mirkor Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witam.W końcu i ja postanowiłem dołączyć do grona budowniczych.Wobki robię już od ..nastu lat, były to jednak przedewszystkim woblery małe na klenie jazie czy pstągi.Przyszedł jednak czas aby zrobić coś większego no i padło na jerka. Długo się zastanawiałem jak mam go zrobić bo nawet nie miałem w domu kawałka drewna. Będąc jednak w Brico znalazłem pobijaki do paneli podłogowych, nie wiem co to za drewno ale stwierdziłem, że się nada no i zaczołem strugać.Efekty z postępów będę zamieszczał w tym wątku. W między czasie może odważę się pokazać też moje dotychczasowe wypociny. Pierwsze ruchy nożem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz67 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 No to czekamy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Rozmiar adekwatny do loginu A tak poważniej, cieszę się, że odważnie zabrałeś się za jerka. Sam podchodzę do tematu jak do jeża. Ale w tym roku też zrobię pierwsze sztuki.Witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 C.d. pracy nad drewnem.W założeniu rybka miała mieć 10 cm. Po wycięciu z grubsza kształtu wydawało mi się, że jest to kawał drewna. Teraz ponacięciu faktury, model zrobił się jakiś strasznie mały ( ma ok. 10,5 cm).W rzeczywistości rybka wygląda na bardziej dopracowaną, natomiast zdjęcia ujawniają jak dyżo pracy przedemną. Jestem zawiedzony drewnem z jakiego strugam. Myślałem, że będzie nieco twardsze. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Dajesz radę , działaj w temacie ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tszonek Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ouuu... prezentuje się mega wyborowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 na pierwszy rzut oka widać że masz spore doświadczenie w struganiu. tak trzymać kierunek odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Będzie na czym oko zawiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Mam nadzieję, że coś fajnego mi z tego wyjdzie. Na razie czekam aż kurier przywiezie chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 W końcu udało mi się zrobić formę.Niestety dopiero jutro będę mógł ją zalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 piana czy żywica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Fajne fajne świetna rzeźba. Będę kibicowal. Drewno wygląda na buk, ale mogę się mylić bo na tel oglądam. PozdrawiamM Edytowane 27 Marca 2015 przez Melanzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Oczywiście żywica plus wypełniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Trochę to trwało zanim odlałem kilka korpusów. Wstępnie dobrałem obiążenie i rozkład, Przy długości 10 cm z ogonkiemwaga pokazuje ok. 36 g. ( spodziewałem się większej)Nie wiem tylko jak zachowują się w realu. Ale to chyba dopiero po Świętach. Edytowane 31 Marca 2015 przez mirkor 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Najlepsza rzeźba jaką widziałem tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Najlepsza rzeźba jaką widziałem tu na forum. "Ja się wcale nie chwalę, ja niestety, po prostu mam talent" No nie, to duża przesada. Ale miło jak ktoś podrażni czyjąś próżność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 O o widzę Melka Piranie są zagrożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Miałem nadzieję, że dzisiaj uda mia się wyskoczyć nad wodę i przetestować moje twory, nestety nic z tego nie wyszło.A chciałem pomalować, na próbę, chociaż jedną rybkę.Zrobiłem jednak parę fotek moim dotychczasowym wyrobom. Wobki mają ok. 3cm i 1,5 gr. wagi Są to moje podstawowe woblery na rzeki. Robię je bezmała od 20 lat w niezmienionej formie. Oczywiście kiedyś byłyinaczej malowane.Złowiłem na nie olbrzymią ilość ryb w tym mojego rekordowego 67 cm klenia . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Podoba mi się konsekwencja. "Na oko" powinny bardzo fajnie pracować. 67 cm Dokładnie tyle, co mój rekord. Następnego dnia podbierałem znajomemu 76 cm. I ten mój już nie był taki duży... Ale widziałem większe (w wodzie i nad nią), więc jest dla nas nadzieja, na pobicie tego rekordu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 W zeszłym roku namierzyłem takie kabany. Tylko za chiny nie chciały dać się skusić. Zrobiłem kilka razy po 200 km tylko po to aby wypróbować czegoś innego. W końcu jeden, jedyny raz udało mi się. Niestety kaban spiął mi się po paru minutach walki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) W tym roku mając na uwadze rybki które pływają w mojej ulubionej rzece i natchniony trochę tym forum postanowiłemsobie zrobić parę pędraków. 3 cm i 2 gr. wagi. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez mirkor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 W końcu dzisiaj udało mi się przetestować jerki. Jestem bardziej niż zadowolony. Nareszcie będę mógł poeksperymentować z farbkami.Przy okazji poustawiałem sobie parę wobków. To tylko przykładowe. 5 cm i 3gr. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Piękne robisz woblerki, a doświadczenie na pewno robi swoje w kwestii ich skuteczności.Odlewy też wyszły nieprzeciętnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirkor Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Dzisiaj coś mnie naszło na struganie. Wyszło coś takiego. Oczywiście jeszcze do poprawek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi