Bez moralizatorstwa i strony humanitarnej - to zwykła głupota, łamanie prawa, proszenie się o kłopoty i sranie w parafię tym, którzy po prostu chcą sobie postrzelać rekreacyjnie z wiatrówki bez odium balkonowego snajpera. Takich szkodników należy tępić "siłom i godnościom osobistom".

Co do wstrzymywania przepływu powietrza, z tego co pamiętam to często na tych wysokościach ono nadmiernie przepływa, znaczy pi*dzi jak w kieleckim.

Ja mam siatkę ........ chyba rybacką kupioną na Allegro. Szer. oczka chyba ze 3 może 4 cm i żaden głąb się nie dostaje a tak gniazdowały co roku. Czasami trafiałem na jajka które były usuwane bo raz mi było szkoda o zasrały cały balkon. Siatkę w zasadzie kupiłem nie przeciwko gołebiom a po to żeby mi się Kocio nie rzucił z VII piętra ale na gołebie też działa. A przepływ powietrza jest.