Skocz do zawartości
  • 0

GPS

admin

Pytanie

Szukam GPS'a ale niekoniecznie wędkarskiego. Chciałbym by był do podróży z dokładną mapą terenową Polski oraz z możliwością dokupienia map innych karajów/kontynetów. Cel: zaznaczanie miejscówek zarówno wędkarskich jak i terenowych (fotograficznych), nawigacja samochodowa mile widziana. Transfer danych do kompa i współpraca z google maps. Czy możecie coś zarekomendować?

Pozdrawiam

Remek

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie,

Jaka jest realna dokladnosc takiego recznego GPS jak ten na zdjeciach ?

Zaznaczam ze interesuja mnie zatosowania typowo wedkarskie.

Czy urzadzenie wyposazone w port - np taki Micro SD - zaklada uzywanie portu jako zrodla map (umieszczonych na karcie) czy tez mapy laduja w pamieci wewnetrznej a karty uzywamy do transferu danych miedzy GPS a komputerem ?

dzieki za informacje

• 0

witam!

m dokładność jest b. wysoka. jezioro na którym łowię upstrzone jest b. niebezpiecznymi rafami. pływałem na nim w widoczności prawie zerowej ( mgła) nigdy nie wpakowałem się na zaznaczone mielizny. dodać tu należy ze wspomniane mielizny to często po prostu duże głazy, których jedynie niewielka cześć wystająca czy będąca tuż pod powierzchnią wody zagraża łódce i ich powierzchnia jest relatywnie niewielka. do transmisji danych używa się portu usb w które to wyposażone jest gps. port karty to jak najbardziej źródło map.

pozdrówka

• 0

A jak jest z mapami do takiego Garmina? Rozumiem, że Mapsource?

mapy oficjalne/płatne np. wypomniany bluechart to jedno, natomiast w sieci jest bardzo dużo dobrych mam wykonanych przez użytkowników

gps-ów garmin. na przykład jezioro na którym łowie nie ma żadnej oficjalnej mapy, jednakże udało mi się takową zdobyć poprzez uprzejmość pewnego szkota :D warto poczytać www.garniak.pl

• 0

Wyglada to ciekawie.

Mieliscie okazje testowac tego typu urzadzenia w lokalizacjach gorskich ? doliny ocienione zboczami itd ?

Nie ma problemu z lokalizacja ?

Dokładność jest taka jak dokładne są mapy i jaki czip w GPS-ie jak to sie ma do zasugerowanego przez @Pereseda modelu legend ?

Guzu

• 0

Witam ponownie,

poniższe pytanie się zdezaktualizowało, gdyż mega wyczerpujące testy GPS-ów firmy Garmin znalazłem na http://www.garniak.pl/

pozdrawiam

Piotrek

Cześć,

a czy ktoś z Was używa Colorado 300?

http://garmin.com.pl/produkt/-Colorado____300__46

Na youtube jako zaletę podkreślają możliwość obsługi jedną ręką (faktycznie, czasami na łodzi może się to przydać).

Zastanawiam się, jak ten model ma się do Oregon 300.

http://garmin.com.pl/produkt/-Oregon_300__112

Czy są jakieś praktyczne, znaczące róznice, poza tym pokrętłem w Colorado? Porównując te dwa modele na stronie Garmina cieżko doszukać się innej różnicy...

Będę wdzięczny za każdą opinię.

Pozdrawiam

Piotrek