Skocz do zawartości

Podbieraki muchowe

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wykręć uszko do mocowania z rączki i wkręć z powrotem z odpowiednią dawką dobrego kleju.

Bo może popłynąć albo nie zauważysz jak zostawisz na krzakach.

Za płytki gwint - znajomemu odpadło od razu po zakupie przy samym oglądaniu. Może być że akurat egzemplarz taki, ale nie szkodzi wzmocnić.

Pozdrawiam.

• Like 2

Witam.

Wykręć uszko do mocowania z rączki i wkręć z powrotem z odpowiednią dawką dobrego kleju.

Bo może popłynąć albo nie zauważysz jak zostawisz na krzakach.

Za płytki gwint - znajomemu odpadło od razu po zakupie przy samym oglądaniu. Może być że akurat egzemplarz taki, ale nie szkodzi wzmocnić.

Pozdrawiam.

Dzieki, zwroce uwage na ten element.

Nie rozumiem dlaczego producentom tak trudno podac glebokosc siatki? Niektore z podbierakow pstragowych sa naprawde plytkie. Nie wiem czy tylko jak tak mam ale boje sie, ze mi taki pstrag 60cm moze wyleciec kiedys z podbieraka...

Ps Pawel mozesz mi zmierzyc glebokosc tego TT?

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Nie rozumiem dlaczego producentom tak trudno podac glebokosc siatki? Niektore z podbierakow pstragowych sa naprawde plytkie. Nie wiem czy tylko jak tak mam ale boje sie, ze mi taki pstrag 60cm moze wyleciec kiedys z podbieraka...

Ps Pawel mozesz mi zmierzyc glebokosc tego TT?

Jak go dostane to dam znac.

A Ty jaki teraz masz?

Zdecydowanie za płytki jest ten podbierak.

Używałem taki sam i szybko się go pozbyłem.Dla mnie za ciężki,nieporęczny.Zabrałem go raz na ponton(

)

Jak trafisz rybę 50+ to będzie problem.

Ja jeszcze czasem jadę na zawody,z rybą(zanurzoną w wodzie) czasem trzeba iść do sędziego 20-30 metrów,na takim Sanie,gdzie wody bywa do kolan wyjątkowo trudne do wykonania.

Od jakiegoś czasu unikam płytkich podbieraków.Ryba lubi wyskoczyć z niego :-)

• Like 5

• 1 rok później...

Witam. Czy istnieje połączenie drewnianego podbieraka z gumową siatka, z którym można z czystym sumieniem pójść na ryby do 70cm? Chodzi mi o któregoś z tańszych producentów. Nie mam ochoty wydawać monety na Brodina, czy na Visiona Oval & Green Rubber Net.

Czytam i szukam, ale chyba wszystkie mają płytkie siatki. Może coś przeoczyłem? A może nadal najlepszym rozwiązaniem jest zwykła siatka, jeśli obawiam się, że większa ryba będzie chciała wyskoczyć?

Nie rozumiem dlaczego producentom tak trudno podac glebokosc siatki? Niektore z podbierakow pstragowych sa naprawde plytkie.

No właśnie. Poza tym nie rozumiem dlaczego tak trudno jest zrobić podbierak z głębszą siatką.

Również polecam podbieraki salix-alba, mam najmniejszy (lipień) na ryby do 50cm i największy (łosoś) do którego mam nadzieje wprowadze kiedyś coś konkretnego. Super wykonane, przyczepić można się jedynie do tego magnesu mocowanego w ramie - jest za słaby. Mały podbierak jeszcze trzyma ale przy tym dużym nie ma mowy. Nie jest to jakaś dyskwalifikująca go wada bo w zestawie jest elegancki podwójny magnes który trzyma jak należy.
Tych z siatką gumowaną nie miałem, i nie chce mieć - za płytkie.

post-60937-0-94780300-1540843814_thumb.jpg

post-60937-0-75555100-1540843823_thumb.jpeg

• Like 5

brodin phantom gallatin - głębokość jego siatki to jakieś 32 cm, ale ze względu na podłużną ramę podbieraka jeszcze żadna ryba (plus minus 60cm) mi z niego nie wyskoczyła. Przed zakupem mocno się wahałem, czy warto wydawać 400 zł na podbierak, ale z czasem twierdzę, że warto uzbierać trochę więcej pieniędzy i kupić coś solidnego. Długa siatka podbieraka często haczyła mi się o krzaki i trawy - z brodinem nie mam tego problemu. Dwa wymachy podbierakiem i siatka sucha.

• Like 3

Panowie za jakość trzeba zapłacić. Albo tania chińszczyzna z twardą i płytką siatką lub miękka i głęboka siatka w Fishpond , Brodin i Rising ale tu ceny zaczynają się od 400zł. Przerabiałem na własnej skórze

• Like 1

Dzięki za podpowiedzi. Czyli póki co kompromis nie istnieje.

Istnieje możliwość dokupienia samej siatki w Fishpond:

https://fishpondusa.com/core-fishing/nets

Edytowane przez Paweł Cieśliński
  • Like 1

Moim zdaniem siatka podbieraka musi być na tyle głęboka by ryba po podebraniu zniknęła w jej czeluściach i nie miała prawa wyskoczyć. Osobiście jestem nauczony, że podbierak po podebraniu ryby dodatkowo się "zamyka" - umożliwia to oczywiście odpowiednio głęboka siatka.

Poniżej zrzut ekranu ze starego duńskiego klasyka z podbierakiem o prawidłowej głębokości:

50kwsx.png

Stosowane przez wielu producentów siatki podbieraków są moim zdaniem zdecydowanie za płytkie - w trudnych warunkach to nie przejdzie. 

To czy siatka ma być wykonana z gumy, nici czy też sierści jednorożca to tylko kwestia gustu. Jeśli jest bezwęzłowa to jest ok.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...